Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Öt éve nincs sorkatonaság

Történelmet írt hazánk és a Magyar Honvédség öt évvel ezelőtt, miután leszerelt az utolsó sorkatona is, az országban 1831-en.

Ezzel 136 éves tradíció ért véget. A leszerelőket szerződéses katonákkal pótolta a ˝sereg˝, akik önként vállalták a szolgálatot. A sorozott hadsereg megszüntetéséhez – bár az országgyűlési határozat szüneteltetést fogalmaz meg, s békeidőre vonatkozik – többéves folyamat vezetett. Az 1990-es évek biztonsági kockázatelemzései megállapították, hogy az országot nem fenyegeti olyan fegyveres konfliktus, amely elérné a háborús küszöb mértékét. A magyar sorozott hadsereg utolsó tíz napját – több helyőrségben is – egy harminc méter hosszú ˝centi˝ jelképezte.

Régi fegyverek közt: A győri Tóth Péter szerint a fiatalok fegyelmet és felelősségvállalást tanulhatnának és jobb állóképességet szerezhetnének a sorkatonaság alatt – ha még lenne. Fotó: Krizsán Csaba
Régi fegyverek közt: A győri Tóth Péter szerint a fiatalok fegyelmet és felelősségvállalást tanulhatnának és jobb állóképességet szerezhetnének a sorkatonaság alatt – ha még lenne. Fotó: Krizsán Csaba


A  harminc méteres ˝centiből˝ naponta levágtak egy-egy ˝centimétert˝. Győrben, a Széchenyi téren felsorakozott katonák előtt a Lloyd erkélyén hullott le az utolsó darab.

 A győri, akkor még 12. légvédelmi rakétadandárnál 27 fiatal teljesített utoljára sorkatonai szolgálatot a Magyar Honvédségnél.

– Az utolsóként leszerelt sorkatonák őrzési, kiszolgáló feladatokat láttak el. Helyüket a szerződött állományúak vették át. A fegyvernemi kultúrát, a haditechnikai eszközök bonyolultságát figyelembe véve mindenképpen jól jártunk a váltással. Eleve azzal, hogy mindenki saját elhatározásból akart katona lenni, tisztességgel teljesíteni akarta a dolgát, a csapat mentalitása jó irányba változott, nem kellett alapvető  fegyelmi, illetve motivációs ügyekkel foglalkozni – válaszolta megkeresésünkre Varga László dandártábornok, a győri 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred parancsnoka.

A tábornok hangsúlyozta: a kiképzés is könnyebb lett, mert nem kell mindig mindent újrakezdeni, s hosszabb távon kevesebb költséggel, kínlódással magasabb szintre lehet eljutni.

– Adódott egy jó lehetőség, s beadtam a pályázatomat az ezrednél meghirdetett állásra - mondta Matusz Márk hadnagy.
– Adódott egy jó lehetőség, s beadtam a pályázatomat az ezrednél meghirdetett állásra - mondta Matusz Márk hadnagy.

Az ezred csapatpszichológusa, Matusz Márk hadnagy tanulmányait végezte, amikor megszűnt a sorkatonaság, így ˝megúszta volna˝, hogy katona legyen.

– Igazából nem éreztem a hiányát annak, hogy katona legyek, azonban adódott egy jó lehetőség, s beadtam a pályázatomat az ezrednél meghirdetett állásra, és ez év szeptemberében öt évre szerződtem. A felnövekvő generációnál, a mai fiatalság viselkedését nézve szükség volna mindarra, ami a katonai kiképzés során elsajátítható – mondta Matusz Márk.

Besorozták, de egyetemi évei alatt nem hívták be a seregbe dr. Sztrága Milán hadnagy, jogásztisztet.

– Engem a gyermekkori emlékeim indítottak arra, hogy katonai pályát válasszak, mivel édesapám katonaként szolgált Veszprémben, a légtérfigyelő ezrednél. A győri egyetemi évek alatt a nőtlenek tiszti szállóján lakhattam, ahol megismerkedtem a katonákkal s ők is javasolták, hogy válasszam a hivatást – mondta dr. Sztrága Milán.

