Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Összefogó önkormányzatok

A magyar önkormányzatoknak ugyan hét szövetsége is van, érdekérvényesítő képességük mégis erősítésre szorul – hangzott el a napokban a megyeszékhelyünkön tartott fórumon. Jogaik jobb érvényesítésére kibővítik a szövetséget.
Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke és Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta a nyilvánosságot a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban tartott helyzetértékelő és feladatokat meghatározó megbeszélés eredményéről.

Kistérségi küldöttek

A résztvevők mindenk előtt arról tárgyaltak, hogy fokozott együttműködésre van szükség az önkormányzati jogok érvényesítéséért. A nagyobb hatékonységért, a jobb párbeszéd érdekében kistérségenként egy-egy küldöttet választanak a szövetségbe. A küldöttekkel a kapcsolatot a jövőben Szakács Imre tartja.

– Mostantól a kormány által nem megkerülhető vélemény formájában kell letennünk javaslatainkat az asztalra – indokolta az összefogás szükségességét Gémesi György. Elmondta, bár a kormány és az önkormányzatok közötti párbeszédnek létezik intézményes kerete, a helyi társadalmak pozíciói mégis romlottak. Mint tapasztalható, egyes esetekben egészen a működésképtelenségig. Az önkormányzatok hitelállománya már 800 milliárd forintra nőtt, ebből 100 milliárdot fordítanak a működőképesség fenntartására.

Csökkenő reálérték

A költségvetés önkormányzati fejezete 2009-re a kormány szerint 8,7 százalékkal nőtt, ez azonban a korábban más fejezetekben nyilvántartott, ide átcsoportosított tételek és a várható 4,8 százalékos infláció miatt gyakorlatilag az előző évihez képest reálérték-csökkenést jelent. Követelik például, hogy a kormány által előírt bérnövekmény forrását maga a kormány biztosítsa. Az önkormányzatok ugyanis évi 3500 milliárd forintból gazdálkodnak és ebből csak 1400 milliárdot fedez a központi költségvetés. Ugyanígy elvárják azt is, hogy a kabinet a tervezett és a tényleges infláció közötti különbséget év végéig kompenzálja.

Már több éve kevés

Követeléseik jogosságának alátámasztására a tájékoztatón Szakács Imre az Állami Számvevőszék vizsgálataira hivatkozott: már több éve ez is azt mutatja, hogy az önkormányzatok alulfinanszírozottak.

Olvasóink írták

  • 1. Mekk Elek 2008. október 07. 21:32
    „Nem kellene nagyobb közigazgatási egységeket létrehozni? Minek ennyi polgármester minimum 550 rugóért, és a sok majom képviselő? Kunszigeten például az iskolát átadták egy szélhámosnak, ahelyett, hogy Öttevényre járnának a gyerekek. Minek ez a sok léhűtő? Az iskola fontosabb lenne, mint a megélhetési politikusok zsebének a tömése. A megyeházán is túl sok a vezér, és a képviselők is minimum 150 ezret zsebelnek be a semmiért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilitási hét: Citybusz, éjszakai járat, városnézés

Győr - A mobilitási hét győri programjait idén főleg azzal a céllal szervezték, hogy felmérjék: mit… Tovább olvasom