Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Összevágta tanára beszédhibáit, egy év próbára bocsátották

Becsületsértésért ítélt el a bíróság Győrben két széchenyis egyetemi hallgatót, akik nyilvánosan űztek gúnyt tanárukból. A fiatalokat egy évre próbára bocsátották. Tanulság: az is felel, aki megosztja a sértő viccet.

A Győri Széchenyi István Egyetem tanárára azért orroltak meg a hallgatók, mert a zárthelyi során elvette a puskázók dolgozatát és azokét is, akik segítették őket.

Az egyik bosszúszomjas fiatal rögzítette ezután a tanár előadásának hanganyagát és összevágta a beszédhibáit. Létrehozott e-mail fiókot is a tanár nevével és levelet küldött a Kar minden hallgatójának a közös levelező rendszer használatával, s ezt írta rá: „segédanyag a vizsgára való felkészüléshez".

Mindehhez képet is csatolt, amelyen a tanár magas rangú kitüntetést vesz át, a megvágott hanganyagot pedig mellékelte. Az ügy másodrendű vádlottjának az volt a vétke, hogy az e-mailt viccesnek találta és feltöltötte az egyik legismertebb videó megosztó internetes portálra, ahol a videó 48.000 megtekintést ért el.

A tanár feljelentésére magánvádas eljárás indult, a nyomozók a gép IP-cím alapján azonosították a fiatalokat.

A bíróság előtt a sértett elmondta, hogy nem haragszik a vádlottakra, mert nem mérték fel tettük következményeit, de megengedhetetlennek tartotta, hogy ilyen módon használják fel a hanganyagot. S mivel az ügy túllépett a vicc határain, kérte: olyan büntetést szabjanak ki, ami után a diákok elgondolkodnak. A bíróság egy év próbára bocsátotta őket.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 30. 22:23
  „83. viszkikola 2013.09.30. 20:02
  Ha valóban bírja az angol nyelvet és nem a googli tudásával fellengzősködik,ajánlom figyelmében .
  "The best way to make your dreams come true is to wake up! "”
 • 84. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 30. 21:34
  „83. viszkikola 2013.09.30. 20:02
  Csak ismételni tudom magam! Ön leírt egy egy állítólagosan hatályos jogszabályt !
  Kérem ne a hozzászólásom záró sorával foglalkozzon minek légyege a nagybetűs csúfondáros kiemelésével az írás befejezését szimbolizálja a botcsinálta jogászkodásának nívóját ! Kérem az idézett részt értelmezze !
  Ha képes ezt alkalmazni a sokat emlegetett esetre, Ön zseni ! Sőt több , Főzseni ! Még egy gondolat !
  A Magyar Bíróság jogerős ítéletét, milyen alapon bírálja ? Milyen alapon vonja kétségben az ítélkező Bíró szakmai tudását és feltételez Bírói elfogultságot !

  "(Ezt jogászok írták, nem pedig 8 általánost végzett WeiseÖdenburg kommentelők.) Azonban a jelenleg hatályos Btk. "becsületsértés" paragrafusa után van egy ilyen, hogy
  "nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul."
  A kérdésemre vártam választ ! Nem mellébeszélést a helyesírási kritikát és a könyvtár ajánlót kértem !”
 • 83. viszkikola 2013. szeptember 30. 20:02
  „79. WeiseÖdenburg 2013.09.30. 11:54
  Ez az utolsó hozzászólásom magának címezve, ezek után semmilyen fröcsögő, színvonaltalan írására nem vagyok hajlandó reagálni. Ahogy modern korunk közmondása mondja: "do not feed the troll".
  Mindazonáltal bátorkodom kérni egy apróságra. Szándékosan nem fogok említeni egy darab Google keresést sem. Tehát arra kérem, hogy vegye a fáradtságot, menjen el egy könyvtárba, Győrött van három nagy könyvtár is, bármelyiket választhatja, a Vásárcsarnoknál lévőt, a Baross útit, vagy a Széchenyi Egyetemét, teljesen mindegy. Iratkozzon be, majd kérje ki a katalógusból a Magyar Közlöny 2012. évi 92. számát. Az 13501. oldalon pedig olvassa el a 227. § és a 229. § számú paragrafusokat. Ne aggódjon! Nem fogja megterhelni szellemileg az olvasás, mindössze 13 sor az egész. Utána meg hasonlítsa össze azzal, amit leírtam.