– Engem a gyermekkori emlékeim indítottak arra, hogy katonai pályát válasszak - mondta dr. Sztrága Milán hadnagy.
– Engem a gyermekkori emlékeim indítottak arra, hogy katonai pályát válasszak - mondta dr. Sztrága Milán hadnagy.

A győri Tóth Péter korban beleesne a sorkatonaságba és sajnálja, hogy az szünetel.

– Szerintem hibás döntés volt, mert egyre inkább meglátszik a fiatal fiúk többségének viselkedésén, főként a fegyelem terén, de az állóképességükön és pszichésen is, hogy hiányoznak az alapok, amit a katonai kiképzés adhat. Az egymás iránti felelősségvállalás is kezd kiveszni, amit a honvédségnél lehetne megtanulni – mondta el portálunknak Tóth Péter.

Olvasóink írták

 • 18. jánosi 2009. november 17. 22:46
  „Lehet, hogy sok ifjú örül neki, de jelenleg bármelyik szomszédunk egy század katonával simán
  két nap alatt elfoglalna bennünket ! Mivel védekezhetnénk ? dumával ...........”
 • 17. sila 2009. november 17. 21:25
  „Én azt mondom kellene a sorkatonaság, nagyon sok szétszívott, nagyarcú, PS 2-n nevelkedett fiatalnak... Legalább 6 hónapra gondolok, de nem úgy, hogy a delikvens esténként otthon vacsorázik!
  Likócson voltam, még az átkosban. Aki normálisan tette a dolgát, senki nem bántotta. Aki meg nem...Nagyatád.
  Aztán miután az öreg ,,Pinochet" nyugdíjba ment, és kezdett dögledezni a rendszer, úgy csökkent az ellátás és az ,,emberminőség" színvonala is. Ha jól emlékszem a korrupt orvosok kezdték kiszanálni anyuka és apuka 100 kg-os-csupaizom szolgálatra alkalmatlan, okos kisfiát... És mivel már akkor is külön kaszt voltak a társadalomban, senki nem bírálta ezt felül. A katonai vezetés is rájött, hiába minden úgyis ki lehet bújni a szolgálat alól, igy nem is kell csodálkozni, hogy törölték a sorkötelezettséget.”
 • 16. fióka 2009. november 17. 12:38
  „a legjobb élmények ott születtek az ember életében,jó buli volt.”
 • 15. titokgyula 2009. november 17. 08:55
  „Aki "(lopni,csalni, hazudni,sunnyogni)" tanult meg a katonaságnál, az szerintem azt is akart.
  Én voltam katona, de szerintem a mai fiatalokra rá is férne legaláb egy év.
  A mai fiatalok nem tartanak a fegyverektől, és nem is tisztelik. Szerintem a katonaság férfias dolog, amire szükség volna. Búvárkodás, ejtőernyőzés, radar,repülés, fegyverek,harckocsik, ezek nem tanítanak lopásra.
  14. Ha te csak enyit tanúltál, őszintén sajnállak.”
 • 14. RickCartman 2009. november 16. 21:13
  „én voltam, és jobb, ha nincs,mert ami ott volt,az mindenre megtanított(lopni,csalni, hazudni,sunnyogni),csak a hon védelmére nem tett alkalmassá senkit sem.Mégis,azért a mostani 18-19 éveseknek megmutatnám szívesen, mondjuk egy hónapig, milyen is az,nem rosszindulatból,csak hogy tudják, milyen jó dolguk is van,hogy ebben már nem kell részesülniük.”
 • 13. Goldmund 2009. november 16. 20:50
  „Én nem voltam katona, de amit hallottam a sorkatonai szolgálatról, annak alapján azt hiszem, nem sok siratnivaló van rajta. Ott leginkább inni és trágárkodni tanultak a fiatalok, nem azokat a szép eszményeket, amikre itt néhányan utaltak.
  Az egyetlen viszonylagos előnye az volt, hogy megtanulta az ember, hogy egy főnök akármekkora hülyeségre utasít, azt végre kell hajtani és értelmet keresni benne nem érdemes. Az ilyesmit hasznos megszokni, amikor dolgozni kezd az ember és főnöke lesz.
