Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Össztűz zúdult a polgármesterre Vámosszabadin

Közmeghallgatásból egy ideig össztűz lett, a célpont pedig a vámosszabadi polgármester, illetve a képviselő-testület volt a csütörtöki ülésen. A vita akkor mérgesedett el, amikor a menekülttábor került terítékre.

Meglehetősen foghíjas volt a vámosszabadi képviselő-testületi asztal, ugyanis  - ahogyan arról beszámoltunk -  három képviselő a közelmúltban lemondott, így a polgármesterrel együtt összesen négyen maradtak a testületben. Annál többen ültek ugyanakkor a vendégeknek szánt padsorokban – mindenképpen többen, mint ahányan a hasonló közmeghallgatáson lenni szoktak. Az elégedetlenség hozta a polgármesteri hivatal dísztermébe a helyieket, ez nagyon hamar kiderült.

„Győrújfalu 60 millió forint fölötti uniós támogatási összeget tudott lehívni. Mosonszentmiklós 110 milliót. Vámosszabadinak meg lett egy buszmegállója" – ezzel a felütéssel szólaltak meg az első kritikus hangok a civil padsorokból.

Nyilvánvaló volt, hogy a helyiek a helyben topogást, a tervek be nem teljesítését, vagyis a képviselő-testület, valamint a polgármester munkáját jöttek számon kérni. Később az átláthatóság és a kommunikáció is felkerült a listára.

Réti Csaba polgármester igyekezett választ adni például arra, hogy miért nem lett bölcsőde, mi a helyzet a kerékpárút-projekttel, de ezeket láthatóan-hallhatóan nem nagyon fogadták el a közmeghallgatásra érkezők. Ők többek között arra voltak kíváncsiak, hány aláírás szükséges egy olyan népi kezdeményezéshez, amellyel ők maguk is kezdeményezhetik bizonyos témák bevitelét a testületi ülésekre.

A válaszból kiderült, hogy van hatályos rendelet (1992-es) erről, amelyet viszont meg kell újítani. Képviselőt idézve: „azért, mert olyan döntésekről kell majd jövő tavasszal dönteni, amihez igenis meg kell hallgatni a helyieket".

Kérdésbe ágyazva ismét a polgármester szemére vetették aztán, hogy anno egy személyben döntött a munkásszálló vételi lehetőségének elutasításáról, ahol aztán a menekülttábort megnyitották. (Erről korábban azt mondta a polgármester a Kisalföldnek, hogy egyszerűen nem volt a falunak erre pénze.)

A kerékpárút-fejlesztés egy ideig kardinális kérdéssé vált, ezzel ugyanis – ahogy mondani szokás – nem lehet viccelni. Nemzetközi projekt révén (a szlovák oldal is érintett) teljesíteni kell a feltételeket. De ki ismeri a dokumentumokat? – a helyiek szeretnék megismerni, de eddig hiába kérték. Megismerhetik – ígérte Réti Csaba. A nyomvonal is kérdéses: értelme csak akkor lenne ennek a fejlesztésnek, ha a magyar és szlovák rész összeérne. Az első etapban viszont nem ér össze. „A hídon végighajtani így életveszély." Majd a második ütemben.

A kamerarendszer jött: Működnek már a kamerák? A beüzemelési határidő ugyanis november vége. A válasz végül elsiklott, ugyanis felvetődött rögtön ezután, hogy valóban közügy volt-e adományokat vinni a befogadóhelyre az önkormányzat részéről. „Nem vitt az önkormányzat adományt" – cáfolta meg az alpolgármester a bevándorlási hivatal vezetőjének hivatalos levelét. Aztán kitört a vita, hogy ha az alpolgármester, illetve a polgármester mégis vitt négy kabátot, akkor az most magánemberi vagy a falut képviselő cselekedet volt. „Mert a mi nevünkben ilyet ne csináljanak! Nem ezért választottuk meg magukat! Mi nem a menekülteket bántjuk, hanem a tábort nem akarjuk!"
Lappangó feszültség kapott lángra ennyitől, ami azért beszédes tény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a kormányhivatal hibázott

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a szerdai győrújfalui közmeghallgatáson elhangzottak kapcsán az… Tovább olvasom