  El ne felejtsem, utána tanuljon meg nagybetűkkel elütés nélkül, helyesen írni. Roppant kellemetlen Önre nézve, amikor más szellemi kapacitását becsmérli és ahhoz képest hemzseg a hozzászólása a helyesírási és stilisztikai hibáktól.”
 • 82. AnnaMeri 2013. szeptember 30. 16:24
  „Szerintem, ez nem ciki, ha tanárnak beszédhibai vannak. Sokkal rosszabb, ha TV-bemondó vagy TV-műsorvezető hibásan beszél!
  Fiú még - neveletlen kisstílű bunkó.”
 • 81. Mberke 2013. szeptember 30. 13:27
  „Elképesztő és szomorú, hogy egyáltalán vitatéma lehet, vajon kinek is van igaza az ügyben, vagy ki az ,,áldozat". Véleményem szerint mindenkit felháborítanak a hasonló esetek, akibe egy csepp morális érzék, emberi tartás, vagy egyáltalán némi tisztesség szorult. Persze mint látszik, sajnos vannak ,,PST-szintű" kivételek is.
  Én mindenesetre biztosan nem lettem volna ilyen elnéző a tanár helyében, mert egyértelmű, hogy ezek a fiatalok nem ,,tréfának" szánták tettüket, nagyon is tudatosan lejáratás volt a céljuk, amelyhez olyan eszközt használtak fel, ami megengedhetetlen - és épelméjű hallgatónak - embernek - eszébe se jutna... Az ilyeneknek semmi keresnivalója egy egyetemen, mert belőlük soha nem lesz ÉRTELMISÉG.
  Mindezzel Horger Antal-os párhuzamot vonni pedig... hát finoman szólva a műveltség teljes hiányát tükrözi...”
 • 80. Hyppolit 2013. szeptember 30. 13:22
  „A becsületsértés jogi értelemben szerintem az, ha vkinél valótlan állítással csorbítják a tekintélyt, emberi méltóságot, de ez maradjon a jogászok asztala. Tény, hogy buta és etikátlan cselekedet volt a hallgató részéről, és valóban elszomorító, hogy "holnap" ezek azok az egyének, akik a munkahelyeken a "talpraesett és élelmes" habitust összekeverik a csalással, előmenetelüket mások lejáratásával, stb., ahelyett, hogy már diákévekben inkább a szürkeállományt fényezték volna.
  Pálcát lehet törni felettem, de egyáltalán szánalmas és primitív dolognak tartom a puskázást is, mint olyat. Ha lehetett, vizsgákon írás helyett tételhúzás után mindig azonnal szóban feleltem -face to face-, és így is kevés négyes csúszott be. Egyszerű volt a "trükk": tanultam, hiszen a diploma "csak" egy papír, a lényegi szempont a tényleges tudás megszerzése. Aki ezt hallgatóként nem így látja, az nem oda való, talán kazánrakónak sem lenne jó. Ezért van az, hogy egyes területeken diplomások között olyan sötétek vannak, hogy már két megszólalásuk elárul mindent.
  Az a tanár pedig, aki "őőőő"-zik, szerintem rutinból tartja az órát, kapkod a gondolatok, kifejezések között. Ettől még lehet elismerésre méltó tudása, maximum az órára való felkészülése nem kellően előkészített. Az "őőő"-zés pedig idők során sajnos rossz szokássá is válhat.”
 • 79. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 30. 11:54
  „76. viszkikola 2013.09.30. 00:42 Elolvastam önfényező és további mellébeszélő írását.
  Kérem az Ön által a googli -ból vett idézet értelmezését szó szerint egy tanult jogásszal végeztesse el.
  Ekkora " M A R H A S Á G O T " nagyon régen olvastam ! Továbbra is meggyőződésem,hogy " ÖN " a témában érintett,vagy érdekelt fél ! Nem hogy a "hőtan " kiváló tudója " ,de még diáknak is gyenge ! ! !
  Ilyen képességgel,kérem ne idézzen a googli-ból mert katasztrofális amit felhozott ön igazolásként ! ! !
  Nem elég leírni Google ,értelmesen keresni is illik a használójának. Amit itt kimásolt részt illeti "ez a googl idézet"!
  Idézet az ön 65.számú hozzászólásából.
  "(Ezt jogászok írták, nem pedig 8 általánost végzett WeiseÖdenburg kommentelők.) Azonban a jelenleg hatályos Btk. "becsületsértés" paragrafusa után van egy ilyen, hogy "nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul."

  Tehát ön állítja idézetével " Nem büntethető az a személy,ha becsület sértése valónak bizonyul. ! ! !
  Tehát az ön gondolat menetét követve,ha a tény valótlannak bizonyul,viszont akkor büntethető ! ! !