  :-))))”
 • 12. jánosi 2009. november 16. 18:42
  „Előttem szólók : abban ugye egyet érthetünk, hogy ez ami most van hadseregként az szánalmas
  és tarthatatlan. Kezdve a minisztertől, a részeges őrmesterig ( majdnem mégegyszer mnisztert
  írtam ) mindenki operettbe illő. Jelen formában pénzkidobás ami folyik hadsereg címén .........”
 • 11. Stan01 2009. november 16. 18:33
  „én is sajnálom, hogy véget ért a sorkatonaság. A minőséget valóban meg kell fizetni, és persze az adófizetőknek, de ez egy hasznos, társadalom előrehaladását segítő dolog. Gondoljatok bele, ha sikerülne betelepíteni 1-2 nagyobb fegyvergyárat akkor lenne munka lehetőség, országnak plusz bevétel, növekednének az ingatlanárak stb. Még valami, melyikhez adjátok szívesebben az adótokat: romák segélyeire, vagy az ország fejlesztésére. Mert amennyi elmegy segélyre, majdnem fedezné is a Honvédség sorkatonai költségeit. Elején persze kellenének a nagy erejű beruházások, de az egy idő után megtérülne. Ruszkik, izrael, amerika ebből él. Jó ők többen is vannak jóval, de amit ők nagyban csinálnak, működhet nálunk kicsiben is. Lényeg a lényeg igenis fontos lenne az e fajta intézmény mert a mostani fiatalságot elnézve nincs semmi összetartás, tisztelet, fizikális adottságokról nem is beszélve. Én ha végzek a tanulmányaimmal, jelentkezek katonának. Mert fontos az értékrendemnek.”
 • 10. kolombela 2009. november 16. 18:04
  „8. pancser 2009.11.16. 16:59
  Ha másban nemm is ebben teljesen egyetértek veled.”
 • 9. kolombela 2009. november 16. 18:01
  „"Öt éve nincs sorkatonaság"
  Igen, az szdsz-nek sikerűlt a honvédelmünket is szétverni. Gondolom büszkék is rá. Aki pedig a sorállományi katonai szolgálatára keserű szívvel gondol vissza, azt csak sajnálni tudom. Szerintem egy jó buli volt semmi más.”
 • 8. pancser 2009. november 16. 16:59
  „Nem értek egyet 7-es! Ha valami férfias hivatás az ez az. Minden társadalomban a harcosok rétege, kasztja, osztálya, az felsőbb régió volt, szinte minden foglalkozás fölött állt. Ma sincsen másként. Nézd meg a kisfiukat, szinte mindegyik katonásdit játszik, ha mód van rá. A sorkatonaság a kényszer miatt nem volt korszerű, belekerültek demoralizáló egyének, hiímringyók, anyámasszony katonái, a katonai szellem nyomoroncai. Most lenne kellő jó szellemiségű katona, ha jól megfizetnék őket. Tisztnek lenni mindig rangot jelentett, kivéve a szocializmus bunkó katonatisztjei, de itt sem volt mindenki sötét. Sztem katonának lenni ma is férfias kemény dolog és semmiképpen nem lelki beteg emberek foglalkozása, hanem fordítva. Egészséges, büszke, erős férfiak hivatása. Egyfajta nőideál, már azoknak a nőknek, akik a férfias férfiakat szeretik.”
 • 7. bentham23 2009. november 16. 16:47
  „Teljesen felesleges volt a sorkatonai szolgálat véleményem szerint. A katonákkal közvetlenül érintkező tiszthelyetteseknek nagy többségének 8 általánosa v szakmunkásvégzettsége volt, ehhez hozzájött még a Kb. 300 szóból álló szókincs amelyből 200 káromkodás volt. Ilyen emberekre nehezen lehetett felnézni illetve a parancsaikat végrehajtani. Teljesen értelmetlen feladatokat kellett megcsinálni, ahogy azt előttem már páran megjegyezték. Ehhez még hozzájött a nagyon rossz infrastruktúrális körülmények a laktanyákban.
