Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Összerogyott a vádlott

A lehető legdrámaibb "védőbeszédet" egy nyolc általános osztályt végzett nő mondta szerdán a Győri Ítélőtáblán – de nem szavakkal. Ő, valamint anyósa és férje egy újszülött baba fulladásos halála miatt ült a vádlottak padján. A korábbi ítéletet most hatályon kívül helyezték.Azért ítélték el a Kapuvár környéki család három tagját első fokon öt-öt és hat évre, mert elképesztő tehetetlenkedésük tragédiához vezetett.

A meszelt szobával várt baba jóval a kiírt időpont előtt indult útnak 2011-ben, s végül a vécén született meg. Szegényke fejjel lefelé zuhant a kagylóba, az ülő anya takarásában, a család pedig ahelyett, hogy kiemelte volna, toporgott, jajveszékelt. A férfi a ház előtt tipródott, mert félt a vértől.

Az anyós a vécén ülő, illetve szülő menye hátát simogatta, s később a bíróságon így vallott: "hát szét kellett volna húznom a lábait, hogy belenézzek a vécébe?" Igen. Határozottan ezt kellett volna tenni – mondta tegnap az ellenük beszélő ügyész, de most térjünk vissza Beatrix döbbenetes, tegnapi jelenetére.

A nyilvánossághoz nem szokott fiatalasszony felszakadozó sírással lovallta bele magát az utolsó szó jogán tett vallomásba: "nem akarta a kisbabát megölni", nem is tudta, hogy megszületett. A határozat előtti szünetben, már kifelé menet rosszul lett, férje és védője kétfelől támogatta és elfektette az aula padján. Fulladt, a szíve kalapált, nem reagált a szólongatásokra. A pánikroham közben még az is elhangzott férje részéről: "ugyanez volt akkor is".

De most a szemünk előtt, és a család a sírás határán állva, tehetetlenül toporgott – megint. A mentőket más hívta, vizet más hozott, borogatást más adott, míg egyikük azt kérdezte: "mit kell ilyenkor csinálni?" A nőt fél óráig látták el a mentők, hamarosan jobban lett.

A védők szerint az igen alacsony műveltségű család nem számolt a baba halálával, gondatlan mulasztás terheli hát őket. A korábban legsúlyosabb büntetéssel – hat év börtönnel – távozott anyós esetében külön kihangsúlyozta a védelem: hiába korelnök, hat általánosával ő a legképzetlenebb a családban.

Nem látta át a szituációt, s mivel a baba nem sírt fel, megszületéséről sem tudott. A vád szerint viszont nagyon is egyszerű volt a helyzet: csak be kellett volna nézni a vécébe, csak ki kellett volna venni a babát, amelynek kizuhanását az anya egyértelmű szavakkal jelezte.

Ám végül a védőket is meglepte dr. Széplaki László tanácsa: hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést. A bírósági eljárást tehát meg kell ismételni, s előírták: a törvényszék ezúttal tegye lehetővé a szakértőknek, hogy meghallgassák a mentős tanúkat. Nem zárható ki ugyanis egyértelműen, hogy az anya esetleg eszméletlen volt az eset idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrszentiváni színesfémkereskedők - Öten továbbra is előzetesben

Csütörtökön újabb két hónapra meghosszabbították az öt gyanúsított előzetes letartóztatását.
Tovább olvasom