  S Z E L E L E M I K A P A C I T Á S A M É G A Z T I S A L Á M U L J A M I T F E L T É T E L E Z T E M !”
 • 78. Flúgatlan 2013. szeptember 30. 08:12
  „".. illik is a széchenyis mélyröptű nívóhoz .."

  Azt meg honnan ismered? Vagy honnan van összehasonlítási alapod? Minden egyetemen vannak jobb és rosszabb tanárok. Ismerek csapnivaló ELTE-professzort és brilliáns széchenyist vagy kiváló veszprémi egyetemi oktatót, de makogó miskolci tanárral is találkoztam. Az egyetemi előmenetelbe a tudományos munka is beleszámít, így van, aki kevésbé jó előadó, mégis egyetemi oktató.

  Szabályozni kell ezt, ez az egyetemek dolga. Panaszkodjanak a diákok a megfelelő csatornákon. De ez a nyilvánosságra hozott, vágott felvétel tényleg elfogadhatatlan.

  A diákok jogait annyira védik a törvények, hogy több egyetemen tanuló ismerőseim szerint sok helyütt nem szabad névvel kiírni a ZH-eredményeket a belső faliújságra sem. Azt meg, hogy a minősítő neve nélkül, de a tanár nevét megadva lehet az egyetemi kollégákat minősíteni, azt simán el kell tűrni a tanároknak. (http://www.markmyprofessor.com) Már ez is felvetne aggályokat, de a célzatosan vágott hangfelvétel terjesztése tényleg nem tolerálható. Egyébként ezen a helyen is látszik, hogy a Széchenyin is vannak jó és rossz tanárok (a diákok szerint), és máshol is. Nem tűnik rosszabbnak a széchenyisek értékelése, mint másoké.”
 • 77. Demalgon 2013. szeptember 30. 05:03
  „Ez igy igaz, örök téma ... csak mindennek van egy határa, és sajnos a mai felsőoktatás lemaradt valahol a II. vh. utáni első 5-10 év aljasságának a szintjén. De mindaddig, ameddig mind a két félre nem lesz kellően odakoppintva, addig semmi sem lesz jobb. Nekem annak idején azt tanitották, hogy a tanárokat tiszteljem (+ a tiszteletet kiérdemelni kell nem alanyi jogon jár). Általánosban és középiskolában ez működött is. De a felsőoktatás jó példa arra, hogy milyen emberi tényezők várják a hallgatókat a mindennapi életben.”
 • 76. viszkikola 2013. szeptember 30. 00:42
  „72. WeiseÖdenburg 2013.09.29. 19:02
  Nagyon megtisztelő, hogy ennyit foglalkozik személyemmel, valamint valószínű végzettségemmel. Ugyan nem tudom, mi az a Googl tudás (lehet, hogy Google? Ez esetben tessék néhány angol nyelvleckét venni...), de biztos jó lehet. Ezeket a "Googl-ban tárolt idézetek"-et komoly szakemberek írták. (Sőt, az egyik "Googl-ban tárolt idézet" a 2012 évi C. tv. - azaz a Btk. - onnan idéztem ugyanis. Ez nem tudom, hogy lehet "Googl-ban tárolt idézet", de majd biztos elmagyarázza.) Sajnos én nem vagyok az a facebookozó, okostelefonozó, önmagát tévedhetetlennek hívő, 10 percenként Paulo Coelho idézeteket posztolgató generáció, hiába is próbálja elhitetni velem. (Kéne hozzá vagy 20 év és 10 kiló mínusz.) Nem járok a Széchenyi Egyetemre se (fővárosunkban tanultam...), de valamikor réges-régen egy közös buli erejéig megfordultam a KTMF kollégiumban (akkor még így hívták, és be voltunk csempészve. Már elévült.).
  Annyi közöm van ehhez az esethez, hogy ebbe az intézménybe jár(illetve járt) néhány olyan hallgató, akit jómagam korrepetáltam hőtanból, segítvén vizsgára való felkészülésüket. Sajnos volt egy olyan időszak az életemben, amikor a "nagy jólétnek", a "dübörgő gazdaságnak" meg a "gyorsnaszádnak" köszönhetően kénytelen voltam magánórák tartását vállalni. A videó főszereplőjének köszönhetően elég szép forgalmam volt. A tanár urat nem ismerem személyesen, ám a videót volt alkalmam látni, mert mindenki az előadásmódra panaszkodott, és a videó megtekintését ajánlotta. A tudományos munkássága előtt meg is emeltem kalapom (ezt korábban is leírtam, ha már korábbi hozzászólásokat méltóztatunk citálni), előadói képessége előtt már nem annyira. Sőt, ha már korábbi hozzászólásokat nézünk, akkor előveheti azt is, ahol egy nagyszerű tanárom példáját hoztam fel, aki ugyan dadogott (kapott is fricskát - igaz nem bántót, amin ő maga is jóízűen nevetett) de olyan mesterien tartott előadást, hogy péntek délutáni előadásokon telt ház volt nála. Biztos vannak a Széchenyin is nagyszerű előadók, akik tényleg értéket adnak át a hallgatóságnak, azonban az, aki egy "diákcsínyen" felhúzza magát, és jogi útra tereli a problémát ekkora botrányt csapva (amihez áttételesen neki is köze van, mivel nem tart megfelelő színvonalú órákat)... nos én őt nem sorolom közéjük. Persze ez szigorúan az én magánvéleményem, aminek kinyilatkoztatására lehetőségem van ezen a felületen. Régen persze nem voltak ilyen videók, meg nem volt kreditrendszer, össze-vissza bukdácsolással (viszont volt félévismétlés)... azonban voltak nagyszerű tanárok, akik jó előadásokat tartottak, és felkészült előadó benyomását keltették, akikre felnéztünk.
  A 71-es hozzászólással egyetértek, anno nekem is egy rajzom az ábrázoló-tanszéki hirdetőtáblán kötött ki, mint elrettentő példa. (Név lesatírozva, de kb. 5 perc alatt mindenki tudta a tankörből...) Mégis sikerült végeznem.”
 • 75. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 29. 21:13
  „74. Demalgon 2013.09.29. 20:27
  Ezzel minden diák tisztában van. Az én időmben még azt is megkaptuk,hogy a hallgató azért hallgató,hogy hallgasson.
  Minket ez nem zavart. Ez egy örök téma .”
 • 74. Demalgon 2013. szeptember 29. 20:27
  „ox, nem a puskázásról beszélek, hanem arról, hogy vannak egyes tanárok, akiknél direktbe kell puskázni, mert ha bal lábbal kel fel, akkor hiába tudsz mindent, megbuktat ... és ha jól fekszik a dékánnál, Te húzod a rövidebbet, ha szólni mersz.”
 • 73. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 29. 19:24
  „Wisky Cola ! Így elegánsabb bár valódi Wisky értő és kedvelő ember vagy tisztán,vagy szódával élvezi !
  Colával inni a Wiskyt olyan ,mint madzagos jégeralsóban randira menni. Írás stílus alapján ez nem lehet idegen önnek.
  Ez az írás annyira átlátszó pitiáner próbálkozás,mint amilyen ostoba és primitív módon próbálták a tanár urat besározni! Mert a vehemens és fantáziátlan ismételt próbálkozás a tanár lejáratására,itt a Kisalföld hozzászólói oldalán is kudarcot vallott ! Idézet a 71 -es hozzászóló írásából ~"megosztanám valamelyik közösségi portálon pl. egy ilyen megjegyzéssel "és ők szeretnének mérnökök lenni..."~ Tisztelt urak illetve helyesbítek! Emberek önök nem csak diáknak,mérnöknek, korrekt embernek is kevésnek bizonyultak! ! ! Bízom benne a az Egyetem valamely szintű vezetőjének feltűnt a további gyalázkodásuk és valami morális tanulsággal kedveskedik Önöknek.
  16. viszkikola 2013.09.28. 10:52
  Van egy sejtésem, ki lehet a tanár... csak nem M.Gy# # # ? Mert furcsa módon eltűnt az egyik legnépszerűbb videomegosztóról az őőőőőőőt mutató felvétel.

