Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Öt helyszínen a Barokk Nosztalgiák

Győr - A megyeszékhely céhes emlékei, a barokkra mint művészeti korra emlékeztető momentumai, történelmi pillanatai is megelevenednek jövő hétvégétől a Barokk Nosztalgiák rendezvénysorozatban.
A nyitónapon felvonuló 150 céhlegény „bevonulása" legalább olyan látványossággal bír, mint a barokk táncház vagy a színházi előadás, a zenét kedvelőknek pedig igazi csemegét ígér a nemzetközi lant- és gitárfesztivál.

A pénteki tájékoztatón Simon Róbert Balázs alpolgármester kiemelte, a győri városvezetés fontosnak tartja a múlt értékeinek megőrzését, a hagyományok ápolását. A barokk két évszázada máig ható nyomokat hagyott Győr életében, s nem mellékesen a Széchenyi teret méltán tartják Közép-Európa legszebb barokk terének.

– A régészeti feltárással elindult, az elnyert támogatásból pedig megvalósul a tér felújítása, amely reményeink szerint a teret megjelenésében is méltóvá teszi hírnevéhez – hallottuk az alpolgármestertől, aki azt is elmondta, 14. éve telik az ősz a barokk művészetek jegyében, s idén sem marad el a híres győri céhlegényekre emlékeztető, látványos felvonulás, amelynek keretében a város 150 diákja barokk öltözetben a régi mesterségek jelképeit viszi végig a Belváros utcáin.

Keglovich Ferencné, a programok főszervezője elkötelezett barokkrajongó.
Keglovich Ferencné, a programok főszervezője elkötelezett barokkrajongó.

Aki egy kicsit is ismeri Keglovich Ferencnét, a programok főszervezőjét, tudja róla, hogy a győri Családi Intézet igazgatója elkötelezett barokkrajongó. A rendezvénysorozatra most is jellemző az állandóság, másrészt a folyamatos megújulás.

– Idén is pályáztunk a Nemzeti Kulturális Alapra – sikerrel –, s a városvezetés is ötmillió forinttal támogatja a programot – sorolta az igazgató. – Ennek köszönhetően gazdag és igazán sokszínű lesz a Barokk Nosztalgiák, így például a Kecskés együttes „Rákóczi él" címmel rockoratóriummal nyitja a rendezvényt. A zenekedvelők is bőséggel csemegézhetnek, hiszen Vivaldi és a görög dallamok mellett a Zichy-palota ad otthont a III. Nemzetközi Lant- és Gitárfesztiválnak. Olyan neves művészek lépnek fel, mint Kónya István, Toyohiko Satoh és Eva Fampas.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar az egyetemi hangversenyteremben koncertezik, Mezei Melinda barokk áriaestjének pedig a Zichy-palota ad helyet. A programok egy része ingyenes, a szervezők négy alkalomra szóló bérlettel is készülnek, a művészeti iskolák és a pedagógusok pluszkedvezménnyel számolhatnak.

Olvasóink írták

  • 1. Csáp Péter 2008. szeptember 21. 12:48
    „Gratulálok "barokkrajongó" Keglovich Ferencné igazgató asszonynak elkötelezett munkájához, melynek eredményeképpen évről évre színvonalasabb az egyre inkább Európa hírü Barokk Nosztalgiák rendezvény, melynek fő tulajdonsága az ötletgazdag folyamatos megújulás a hagyományok ápolásának jegyében.Találkozik a múlt a jelennel, mely találkozás kihatással van városunk jövőjére.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat utat építenek egy időben

Győr - Jelenleg hat helyszínen zajlik útépítés a megyeszékhelyen az idei lakóutcaprogram keretén… Tovább olvasom