Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Oszkó Péter: Elég a választási költségvetésekből

Oszkó Péter pénzügyminiszter győri előadásán a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban "határozott kultúraváltásról" beszélt, hangsúlyozva, szakítottak azzal, hogy választási költségvetést készítsenek.


Oszkó Péter és Borkai Zsolt előadása előtt a pénzügyminisztert kérdezte a kisalfold.hu

Uniós Válalkozói Hitelek

A magyar vállalkozók uniós hiteleiről tartott előadást csütörtökön Győrben Oszkó Péter pénzügyminiszter, Borkai Zsolt polgármester és Benke Ádám (előadása >>), a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. "Uniós Vállalkozói Hitelek" címmel indította országos kampányát, annak érdekében, hogy minél több megyei vállalkozással tudassa, az eredményesebb működéshez, és a vállalkozás fejlesztéséhez uniós hitelek is rendelkezésre állnak.

Oszkó Péter előadása >>
A rendezvénysorozat győri állomásán Oszkó Péter pénzügyminiszter a válságkezelés eredményeiről, a vállalkozások lehetőségeiről beszélt. A miniszter futóversenyhez hasonlította a gazdasági válság előtti időszakot, amikor Magyarország a mezőnyben hol elől rohant, hol hátul kullogott. "A versenyt a válság kezdetekor lefújták, s most indítják ismét. A kérdés, ki tudja az újra nyíló piacokat gyorsabban kiszolgálni" - mondta Oszkó Péter. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hazánk időben reagált a válságra, szinte a leggyorsabban hozva helyre hibáit.

Fotó: Cseh Róbert.
Fotó: Cseh Róbert.


Választási év - hiány százalékban

1997 - 8%
2002 - 9%
2006 - 9,3%
2010 - 3,8%
A vállalkozásokkal kapcsolatban megemlítette: a stabil költségvetési politika fontos, növeli a vállalkozások versenyképességét. "Határozott kultúraváltás" szükséges - fogalmazott, hozzátéve, az ország nem engedheti meg magának, hogy választási költségvetést készítsen, és fogadjon el. "Az egyensúly helyreállítása és megtartása azért fontos, hogy a tervezett költségvetési hiány tartható legyen. Az országnak végre kell hajtania egy struktúraváltást, amely a vállalkozások miatt is elengedhetetlen" - mondta Oszkó Péter.

A politikus előadásában elhangzott: Magyarország stratégiai célja, a foglalkoztatási ráta 57 százalékról 65 százalékra emelése, hiszen az adósságfelhalmozáson kívül a foglalkoztatásban is elmaradunk az uniós átlagtól.

"Visszafogjuk a kiadások" - emelte ki a pénzügyminiszter, hiszen 2008-ban 4-5 százalékkal vett el többet a költségvetés a gazdaságtól és osztotta újra.

Magyarországon az adók még most is a foglalkoztatást terhelik, nem a fogyasztást és a vagyont. "Ebből szeretnénk visszafordulni" - mondta. "Célunk, hogy olcsóbb legyen a foglalkoztatás, jelentősen csökkenjenek a költségek, és a munkavállalók hatékonysága produktívabbá váljon."

Jelentős változásként említette, hogy a kis- és középvállalkozói (kkv) szertorban megszűnt a tételes eho (1950 Ft/hó/fő), valamint 5 százalékponttal csökkent a foglalkoztatási járulék, mérséklődött az szja, és megszűntek a kisadók (különadó, kulturális járulék).

"A fejlesztések nem álltak le"

Borkai Zsolt polgármester a helyi vállalkozások finanszírozásáról és a városfejlesztésről beszélt. Helyzetjelentésében kiemelte, "a válság nem állt meg Győr határánál", megérezték a városban a húzó iparágak is, az állam pedig 2009-ben 2,1 milliárd forintot vett el Győrtől, ráadásul azzal, hogy az iparűzési adót az APEH szedi be, tervezhetetlen a jövő évi költségvetés.

Borkai Zsolt előadása >>
A helyi vállalkozások támogatásáról megtudtuk, az önkormányzat 150 millió forinttal támogatta a cégek munkahelymegtartását, amelynek eredménye 400 munkahely megőrzése volt.

"A lehetőségek szűkülnek, s egyre több az önkormányzati feladat, de a fejlesztéseket nem állítottuk le. Az egyetem, az Audi és a város kutató-fejlesztő központja nagy teret és lehetőséget adhat Győrnek a jövőben" - mondta Borkai Zsolt.


