Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Összevont győri közüzemek: útjára indult a megaholding

Az Inszol, a Komszol és a Győrhő már a múlté: az új egységes vállalat elrajtolt. A Győr-Szol saját tőkéje 12,5 milliárd és az ország legnagyobb közszolgáltató gazdasági társasága.

Borkai Zsolt négy évvel ezelőtti választási programjában tett ígéretet az önkormányzati cégek összevonására.

Az első jelentős lépés

Kisebb-nagyobb politikai adok-kapok és több tanulmánykészítés után 2010. február 11-én tette meg első jelentős lépését a közgyűlés az egységes holding létrehozására.

A képviselők ekkor bólintottak rá arra, hogy a három győri közszolgáltató cég – az Inszol zrt., a Győri Hőszolgáltató Kft., a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. –, valamint a Győri Városfejlesztési Kft. beolvadjon a Győr-Szol Zrt.-be.

A finoman fogalmazva is jelentős ügyben azonban még egyszer döntenie kellett a közgyűlésnek.
Az új egységes vállalat saját tőkéje 12,5 milliárd, ebből jegyzett tőkéje 4,5 milliárd

A közgyűlés végül nagy többséggel – 26 igen szavazattal, 1 nem és 3 tartózkodás mellett – június 24-én hagyta jóvá, hogy szeptember 30-ával olvad egyetlen cégbe, a már korábban létrehozott Győr-Szol Zrt.-be az említett négy győri cég.

Az új egységes vállalat saját tőkéje 12,5 milliárd, ebből jegyzett tőkéje 4,5 milliárd, eredménytartaléka pedig 6 milliárd forintra rúg.

Borkai Zsolt korábbi nyilatkozata szerint az átalakítással a várakozások szerint legalább évi 280–300 millió forint megtakarítás keletkezik, igaz, hozzátette: a rendszer működésének beállásához egy-másfél év szükséges.


Az Inszol korábbi első embere, Sági Géza lett a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója.
Az Inszol korábbi első embere, Sági Géza lett a Győr-Szol elnök-vezérigazgatója.


Kevesebb felügyelőbizottsági tag várható 

A több mint 900 munkavállalót alkalmazó cég Győr és az ország legnagyobb közszolgáltató gazdasági társasága lett; az összevonás leépítéssel nem járt.

Arról majd az önkormányzati választások után dönt az újonnan felálló közgyűlés, hogy a felügyelőbizottsági tagok száma hány fővel csökken az összeolvadás után, de várhatóan kevesebben lesznek, mint a régi rendszerben.

Az elképzelések szerint a lakosság az összevonásból annyit érzékel, hogy a közüzemi számlákon egy közös logó llesz átható ezentúl.

A Győr-Szol weblapja már él, de egyelőre szerkesztés alatt van, így a négy beolvadt cégnek a korábbi honlapja érhető el a nyitóoldalon.

Olvasóink írták

 • 13. calendulaofficinalis 2010. október 01. 20:21
  „"az összevonás leépítéssel nem járt."...ugye ennek senki nem dől be? bár igyekeztek elsimítani, de ezt már a városházán leosztották, hogy hogyan kell kivitelezni...ezelőtt 1 évvel pl a komszoltól kb 100 embert küldtek el kötséghatékonyság címén...és akkor már mindenki tudta, hogy az összeolvadás miatt kell...vagy pl vezető tisztségeket szüntettek meg papíron, de az illető ugyanazt a feladatot ugyanazért a nem kis lóvéért látta el, csak más titulusban (így lett egy szóvivőből ügyintéző, egy igazgatóhelyettesből üzemvezető stb)....hányinger az egész”
 • 12. knifemaster 2010. október 01. 19:55
  „Csak aztán nehogy megoldják,hogy az elmaradt fűtésszámlák miatt kilakoltassák a lakbért amúgy rendesen fizető bérlőket,hisz közös a kassza...”
 • 11. szendy 2010. október 01. 15:22
  „hmm... csak mondjuk h összeolvadtak a cégek a komszolnál dolgozóknak pl 25000 fttal kevesebb a fizetésük.. nah így éljen meg vki... ismerősőm 90 ezret keresett eddig most kap 65 ezret... ebből meg lehet egyálltalán élni a mai világban???????????????????????????????????????????”
 • 10. DarkLight 2010. október 01. 15:03
  „Lesz indok több jobb szolgálati autóra is?Eddig is változott már valami.....uj csendesebb gépekkel(gondolom drágábbakkal) a fünyirás szinvonala már romlott, itt is ott is kimarad nem gond majd lesarlózzuk.:)”
 • 9. blise 2010. október 01. 12:39
  „Az nem volt cél, hogy a költségmegtakarítások, olcsóbb beszerzéseknek köszönhetően kimutathatóan kevesebbe kerüljön a ceh a lakóknak, polgároknak, hívjuk magunkat akárminek is?
  Ez mikor teljesül? És ha nem, miért nem, ki a felelős, mikor vonják felelősségre, miután magától lemondott, ahogy illene?”
 • 8. kamillas 2010. október 01. 11:00
  „Nagy cég nagy költségvetéssel.”
 • 7. Mezike 2010. október 01. 09:21
  „Remélem, azért 1-2, munkáját el nem látó házkezelőt azért kiraknak. Legalább ennyi hasznunk legyen.”
 • 6. Valaki 2010. október 01. 07:57
  „Géza, a kéthetenkénti kukaürítésekről hallottál már? Vissza kéne állítani a hetenkénti elszállítást!”
 • 5. _Zoli_ 2010. október 01. 06:26
  „Ez egy helyi lakosnak mennyivel lesz olcsóbb?

  Vagy csak azért történt, hogy mától "mindenki aki számít" tiszta lappal indulhasson!”
 • 4. urbaniastapista 2010. szeptember 30. 22:49
  „Fából vaskarika.
  Ha nem lesznek kevesebben, akkor miért az egész?”
 • 3. igazszó 2010. szeptember 30. 19:03
  „Lesz mit kifehéríteni a cégnél, a korrupció melegágya volt eddig is!!!!”
 • 2. spot 2010. szeptember 30. 18:41
  „"a lakosság az összevonásból annyit érzékel, hogy a közüzemi számlákon egy közös logó lesz látható"
  Ezek szerint nem értünk történik ez sem . Akkor kiért vazze? Politikai adok kapok. A jó........”
 • 1. Batistuta 2010. szeptember 30. 17:43
  „Az INSZOL adja ki a FIDESZ-szel botrányosan elfogult Győri Hét című kiadványt. Biztos, hogy ennek a cégnek ez is feladata?.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótevő hét Győrben két étteremmel

Győrben a Nádor Vendéglő, a Szalai Vendéglő és az Aranyszarvas Vendéglő is a támogatók közt… Tovább olvasom