Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Összetört mindene, mégis talpra állt

Győr - Aki látta az összetört autó roncsait, már azt is csodának tartotta, hogy a sofőr túlélte a balesetet. Száz Erzsébet Laura két hét múlva ébredt fel a győri kórház intenzív osztályán, orvosainak és élni akarásának köszönheti, hogy ismét jár, dolgozik, és már tud mosolyogni.
Rémálmok visszatérő pillanata, amikor a sofőr próbálja jobbra kormányozni az autót, de a szerkezet nem működik, a jármű pedig egyenesen belehajt a szemből érkező autóba. A huszonnyolc éves Száz Erzsébet Laurával ez történt – de a valóságban: a győri fiatal 2008. február 16-án szenvedett balesetet. A sokat látott tűzoltók, akik a lány és a másik autóban utazó sofőr (aki szintén megsérült, de szerencsére könnyebben, mint Laura) segítségére siettek, maguk is azt mondták:

ilyen helyzetet nagyon kevesen éltek meg eddig; csoda, hogy a lányt összetört testtel ugyan, de élve emelték ki a roncsból.

„Hónapokkal később, amikor már otthon voltam, az egyik délutáni alvás után jöttek vissza az ütközés előtti pillanatok, addig nem emlékeztem semmire – meséli most már Laura. – Nem találkoztam azóta a másik autó sofőrjével, ezért most tudom csak üzenni neki: nagyon sajnálom, hogy bár önhibámon kívül, de balesetet okoztam. Remélem, jól van már ő is. Az ütközés után állítólag néhány szót még váltottam a rendőrökkel, de ezek a percek is kiestek. Két héttel később ébredtem fel a kórházban."

Elképzelhető, miként élték meg ezt a két hetet a hozzátartozók, akik az első éjszaka azért imádkoztak, hogy a nyolc és fél órás műtétet túlélje a lány. Laurának szó szerint mindene eltört: csigolyája, bal al- és felkarja, jobb alkarja, jobb és bal combcsontja, jobb térde... Kérdéses volt, hogy valaha lábra tud-e állni, a csigolyaműtét nagy kockázattal járt. Hónapokig nem tudott az ágyból sem felkelni.

Száz Erzsébet Laura
Száz Erzsébet Laura

„Ez volt a legnehezebb: megszokni, hogy ami régen természetes volt, az állás, az ülés, a mozgás, az most nem az. Orvosaim biztattak: fogok járni, de legyek türelemmel. Édesanyám és a párom minden percben mellettem volt, édesapámat elvesztettük korábban, így ő ezeket a heteket már nem élte meg velünk. Nem tudok elég hálás lenni dr. Horváth Ottó baleseti sebész főorvosnak és dr. Skaliczky Zoltánnak, az idegsebészeti osztály vezető főorvosának, akik megmentették az életemet; de természetesen a győri kórház többi orvosának és nővéreinek is köszönöm, akik ápoltak. Tőlük tudom – persze már csak utólag mondták –, hogy csodának számít a felépülésem. Ott, a kórházi ágyon fokról fokra tudatosult bennem, mi történt, és mi történhetett volna... Párommal a minap beszélgettünk erről, s abban maradtunk, hogy február 22-ét tekintjük a második születésnapomnak – ezen a napon tudtak lekapcsolni a gépekről. Tudom, sokan megünneplik ezt a napot, lehet, én ezt teszem majd."

A roncs látványa hónapokkal később is félelmetes, Laurát ebből vágták ki a tűzoltók; a kórházban ezt követően nyolcszor műtötték, most pedig már dolgozik. Fotók: H. B. E., K. Cs.
A roncs látványa hónapokkal később is félelmetes, Laurát ebből vágták ki a tűzoltók; a kórházban ezt követően nyolcszor műtötték, most pedig már dolgozik. Fotók: H. B. E., K. Cs.

Laura története – mint olvashatták az előbbiekben – példát mutat az orvosi elhivatottságról, az élni akarásról, a család összetartásáról, s még valamiről, ami sajnos egyre ritkább. A fiatal lány egy győri butikban dolgozik, ahol a helyét fenntartották – annak ellenére is, hogy több mint kétséges volt, tud-e még valaha járni, s ha vissza is tud térni, annak mikor jön el az ideje. Laura nyár óta ismét ott dolgozik.

Száz Erzsébet Laura még néhány műtét előtt áll, de most már „csak" a beültetett fémeket kell kioperálni a csontokból. Felgyógyult, gyermeket és családot szeretne, amelynek – s ez legalább ekkora csoda – nincs akadálya. November 21-én érkezik meg az új autója: úgy érzi, vissza tud ülni a volán mögé.

Az idei baleseti statisztika

Győr-Moson-Sopron megyében tegnapig 676 baleset történt, ebből 47 volt halállal, 213 súlyos, 416 pedig könnyű sérüléssel végződő.


