Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Öt műtét hat óra alatt

Hat óra alatt öt műtétet végzett el a megyei kórház orvoscsoportja a napokban egy közlekedési baleset súlyos sérültjén. Ez is bizonyítja, hogy a baleseti sebészet szervezettsége életet ment.
A darnózseli asszony az összehangolt orvosi beavatkozás révén felépülhet súlyos balesetéből.
A sajtó gyakran tudósít közlekedési balesetek borzalmas következményeiről. Ám a híradás rendszerint véget ér azzal, hogy a sérülteket a mentők elszállították. Kevesen tudják, mi történik azután. A napokban például a Győrújfalunál történt frontális ütközés áldozatát – aki ráadásul cukorbeteg – súlyos, életveszélyes, sokkos állapotban vitték kórházba. Dr. Jancsó József dr. Horváth Ottóval és dr. Horváth Péterrel együtt valamennyi sérülését ellátta. A doktorok hat órán át folyamatosan dolgoztak. Öt műtétet végeztek el: nyílt combcsont-, sarokcsont-, darabos
térdízülettöréssel, a lábszár összemorzsolódásával és a szájüreg roncsolt sebével akadt egyszerre dolguk. Gutori Lászlóné pedig ma már mosolyog. A balesetkor azt hitte, nem élhet tovább, de kiderült, felépülhet.

Dr. Jancsó József, aki a Petz Aladár Megyei Oktató kórházban tíz hónapja társosztályvezető, azt vallja: az egyéni teljesítmény kevés az életmentéshez, szervezettségre van szükség, főképpen a többszörösen súlyosan sérülteknél, a politraumás esetek ellátásánál. Elmondta, hogy az orvosok specializálódtak. Egyesek a térd, mások a kéz vagy a váll gyógyításában gyakorlottabbak. Ezért a tevékenységek összehangolására van szükség, akárcsak a zenekarokban. Karmester nélkül ugyanis nem szólal meg a szimfónia, akármilyen ügyesek a hangszeresek. Jól irányított baleseti sebészeten viszont az egészségi állapot lehető legmagasabb fokú visszaállítása lehetséges.

Összehangolt specialisták

Közlekedési baleset sérültje mindig a baleseti sebészetre kerül először. Három orvosból álló csoport vizsgálja meg, készíti elő a műtétre, hív altatóorvost az alapvető életfunkciók fenntartásához, ha kell, ideg- és hasi sebésszel konzultál. Ennél a szakasznál a szervezettség a gyorsaság miatt is fontos. A műtéten aztán a felkészült orvosteam az elsődleges teljes ellátásra törekszik, azaz ha lehetséges, ugyanazon a napon minden szükséges beavatkozást elvégez a súlyosság szerinti sorrendben. Szakmailag így indokolt és lélektani szempontból is előnyös. Ez történt annak a darnózseli asszonynak az esetében is, aki a napokban Győrújfalunál frontális ütközés áldozata lett.

Itthon bizonyítanak

Jancsó szerint nem szabad érzelemmentesen végezni a kórházi munkát. Elmondta, hogy a baleseti sebész teljes kiképzése több mint tíz évig tart. Többen a mostaniak közül a győri kórházban kezdtek „inasként", azaz gyakornokként lettek „kicsit nagyok", adjunktusok, innen jártak el továbbképzésekre és megismerték a helyi típussérüléseket. Megyénkben a háztartási és a közlekedési balesetek a leggyakoribbak, ezért ezek orvoslásában kell profiknak lenniük. A főorvos úgy véli: ahogy kollégái itthon bizonyítanak, az nagy dicsőséget jelent számukra, mert bátran nézhetnek az utcán az emberek szemébe. Szerinte a Győrött elvégzett baleseti sebészeti műtétek színvonala megfelel a nyugat-európai kórházakénak.
A baleseti sebész nem szörnyülködhet: hideg fejjel, meleg szívvel kell dolgoznia.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrőrs a Bakonyalján

A bűnözés további csökkenését és a környező települések lakossága köz-, illetve biztonságérzetének… Tovább olvasom