Villáminterjú Oszkó Péterrel

- A költségvetés elfogadásakor Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta, elég a hitelfelvételből. Ön most a győri előadásán mégis a vállalkozók hitelfelvételi lehetőségeiről beszélt. Összeegyeztethető a kettő?
- A miniszterelnök megjegyzése az államháztartásra és valamilyen mértékben a lakosságra vonatkozott, hiszen egy ország pénzügyi és gazdasági pályáját jelentősen meghatározza, hogy az állam önmagában mennyire van eladósodva és a lakosság mennyit hajlandó megtakarítani, félretenni. Kifejezetten nem a vállalkozásoknak szólt az üzenet, de a vállalkozásoknak is figyelniük kell, hogy ne halmozzanak fel nem visszafizethető adósságot. A vállalkozások esetében igaz lehet, ha vannak jó fejlesztési ötletei, beruházási tervei, amelyek megtérülhetnek, ott ésszerű lehet az előfinanszírozás akár hitelből is.

- Egy elemző portálunknak azt nyilatkozta, a 2010-es költségvetés egyik legnagyobb ellensége a tavasszal esedékes parlamenti választás. Nem tart attól, hogy az ön által képviselt költségvetést egy tollvonással áthúzzák?
- A költségvetés egy tollvonással biztosan nem húzható át, a törvény nem olyan döntés, amelyet gyorsan meg lehet hozni, másoktól függetlenül. Ha a következő kormány hibás gazdaságpolitikát folytat, arra a világgazdaság válaszol, és gyorsan érezhetőek lesznek a negatív változások. Láthattuk tavasszal, mit tud tenni egy országgal, ha nem megfelelő gazdasági pályán áll, hova csúszhat a forint árfolyama, milyen magasra emelkedhetnek a hiteltörlesztés kamatai. Bárki is alakítson kormányt, ha józan módon mérlegel, és nem kampányt folytat, hanem az ország irányításával foglalkozik, akkor csak egyfajta józan döntés hozható: az általunk kialakított pénzügyi fegyelem tartása.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. load 2009. december 10. 16:56
  „46. jánosi
  Akinek jobb ötlet nem jut eszébe az csak sírjon.”
 • 46. jánosi 2009. december 09. 23:11
  „45.
  Tehát más lehetőségünk nem lesz, csak sírni a jóságos gyurcsány-bajnai után ..............”
 • 45. load 2009. december 08. 17:47
  „Sok mindenről szóltál, de a jövő évi költségvetésről egy mondatot sem.
  Pedig van realitása annak, hogy nem sikerül majd tartani a GDP 4% alatti hiányt.
  Az adó és járulék bevételek 35-40 milliárddal elmaradhatnak a tervezettől és az önkormányzatok hiánya is 50-100 milliárd között lehet (elvontak tőlük 150 milliárdot).
  A MÁV és a BKV is fekete ló, mert ha hozzák azokat az adósságokat, amelyeket ők következetesen minden évben megtermelnek, akkor a költségvetés hiánya akár 5-6%-ra is felmehet.
  Ezt viszont sem az IMF, sem az EU nem fogja eltűrni, ezért félévtől Orbánnak tényleg át kell majd írni a költségvetést, de nem a lazítás, hanem a szigorítás irányába.
  Így a választás utánra tett FIDESZ ígéreteknek nem lesz fedezete.
  Sem a 13. havi nyugdíj visszaállítására, sem az ingatlanadó eltörlésére, sem a gyes és gyed korábbi szabályainak visszaállítására, sem a bezárt vasútvonalak megnyitására, a budapesti gyaloghídra, a nagyarányú adócsökkentésre, a falusi iskolák újra nyitására.
  Sőt - attól tartok - az IMF szerződés újratárgyalására és jelentős módosítására sem lesz lehetőség.”
 • 44. adalfold 2009. december 08. 11:04
  „tegye fel akezét az..... aki szerint a gazdaságot élénkíti, hogy győrből, az ötödik legnagyobb v.városból nem lesz buszjárat a fővárosba január 1-től!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 43. adalfold 2009. december 08. 10:48
  „a hiány meg qrvára nagyobb lesz idén.
  átlagosan egy karácsony 60-70 Mrd Ft többlet, már most 135 kellene nekik....
  hol lesz itt tervezett hiány....na akkor mi sikeres? ki sikeres?”
 • 42. adalfold 2009. december 08. 10:45
  „ez olyan jól sikerült igazság:
  még egyszer:
  A bankok előidézte válság miatt hitelt vettünk fel a bankoknak egy banktól, hogy aztán vezekelhessünk ,,megszorítás" cím alatt.”
 • 41. adalfold 2009. december 08. 10:43
  „egyébként nem hihetsz józan ésszal abban, hogy a kórházak eladása, leépítése, tönkretétele, a távolsági buszközlekedés megszüntetése, a regionális vasúti közlekedés megszüntetése (az egész hálózat kétharmadolása),
  az adók megartása (mert kis alfabetizmussal utána járhatsz, hogy nem lesz könnyítés a válallkozók(akik ma a stabil nemzetgazdaságot kitermelik) számára nettóban),
  a cafetéria megadóztatása (gyakorlatilag eltörlése),
  az alapítványok lehúzása,
  ezek az ország gazdaságának fellendítését célozzák??????,
  magadnál vagy ember?????????
  Emlékszel, mire vettük fel az IMF hitel több mint 80%-át? azért hogy a külföldi bankokat kisegítsük (tudod ami nem otp hanem a többi), pedig nem kellett volna mert az anyagbank segített volna a likviditásukon.
  A bankok előidézte válság miatt hitelt vettünk fel a bankoknak egy banktól, hogy aztán vezekelheeünk ,,megszorítás" cím alatt.
  Ez a Te és a Mi ,,válságunk".
  Nőj fel!”
 • 40. adalfold 2009. december 08. 10:35
  „egyébként az is érdekes, hogy valahányszor "EZEK" nagy szakértelemről számolnak be, kiderül, hogy irtózatos sötétség és inkompetencia jellemzi az adott személyt akit alkalmaznak.
  Régebben ez nem volt divat.
  Voltak hülye döntések (privatizésön, bokros csomag (alkotmányellenes volt ám!) voltak vitatható döntések...).
  De mindég, EZEKKEL összeegyeztethetetlenül kompetens emberkék álltak a nagy törvények mögött.

