Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Összefogtak a Széchenyi térért

Győr - Győr jobboldali polgármestere és a regionális fejlesztési tanács baloldali elnöke egyeztetett tegnap Győr főterének felújításáról. Hangoztatták: a beruházás csak összefogással valósulhat meg.
A Széchenyi tér gyönyörű, de felújításra szoruló barokk és klasszicista „díszletei" között tartott sajtótájékoztatót Borkai Zsolt győri polgármester és Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke tegnap délután. A két politikus szakértőivel együtt ezt megelőzően megbeszélést folytatott a tanácshoz beadandó dokumentációról.

„A beruházást senki nem sajátíthatja ki magának, az összefogás eredménye lesz" – hangsúlyozta Borkai Zsolt, hozzátéve: ő nem jobboldali, hanem győri polgármester.

Ahogy arról a Kisalföld augusztus 14-én elsőként beszámolt, a városháza elkészítette a Széchenyi tér felújítási tervét. Ebben éttermi teraszok, fák, padok, víztükrök és burkolatból előtörő szökőkutak szerepelnek. A több mint egymilliárd forintba kerülő fejlesztés döntő részét európai uniós támogatásból, a Regionális Operatív Programból kívánja előteremteni a város.

Molnár Csaba a sajtótájékoztatón kiemelte: erre minden esély megvan, mert a tanács tavasszal úgy döntött, a régió öt megyei jogú városának 2013-ig több mint 10 milliárd forint jut belváros-rehabilitációra. A települések között verseny van, de csak abból a szempontból, hogy Győr, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg vagy Nagykanizsa fejlesztése valósul-e meg előbb. Kijelentette: Győr jól áll.

A tanács várhatóan októberben dönt arról, támogatja-e Győr elképzeléseit. Addig azonban a megyeszékhelynek el kell fogadnia integrált városfejlesztési stratégiáját, amelynek elkészítési metodikáját éppen tegnap kapta meg. A belváros-fejlesztési koncepció – ennek része a Széchenyi tér felújítása – ugyanakkor már készen van, azt a holnapi közgyűlés tárgyalja.

A Kisalföld megkérdezte a politikusokat, a nyilvánosságra került terv tetszik-e nekik. Borkai Zsolt úgy fogalmazott: a terveket összességében jónak, „kereknek" tartja. Hozzátette: elképzelhető, hogy jobbat is le lehetett volna tenni az asztalra, de rendkívül rövid volt az idő. Molnár Csaba azt mondta: az igazi kérdés inkább az, tetszeni fog-e a győrieknek. Ezt segíti elő a bírálati szempontrendszer, amely szerint a civilek, a vállalkozások véleményét is ki kell kérni.

Molnár Csaba, a regionális fejlesztési tanács elnöke és Borkai Zsolt egyaránt úgy vélte, a beruházást senki sem sajátíthatja ki magának. Fotó: Bertleff András

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pamacs-programok

A győri Papák, Mamák és Csemetéik Egyesülete programajánlója. Tovább olvasom