Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Ősztől oltják a diáklányokat HPV ellen

A méhnyakrák megelőzhető, szűrhető, évente mégis több száz nő halálát okozza Magyarországon.

Győr-Moson-Sopron megyében közel 2200, Komárom-Esztergomban 1500 diáklány kezdi meg hamarosan a hetedik osztályt. Ők azok, akik októberben először kaphatják meg az idén bevezetett HPV elleni oltást.

– A szülők a tanévkezdést követően az iskolától ismertetőt kapnak és egy űrlapot, amelyen arról kell nyilatkozniuk, igényt tartanak-e az ingyenes védelemre – tudta meg a Kisalföld dr. Széles Klárától, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének járványügyi főorvosától. A borítékok csütörtökön érkeztek meg Győrbe, másnap átszállították a járási hivatalokhoz. Onnan kerülnek az iskolákba.

A méhnyakrák halálozási kockázata a magyar nők körében az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa.

A levelek a becsengetésre várnak. Bánóczyné Séllyei Adrienn egészségnevelő kezében az a levél és tájékoztató, amellyel a hetedikes lányok szülei hamarosan találkoznak. Fotó: Bertleff András
A levelek a becsengetésre várnak. Bánóczyné Séllyei Adrienn egészségnevelő kezében az a levél és tájékoztató, amellyel a hetedikes lányok szülei hamarosan találkoznak. Fotó: Bertleff András


A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. A méhnyakrákos megbetegedések 70 százalékáért a több mint száz típus közül kettő tehető felelőssé. A felajánlott önkéntes védőoltás ezek ellen véd.

– A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető, ennek ellenére 2012-ben a világon a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés volt – mondta a főorvos. – Hazánkban évente átlagosan másfél ezer új megbetegedést diagnosztizálnak, a halálesetek száma meghaladja a négyszázat.

Nem érkezett jelzés
A népegészségügyi szakigazgatási szervnek kötelező jelezni, ha egy védőoltást követően nemkívánatos reakció lép fel, legyen az akár egy erősebb bőrpír. Győr-Moson-Sopron megyében ilyenről a HPV elleni oltással kapcsolatban még egy bejelentés sem érkezett.A HPV-fertőzés szexuális érintkezéssel terjed, ez az oka annak, hogy a célzott korosztály a nemi élet megkezdése előtt álló 12–13 éveseké. A védettséghez két oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. A szer szabadáras, gyógyszertárakban darabonként 30 ezer forint körül kapható.

Hazánkban 2009 óta közel 300 önkormányzat indított kampányt, amelyben a 13–14 éves fiatalok oltásához anyagi segítséget nyújtottak. Ezenkívül számos szülő döntött úgy, hogy saját maga veszi meg gyermekének. Arról, hogy így hányan kapták meg a védelmet, nem készült felmérés.

Uniós gyakorlat
Az Európai Unió 29 országából 19 országban van HPV vakcinációs program; közülük 10-ben pedig felzárkóztató (célcsoporton kívüli) oltásra is lehetőség van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvajt keres a győri rendőrség! Felismeri?

Az elkövető július 25-én 9 óra 30 perc körüli időben egy győri barkácsáruházból tulajdonított el egy… Tovább olvasom