  Egyébként meg a jobbik nem az mszp, nem a fidesz kreálmánya.
  A jobbik egy erőteljes reflexió arra, hogy tönkretették az ország gazdaságát, az emberek egészségét és hitét a jövőben.
  És jobbik ide oda, alapvető tény, hogy ilyenkor mindenkiben megnő az összetartás és a patriotizmus (szélsőségesen már az idegengyűlölet is).

  Az kellene, hogy első körben elzavarjuk EZEKET, majd pedig ha a gazdasági társadalmi viszonyok normalizálódnak , új erők törjenek fel, melyek konstruktívak, nem idegenszívűek és teljesen új kútfőből, emberanyagból táplálkoznak.
  ez utópia, de talán 50-60 év múlva már így lesz.
  ha lesz még magyarország akkor....”
 • 39. adalfold 2009. december 08. 10:28
  „nem tudom ,hogy alapvetően orbán milyen ,,hibákat" követett el ahhoz a léptékhez viszonyítva, melyet ez a sionos bagázs végzett, pusztított az elmúlt 7-8 évben.

  Nyilván tisztában vagyok orbánék mocskos populista, propagandista módszereivel, ezért is volt hányingerem tőlük régen.
  Viszont rohadjon le annak a képe, aki az ország teljes tönkretétele után még meri egy lapon említeni Antallt, Hornt, Orbánt ezekkel.
  És úgy gondolom, hogy az ország 88-90%-ka pont így gondolja és pont ezért NEM szavaz ezekre.
  Teljesen érthető és jogos minden.
  Az, hogy orbánék majd mit kezdenek a válsággal, a jövő zenéje, de több bizalmat érdemelnek mint ezek, akik a sittre valók. nemzetközi csalók.”
 • 38. load 2009. december 08. 08:48
  „moderálva személyeskedő”
 • 37. fióka 2009. december 07. 09:23
  „adalfold 2009.12.06. 11:01 --->azaz csak sajnos nem játszótér nekik hanem véressen komoly,hogy a saját hazádat pár mocskocs kpribék kiárilja izraeélnek te meg a saját hazádba leszel rabszolga.”
 • 36. load 2009. december 06. 14:44
  „35. adalfold
  Ha kizsidóztad magad és megnyugodtál, akkor meséld el te, hogy melyek az elfogadott költségvetés hátrányai!
  Azt Orbántól már tudjuk, hogy nem indítja be a gazdaság fejlődését és nem tartalmaz strukturális reformokat.
  Ezeken kívül mi a probléma?”
 • 35. adalfold 2009. december 06. 11:01
  „okosnak tűnő ,avanzsált jóküllemű, képzetlen zsidógyerekek játszótere ez az ország. semmi más.
  és mi gójok .<moderálva>. gyártól iskoláig mindenütt.

