Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Összefogott Győr és környéke

Ötvenegy önkormányzat részvételével négy hónapja működik a Győri Agglomerációs Városkörnyéki Fejlesztési Társulás. Az alapítók remélik, hogy az összefogás haszna hamarosan forintokban is mérhető lesz.
„ A regionális gondolkodás egyre erősebb lesz, s ehhez a folyamathoz alkalmazkodnunk kell. A térségi fejlesztéseket mind az Európai Unió, mind az állam nagymértékben támogatja" – felelte Balogh József győri polgármester a Kisalföld azon kérdésére, a városnak miért volt szüksége arra, hogy a vonzáskörzetéhez tartozó kereken félszáz községgel összefogva új szervezetet hozzon létre Győri Agglomerációs Városkörnyéki Fejlesztési Társulás néven. A cél persze sokkal egyszerűbben és kézzelfoghatóbban is megfogalmazható: minél több pályázati forrást szerezni meg.

Az alapításhoz az ötletet nyilvánvalóan az adta, hogy számos olyan fejlesztés megvalósulására lenne szükség a megyeszékhelyen és környékén, amely több – esetenként tucatnyi – települést érint. Ezek közé tartozik a Mosoni-Duna vízszint-stabilizálása annak érdekében, hogy valamelyest kivédhetők legyenek az idei aszályos időjárás negatív következményei. Ugyancsak a tervek között szerepel az alsó-szigetközi dunai holtágak rehabilitációja, a győr–kunszigeti kerékpárút megépítése, a csapadékvíz-elvezetési rendszerek korszerűsítése. Szó van a rendezési tervek összehangolásáról, valamint – a Csallóköz–mátyusföldi Regionális Társulással együttműködve – egy internetalapú magyar–szlovák turisztikai információs rendszer létrehozásáról is.

Az együttműködés nemcsak Győrnek, hanem a községeknek is előnyös. Rácz Róbert börcsi polgármester úgy vélekedett, egy kis faluban nagy valószínűséggel nincs olyan szakapparátus, amely meg tudna birkózni egy-egy nagy horderejű pályázat elkészítésével. Börcs már korábban is profitált Győr közelségéből: a Rábcán átívelő híd a várossal közös pályázat nyomán épült fel 2000-ben.

A társulás működési költségei ebben az évben másfél millió forintra rúgnak, s az összeget teljes egészében Győr vállalta magára. A megyeszékhely más szempontból is nagy súllyal bír a szervezetben. A tanácsban és a bizottságokban a város egymaga a szavazatok 50 százalékával rendelkezik, míg Tétnek, Pannonhalmának, illetve a 48 községnek csupán egy-egy voksa van. Hogy mindez mégse jelentsen kiszolgáltatottságot, a megállapodás szerint vétót jelent, ha az önkormányzatok egyharmada azonosan szavaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gépkocsikat árverez a megyei rendőrség

A megyei rendőr-főkapitányság nyilvános, egyenkénti árverésen értékesíti a tulajdonában lévő, 12… Tovább olvasom