Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Öt év után újra drogtérkép készül

Győr - Öt év után elkészült a legújabb felmérés a győri fiatalok drogfogyasztási szokásairól.

Miközben az 1220 kérdőív feltehetően döbbenetes adatainak feldolgozása még tart, a szakembereket kellemes meglepetés is érte: soha annyi iskolás nem jelentkezett a megelőzést szolgáló képzésre, mint most.

1994 óta készítenek Győrben drogfelmérést. Akkor 2135, öt év múlva 934, legutóbb, 2003-ban pedig 597 általános és középiskolás vallott arról, miért és milyen gyakran fogyaszt kábítószert. Az eredmények egyre riasztóbbak, az utolsó felmérés szerint a megkérdezettek 28,6 százaléka került kapcsolatba droggal és már a tizenkét-tizennégy éves korosztály is veszélyeztetettnek számított.

Az elmúlt két hónapban készített legújabb felmérés öt év változásaira derít fényt, a szakemberek érthető módon nem túl optimisták, az óvatosabbak is csak az emelkedés stagnálására számítanak.

Összesen 1220 általános iskolás (7–8. osztályosok) és középfokú intézményben tanuló töltött ki kérdőívet. A válaszadók számát tekintve az összes eddigi vizsgálat közül ez lesz a második legszélesebb – tudta meg a Kisalföld Miklósyné Bertalanfy Mária WHO-koordinátortól, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alelnökétől. A feldolgozás még tart. Mindeközben kellemes meglepetés is érte a prevencióban dolgozókat: míg korábban csak 3–4 évente tudtak kortárssegítő-képzést indítani annak a néhány fiatalnak, aki vállalta, hogy iskolájában segít a megelőzésben, csak ebben a tanévben már ötvenen jelentkeztek. Az oktatási intézmények tehát, úgy tűnik, egyre reálisabban értékelik a veszélyt.

Budapesti orvostanhallgatók két 25 fős csoportban oktatják a kortárs segítőket, a második háromnapos tréning áprilisban lesz. A tanfolyam anyagában szerepel az érdekesség kedvéért: drog Activity, a nemet mondás begyakorlása, az ego megnyilvánulásai, előadás-technika és sok-sok szituációs játék. A kortárssegítő-képzés arra a pszichológiai tapasztalatra épül, mely szerint a gyerekek tinikorban inkább hallgatnak a velük egyidősekre, mint szüleikre, tanáraikra.

Ezen a héten kortárs segítőket támogató felnőttek számára is tartanak képzést, 24 védőnő, pedagógus, szociális munkás és népegészségügyi dolgozó hallhat a droggal kapcsolatos legújabb ismeretekről. Ez a fajta tudás azért fontos, mert a gyerekek kérdései gyakran nagyobb tájékozottságról tanúskodnak, mint az ő ismereteik.

Olvasóink írták

  • 2. buchanan 2009. március 19. 10:38
    „Hékás!!álljon meg a menet!!! Tisztázzuk: DROG=alkohol, cigaretta, különböző tudatmódosító illegális kábszerek. Itt nincs tisztán elkülönítve, hogy legál vagy nem.... Szerintem a kérdőívben is mindenféle kérdések voltak beépítve...”
  • 1. Béla59 2009. március 19. 10:03
    „Amikor a buszokon a ´tizenévesek´ homályos pofával hőbörögnek,mocskos cipők jobb estben az ülésen,roszabb esetben a vele szemben ülő akárkinek az ölében... Hangosan kitárgyalják név szerint : anyjuk kivel, apjuk kivel? Na, kedveskéim ezeket az "embernek nem nevezhető" akárkiket nincsen olyan továbbképzett -sem pedagógus,sem senki- aki megállitsa illetve megnevelje. Ehhez az a fajta család kellene, ami az én és sokan mások idejében volt...-napi szinten a derékszíj az e-fajtáknak!
    Amúgy szép napot !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műtét világszínvonalon

Győr - Világszínvonalú műtéti eljárással számítógéppel irányított csípőprotézis-műtétet hajtottak… Tovább olvasom