  pribékhungary.
  gyarmat of izráel.
  sömáizráél!”
 • 34. adalfold 2009. december 06. 01:57
  „Tudod a szakmaiság ott kezdődik ,hog yha felhozok egy lépést
  AKKOR ELŐNYEIT ÉS HÁTRÁNYAIT IS KIELEMZEM.

  A BÁCSI ELŐADÁSÁBAN AMI ÓVODÁS MENNYISÉGŰ DIÁKAT ÉS HIÁNYOS DIAGRAMMOKAT TARTALMAZOTT
  EGY SZÓT NEM EMLÍT A ,,HÁTRÁNYOKRÓL".

  EZÉRT EKVIVALENS

  KAMPÁNYANYAG.

  PUFF.”
 • 33. adalfold 2009. december 06. 01:52
  „a nagy loturot szakmai.
  ez az ember is már leírta pár dologgal magát szakmai hozzáértésében.
  azért mert könyvelőként és jol avanzsált zs.dóként felfutott a deloitte könyvelőcégnél fi.ngja nincs a makrogazdaságról a bácsinak.
  egyébként olvassatok interjúkat vele stb stb.

  a jo b.dös ..rva an.ját hazudozik mindenfélét.

  mit akarnak tőlünk?
  mit akarnak még?”
 • 32. load 2009. december 05. 19:37
  „30. barcog
  "POLITIKAI ÉS NEM SZAKMAI"
  Szerinted miért?
  Az érved, hogy "20 ÉVE ILYEN A KÖLTSÉGVETÉS" a mostani esetében nem állja meg a helyét.”
 • 31. janika 2009. december 05. 17:56
  „Még hogy nincsenek csodák Krisztus óta! Ezek még mindíg szabadlábon vannak!”
 • 30. barcog 2009. december 05. 07:39
  „Nekem azt mondta egy "rutinosabb" képviselő, amikor 2006-ban önkormányzati (FÜGGETLEN) képviselőnek megválasztottak és gratulált:

  "NE FELEDKEZZÉL MEG ARRÓL, HOGY A 2010-ES VÁLASZTÁSI KAMPÁNY ELKEZDŐDÖTT!!!!"

  Ezt akkor mondta, amikor hétfő reggel kiderült a szavazatok alapján, hogy most már én is képviselő vagyok, 2006-ban!!!! Egy kicsit értetlenül néztem szét, ma már tudom igaza volt.

  AKKOR MIT BESZÉL ITT EZ A KOMA A KÖLTSÉGVETÉS MINŐSÉGÉRŐL, MERT EZEK SZERINT 20 ÉVE ILYEN A KÖLTSÉGVETÉS.

  POLITIKAI ÉS NEM SZAKMAI! FŐLEG MINDEN NEGYEDIK ÉVBEN.

  Üdv:
  barcog”
 • 29. fortuna54 2009. december 04. 13:31
  „26-os fióka.Ekkora ökörséget irni,háát már nem is kell kommentálni.Idegesítö,hogy a legtöbb segitséget kapó ország álampolgára igy vélekedgyen az uniórol.Ezért kell más unios országnak szolidár lenni,m.országal,hogy ez a köszönet?Vagy csak a tudatlanság szol az ilyen hozzászollásokbol?Ezért kellene már lezárni az unió kapuit.”
 • 28. load 2009. december 04. 11:55
  „25. jimike
  A munkahely teremtés nem a polgármester dolga.
  Neki legfeljebb vállakozásbarát gazdasági környezetet kell biztosítani a vállakozások számára.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molnár és Borkai ismét közösen avatott: most az Ipari Parkban

Molnár Csaba miniszter és Borkai Zsolt győri polgármester közösen vágta át a szalagot a Győri Ipari… Tovább olvasom