Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Öt posztumusz díszpolgári címet osztottak

Miként az előző napi megyei ünnepségen a város, úgy a győri ’56-os megemlékezésen a megye is részt vett.
Miként az előző napi megyei ünnepségen a város, úgy a győri ’56-os megemlékezésen a megye is részt vett. A hétfői rendezvénysorozat rendben zajlott, a pártok együtt ünnepeltek, rendbontás nem történt a megyeszékhelyen.

„ Egy egész nemzet van együtt a hősökkel, emlékezik emelt fővel a halált választó Szigethy Attilára, emlékezik a galádul kivégzett Tihanyi Árpádra, Földes Gáborra, Török Istvánra és mártírtársaikra. A bebörtönzöttekre, a meghurcoltakra, az idegenbe üldözöttekre" – mondta a győri Golgota előtt Borkai Zsolt. A győri polgármester ünnepi beszédével kezdődött meg az egész napos városi ünnepségsorozat a megyeszékhelyen. A városvezető az ünneplőknek s maguknak is üzenve azzal zárta beszédét: az októberi ifjak „megtanították nekünk, hogy a szabadság nem egy elvont, történelmi, politológiai fogalom.

Egy percre sem szabad tisztességtelennek lennünk, tiszta kézzel kell szolgálnunk az országot és a városunkat". Hozzátette: „Azokban az októberi napokban minden zsarnok megtanulhatta, hogy a népet csak ideig-óráig lehet becsapni, megfélemlíteni és bár az emberek meghalnak a géppuskatűzben, de fegyverek mögül sem lehet sokáig uralkodni rajtuk."

Hozzátartozóknak gratuláltak

A koszorúzáson valamennyi párt együtt ünnepelt, részt vettek rajta az egyházi felekezetek, az ’56-os és más civil szervezetek; illetve a győri iskolák, ahonnan tanárok és diákok jöttek el megemlékezni egy-egy virággal a kezükben. Rendbontás nem volt. A koszorúzásokat követte a díszközgyűlés, amelyen öt díszpolgári címet adtak át – posztumusz.
Győr díszpolgára lett néhai Berger Sándor, aki 1956-ban a Richards munkástanácsának elnöke volt, a városi munkástanács és a megyei tanács végrehajtó bizottságában dolgozott küldöttként. Ezért, illetve a forradalom alatt és azt követő példamutató cselekedeteiért jutalmazták; a kitüntetést özvegye vette át.

Díszpolgári címet kapott dr. Csincsák Endre is a megyei tanács munkástanácsának tagjaként végzett közigazgatási szervezőmunkájáért, a forradalom eszméi mellett tett határozott kiállásáért. A jelenlegi polgármester a kitüntetett lányának gratulálhatott.
Dr. Kéri József szintén posztumusz díszpolgár lett, a többi között az ügyészség forradalmi bizottságának tagjaként végzett felelősségteljes munkája és elkötelezett magatartása végett. Özvegye vette át a kitüntetést.

Pális Pál a Győri Petőfi Rádió vezetőjeként a forradalmi események hiteles tolmácsolása érdekében végzett munkájáért érdemelte ki a legnagyobb városi kitüntetést, a díszpolgári címet az ő esetében is már csak lánya vehette át.

Végül pedig Török István testvérét szólították az ünnepségnek helyet adó Richter Terem színpadára. Török István a felkelők élén tanúsított mozgósító erejű fellépése, az utókor számára példamutató forradalmi tevékenysége elismeréséül lett Győr díszpolgára.

A Szabadság Hőse

Az ünnepségen adták át Szabadság Hőse emlékérmet is, amelyet egy független országos emlékbizottság ítélt oda négy megyei ’56-os hősnek: Bazsó Károlynak, Fekete Józsefnek, Németh Lászlónak és Wittner Józsefnek.

A díszközgyűlés s vele a délelőtti programok hangversennyel értek véget, de ekkor még hátravolt a szintén a Golgotához szervezett fáklyás felvonulás.

Fáklyás felvonulás

A fél hatra meghirdetett felvonuláson mintegy háromszázan vettek részt, de a szónok nem Szijjártó Péter, hanem Dézsi Csaba András volt. A győri Fidesz-alelnök kemény hangú beszédében párhuzamot vont az ’56 előtti és a mostani események között: „Ma is van hazugság, ma is van félelemkeltés, munkahelyi zaklatás és folyamatos agymosás."
Dézsi Csaba András szerint nem szabad hagyni, hogy ’56 örökségét is privatizálják, s a legnagyobb veszélynek a közönyt tartotta. Beszéde után a felvonulók a Bazilikához mentek, ahol fél hétkor szentmise kezdődött. S bár egymás között téma volt a fővárosban történt zavargás – volt, aki a legfrisebb fejleményket szerette volna tudni –, megkönnyebbülve nyugtázták, hogy „ilyen nálunk szerencsére nincs."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldás a láthatáron

A győriek lassan megszokják, hogy ha dolguk van az okmányirodában, rá kell számolniuk legalább fél… Tovább olvasom