  Ez az egész ügy túl van reagálva. Ráadásul a tanár úr meg is érdemelte. :) (Véleményem szerint.)”
 • 72. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 29. 19:02
  „65. viszkikola 2013.09.29. 13:10 Tisztelt tanult hozzászóló ! Nagyon szégyellem magamat,hogy nagyságában kételkedni merészelt bárdolatlan személyem.
  A probléma látóképességem hiányában,nem jutott el tudatomig "viszki és kola" fedőnevű jogértő mentorunk semmiben
  veheti a jogerős bírósági ítéletet ,mert hatalmas " EGO" -ja erre is feljogosítja ! Googl tudás mindenek felett !
  A Googlban tárol idézetekkel egy problémája adott szerénységének. A jogalkotó világosan és érthetően megalkotott
  jogszabályt a jogalkalmazónak értelmezni kell,majd alkalmazni ! A dilemmám az írásával kapcsolatban úgy tűnik a jogalkalmazói szerepkörben próbál tündökölni,viszont a jogértelmezése gyalázatosan gyenge mondhatnám siralmas !
  Viszont,ha kivagyiságból,nagy képűségből próbál kapaszkodót meríteni a Googl "raktárából" ne tegye, van egy nagyon régi közmondás ami ebben az esetben jól példázza az ön eredménytelen munkálkodását! ß@ból nem lehet várat építeni ! Annak ellenére kijelenthető ha a Széchenyi Egyetem ezt erején felül mégis megpróbálja !”
 • 71. Más_nézőpont 2013. szeptember 29. 18:15
  „Kérdés: mit szólnának hozzá a kedves hallgatók, ha én mint oktató annyira etikátlan lennék, hogy a dolgozataikból összevágnám a súlyos (általános iskolai szinten sem megengedhető) hibákat, mellékelném a fényképüket is, majd megosztanám valamelyik közösségi portálon pl. egy ilyen megjegyzéssel "és ők szeretnének mérnökök lenni..."
  Joggal tennének ellenem feljelentést és jogosan bűnhődnék.
  Csak annyi tiszteletet kérnék mindenkitől, amennyit én is megadok minden diákomnak (annyihoz viszont ragaszkodnék).”
 • 70. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 29. 17:48
  „68. klarissza70 2013.09.29. 16:48
  Valaha azt hirdették,hogy minden ember egyforma ! Azt viszont elfelejtették hozzátenni,hogy jogilag!
  Nem tértek ki arra sem ,hogy nagyon eltérő szellemi bázis alakul ki a tanulás hatására. Mikor eljut a tudatáig a nemzetnek,
  tartózkodni fog az ilyen megnyilvánulástól.”
 • 69. oxana 2013. szeptember 29. 17:11
  „68. klarissza70