Olvasóink írták

 • 8. Goldmund 2008. október 22. 11:37
  „No, ahogy látom, Sudár Ágnes most is a tőle megszokott "színvonalon" írta a cikket.
  Esetleg fölkereshette volna a másik felet is, és akkor nem ír le olyat, amit egyöntetűen cáfolnak a hozzászólók.”
 • 7. károsultakért 2008. október 21. 13:33
  „A sajnálatos balesettel kapcsolatban kérem, szíveskejék átadni az üzenetem a valódi károsultnak, aki teljesen vétlen volt: Kárigénye érvényesítésében ( a biztosítólval szemben) és a balesetttel kapcsolatban teljes körű jogi képviselete ellátásában tudunk közreműködni előzetes díjazás (megbízónk költségkozkázata) nélkül.
  20/669-4763
  Jobbulást kívánunk a vétlen áldozatnak!”
 • 6. misiboy 2008. október 21. 09:46
  „Idézet:

  2. Másik 2008.10.17. 18:35
  Néhány kiigazítás a cikkhez:
  1. A "könnyebben" sérült sofőr 50 napig volt kórházban, és ő még nem dolgozik a régi munkahelyén az egészségi állapota miatt.
  2. A független műszaki szakértő, melyet az "önhibáján kívül" balesetet okozó kért fel, nem állapított meg semmiféle műszaki hibát.
  3. A biztosító felé nem ismerte el felelősségét, (amit a rendőrségi jegyzőkönyv rögzített) ezért a másik fél nem juthatott akkor a teljes biztosítási összeghez.
  4. A baleset bírósági tárgyalása még nem történt meg.


  Ez az egész cikk elképesztő, abszolút a valóságtól elrugaszkodott.....”
 • 5. demi_78 2008. október 21. 09:43
  „xyzz, illetve Másik, teljesen egyetértek Veletek.

  Elképesztő, hogy ennek a hölgynek van bőr a képén nyilatkozni, és olyanokat állítani, ami nem felel meg a valóságnak.
  A másik fél sérülései valóban súlyosobbak -voltak-, és ez a családapa a mai napig nem tudott munkába állni. Ennek ellenére Ő mégsem szerepelteti magát az újságban, magát istenítve, valótlant állítva.

  A "vétlen"?! hölgynek egy elég alapos!! önvizsgálatot kellene tartania. Ja, és a minimum az lett volna, hogy legalább meglátogatja azt, aki az ő hibájából feküldt hónapokig kórházban....

  Az igazságérzetem megkívánta, hogy mindezt leírjam.”
 • 4. Egy ismerős 2008. október 18. 14:26
  „Jobbulást Gabi!”
 • 3. xyzz 2008. október 17. 20:40
  „Lehet hogy csodának számit a felépülése, de a vétlen autós sérülései sujossabak voltak mint a vétkesnek, amit most csodaként emlegetnek.Kiváncsi volnák ha vétlen autós leirná hogy minn ment keresztül a baleset után, mit szolna hozzá az okozó,mivel abban a hitben él hogy könnyebben sérült a vétlen.A parasztbecsület megkivánta volna azt hogy legalább érdeklödjön a vétlen sorsáról, ne adj isten meglátogathatta volna.”
 • 2. Másik 2008. október 17. 18:35
  „Néhány kiigazítás a cikkhez:
  1. A "könnyebben" sérült sofőr 50 napig volt kórházban, és ő még nem dolgozik a régi munkahelyén az egészségi állapota miatt.
  2. A független műszaki szakértő, melyet az "önhibáján kívül" balesetet okozó kért fel, nem állapított meg semmiféle műszaki hibát.
  3. A biztosító felé nem ismerte el felelősségét, (amit a rendőrségi jegyzőkönyv rögzített) ezért a másik fél nem juthatott akkor a teljes biztosítási összeghez.
  4. A baleset bírósági tárgyalása még nem történt meg.”
 • 1. hvy 2008. október 17. 14:35
  „Olvasom a cikket, valakik megint kimaradtak... Isteníti a sajtó a tűzoltókat, a balesetsebészt, idegsebész főorvost. A mentők talán nem is voltak ott a helyszínen? Miért kezeli őket mostohagyerekként a sajtó??? Nem mehetnek előbb nyugdíjba, éhbérért dolgoznak, még az egyenruhát is a saját pénzükön veszik. Talán a "sokat látott tűzoltók" mellett illene megkérdezni a tapasztalt mentőket is a túlélés esélyeiről. Ez az ő szakmájuk igazán!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem folyik a devizacsap

Magyarország - Kivárást javasol a Bankszövetség szakértője azoknak, akik euró- vagy… Tovább olvasom