Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Összefogással felújítják a templomot Halomalján

Halomalja - Jövőre ünnepli felszentelésének ötvenéves évfordulóját a győrsághalomaljai templom. E jeles jubileum alkalom arra, hogy a 2001-ben restaurált templomot külsőleg is felújítsák. Az ehhez szükséges ötmillió forintot a győri püspökség és a környező falvak hívei adták össze.
A környék kis ékszerdobozának tartott templom kialakítását az 1900-as években még Esterházy Mór gróf, a csákvári és gönyűi uradalmak birtokosa egy haranglábra alkalmas terület adományozásával szorgalmazta az akkori 280 fős lélekszámú halomaljai hívek körében. A haranglábból – hatvan év elteltével – egy kis templomot építettek. Az 1958-ban elkészült istenházát az akkori győri püspök, Papp Kálmán szentelte fel és Szalai Ferenc plébánosra bízta a templom irányítását.

Az atya 1992-ben vonult nyugdíjba, így a halomaljai templom Kozák János plébános keze alá került. Az écsi és a győrsági tiszteletes 2001-ben kezdeményezte a belső felújítás munkálatait, ennek során kicserélték a járólapokat, korszerűsítették a világosítást, és a mennyezetet is rendbe hozták. A jövő évi jubileum alkalmából elkezdték a külső felújítást is. A munkálatokhoz szükséges összeget dr. Pápai Lajos püspök és a környező falvak hívei gyűjtötték össze. A győri püspökség kétmillió forinttal támogatta a felújítást, a hiányzó összeget a szomszéd falvak és a halomaljai hívek gyűjtötték össze.

– A kialakult ökumenikus szellem eredményeként a jövőben teljesen megújul a templom.
A környező falvak evangélikus és református lelkészei is sokban hozzájárultak a pénz összegyűjtéséhez, a békesség, a szeretet és az együttműködés eredménye ez. A hívek egy jótékonysági koncerttel is támogatták az elképzeléseket – tette hozzá Kozák János, a község plébánosa, aki figyelemmel kíséri a munkálatokat.


Ollári Gergely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrök vigyázzák Révfalu rendjét

Győr - Együttműködését szerződésben rögzítette a győri polgári védelmi kirendeltség és a révfalui… Tovább olvasom