  Véleményem szerint azoknak jó és azoknak hiányzik a katonaság akik, félnek a szabadságtól, szorongással tölti őket el a szabadság. A rendszeretet nem függ össze a sorkatonai szolgálattal vagy a katonasággal, hanem a családi háttér minőségével, amelyből az illető jött.
  Hála isten hogy megszűnt e hiábavaló intézmény.”
 • 6. CsakZsófi 2009. november 16. 15:50
  „én akkor is katonának készülök,bárkinek bármi a véleménye.. annak még van legalább érdeme...”
 • 5. Itti-Pitti 2009. november 16. 15:06
  „Ezek mind szép dolgok amiket leírtatok de ha majd kiderül, hogy a "Nemzeti Gárda" szerű valami értelmes fenntartására mennyit kellene adózni egyből nem lennétek ilyen lelkesek. A komoly katonásdi sajnos sokba kerül, olcsón meg csak olyat lehetne csinálni amiben ti is voltatok. Egyébként egyetértek a céljaitokkal !”
 • 4. jánosi 2009. november 16. 13:04
  „Én 24 hónapig voltam katona, még az átkosban. Valóban csak arra ment ki a játék, hogy teljen
  az idő, komoly képzés, felkészültség akkor sem volt, pedig akkor még százezres sereg volt.
  Ennek ellenére azért némi haszna volt, önállóság, fegyelem ( úgy - ahogy ) ragadt az ifjakra és
  a csapatszellem kialakulása hasznos volt ( ha másra nem mindenki rájött, hogy a csibészség
  együtt jobban megy ! )
  Kell egy hivatásos PROFI hadsereg mag, ami mellé Nemzeti Gárda alakulhat arra érdemes tagokból.
  Mielőtt fikázni kezdené valaki én olyanra gondolok mint az USA -ban van.Akkor talán nem törölné
  minden szomszéd belénk a lábát .........”
 • 3. Túrabakancs 2009. november 16. 12:49
  „andor47!
  Így van, no comment!
  Meg aztán ha va egy normális nagy ütőképességű hadseregünk, a kor a határaink mellett
  élő nemzetek nem mernének folyamatosan megalázni bennünket. Pl. Szlovákia, Ukrajna...”
 • 2. andor47 2009. november 16. 12:18
  „Nem a sorkatonasággal volt a baj, hanem a milyenségével. Magyarországon a sorkatonai szolgálat nem valódi katonai szolgálat, hanem úgynevezett katonai segédszolgálat volt. A sorkatonák minden tekinbetben véve rossz körülmények között, unalmas, gyakran megalázó, képzettségüknél és motivációiknál alacsonyabb szintű, általában haszontalan munkákat végeztek. Nem volt cél a valódi kiképzés, tulajdonképen az egész az inygen munkaerőről és arról szólt, hogy az egészet megutáltassák az emberekkel.
  Nagy szükség lenne arra ma is, hogy a társadalom döntő többsége rendelkezzem katonai, önvédelmi és túlésélsi alapismeretekkel, azért szükség lenne a sorkatonaság visszaállítására, de emelette jól működő, hatékony hadsereg kialakítására is. HANSÚLYOZOM, NEM A RÉGI, ALAPJAIBAN IS ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁBAN IS HIOBÁS SORKATONASÁG VISSZAÁLLÍTÁSÁRA LENNE SZÜKSÉG, NEM EGY ÚJ, HATÉKONY, JÓL MŰKÖDŐ, HASZNOS AZ EMEREKET MOTÍVÁLÓ RENDSZERRE.”
 • 1. lHunter 2009. november 16. 11:49
  „Milyen érdekes,hogy csak azoknak hiányzik a sorkatonaság akik nem voltak !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenezer forint az újszülötteknek

Lakáscélú támogatásra 4 millió, gyermek születésekor nyújtható anyagi juttatásra csaknem 2 millió… Tovább olvasom