  Nagyon jó gondolatok. Ehhez nem kell semmit hozzátenni.”
 • 68. klarissza70 2013. szeptember 29. 16:48
  „Uram Isten!Itt mindenki kritizál mindenkit.Valaki a tanárt becsüli le,mondván,hogy nem érti a tréfát!,valaki meg a diákokat védi,hogy a beszédhibás tanár nem való katedrára!Hát mindez nagyon elgondolkodtat!Az egyetemi tanárok rengeteget tanulnak,mielőtt katedrára állhatnak.Őnekik példakép értékűnek kell lenniük,mert már magával a személyükkel is tanítanak.A diákoknak pedig tiszteletet kell mutatniuk,a megalázás,megszégyenítés nem lehet az ő tisztségük.Ha valaki alkalmatlan a pályára,azt el kell bocsátani,de nem a tanuló az közvetlen,aki mindezt megteheti!Vannak erre kiemelt Bizottságok.Én is ismerek rengeteg szakmájában alkalmatlan pedagógust,akinél nem értem,hogy miért ment gyerekek közé,mégsem alázom meg őket.Ezt sem erkölcsileg,sem etikailag nem engedhetem meg magamnak!És más sem!Lehet jelezni,ha a diák nem érti a tanárt,de szétkürtölni ország-világnak teljességgel megengedhetetlen!!”
 • 67. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 29. 13:21
  „64.Demalgon 4
  Igazad van teljességben! A cselekményt, mint magyar társadalomban berögzült reakciót próbáltam kihegyezni a diák tettén keresztül. Egy érdekes megállapítás született számomra.A régóta jelenlévő és vélemény formáló , Nick név alapján
  ismert hozzászólók más más politikai színhez állnak közel! A pártoskodást jól kerülték, gondolatuk közlésekor, kettő esetkivételével,egy esetben helyreutasítottak egy személyt,hogy hagyja a politikát. Számomra jóleső tapasztalat a felfokozott pártoskodó világban. A cselekményt mint "etikai" kérdést közelítették meg a kialakult értékrendek alapján.A témához 65 javarészt értékes hozzászólás ,biztató jelenség lehet egy társadalom kutatónak.”
 • 66. oxana 2013. szeptember 29. 13:20
  „64. Demalgon

  Ha egy tanár észreveszi a puskázást (mert ezzel kezdödött az egész), azzal hergeli a diákokat? Hát mit csináljon? Mondja azt, hogy jól van, fiam? Mint tanárt engem is felhergelt volna a videó, mert az már több, mint diákcsíny. Ha a tanár beszédhibája zavarta, miért nem fordult már korábban illetékes szervekhez vagy személyekhez? A beszédhiba éppen kapóra jött neki, hogy így megtorolja, hogy lefülelték. Nagyon gyenge karaktere van.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnmegelőzési óra Győrben: ezt tedd, ha rád támadnak - videó, fotók

A sajtó képviselőinek mutatták be, hogy mi is a feladata az iskolákban a bűnmegelőzési tanácsadónak.… Tovább olvasom