Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Ösztönözni kell a munkaerő-mobilitást

A Kisalföld november 16-án számolt be arról, hogy a munkaerő-mobilitás elősegítésére indult program 320 millió forintos támogatásból.
A projekt értelmében Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyékből 160 fémipari szakember érkezik a győri és környéki kis- és középvállalkozásokhoz, amelyeknél hiányzik a jól képzett munkaerő. A megyében munkát vállalók lakhatási és munkába járási támogatást kapnak.

– Nagyon jó fogadtatása van a projektnek, újabb cégek jelentkeztek, akik alkalmaznának ilyen munkaerőt. Emellett a híradást követően elkezdtek jelentkezni az albérletet kínálók is. Nem kis dolog az, hogy Észak-Magyarországról idehozzuk az embereket, a regisztrációban nagyon magas a közmunkások és a munkanélküliek száma a vasipari szakmákban – mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója.

A szakemberek kiválogatása után a végső döntést a cégek hozzák meg, három jellemző – a jelentkező gyakorlati felkészültsége, elméleti tudása és motiváltsága – alapján. Ezután kezdődik a mintegy három hónapos ráhangoló képzés. Azok a vállalkozások, amelyeknél ezek az emberek elhelyezkednek, magas fejlettségi szinten vannak, ennek meg kell felelni.

– Amellett, hogy jönnek ide munkavállalók, nem feledkeztünk meg a helyiekről sem. Nálunk sajnos zömében az alacsony végzettségűek vannak a rendszerben. Őket szeretnénk alkalmassá tenni, kihozni egy olyan körforgásból, ami beskatulyázza őket.

Azt szeretnénk, ha továbbléphetnének az elsődleges munkaerőpiacra. Bár a közmunkának is vannak olyan területei, amelyek kiválóan működnek, mint például a Start-program.

Az igazgató szerint jobban ki kellene használni a Támop 1.1.2 operatív program adta lehetőségeket, ami a felzárkóztatásra, alacsony iskolai végzettségűek képzésére szolgál.

– Szeretném, ha a támogatás a munkaerőpiacra, nem pedig közfoglalkoztatásra irányuló képzés lenne. Ne zárjuk be az embereket egy közfoglalkoztatási körbe olyan képzéssel, hogy mindig csak ezen belül tudjanak elhelyezkedni.

Elképzelésünk, hogy piacképes szakmában ugyanannyi órában tanuljanak a résztvevők elméletet s ugyanannyiban szerezzenek gyakorlatot. Fontos a munkaerő-mobilitás is, amelynek keretében a szakmunkásoknak mozogniuk kell.

Tudomásul kell venni azt, hogy a nyugat fejlettebb, működő munkaerőpiaca van, keleten pedig a közmunkán keresztül lehetne előbbre jutni. De térségünkön kívül vannak más megyék is, amelyekben speciális feladatokra keresnek munkaerőt.

Most, hogy bevezették a lakhatási támogatást, el lehet indítani újra a mobilitási programokat – mondta végül Rimányiné Somogyi Szilvia.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2012. november 21. 12:00
  „Épp most olvastam egy másik cikket ugyanitt, mely szerint egy pályakezdő CNC-forgácsoló nem tud Győrben elhelyezkdeni. Itt meg azt írják: "160 fémipari szakember érkezik a győri és környéki kis- és középvállalkozásokhoz, amelyeknél hiányzik a jól képzett munkaerő".
  Csak remélni tudom, hogy e fémipari szakemberek között egyetlen CNC-forgácsoló sincs.....”
 • 1. horkri11 2012. november 20. 17:25
  „Gondolom itt a dupláját tudják keresni mint Borsodban.. viszont a lakásárak és a bérleti díjak is emelkedtek..
  ezt nyugodtan le is vonhatjuk a "jó" fizetésből... Hazalátogatások költségeit.. stb..
  Így is megéri?

  Ha már mobilitás akkor inkább Svájc, Ausztria, Németország, Írország”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóakarat hídja: `Az idei téltől nagyon félek´

A Jóakarat hídján keresztül idén is húsz család karácsonyát szeretnénk önökkel együtt szebbé tenni.… Tovább olvasom