Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Összefogással a Dunáért - képgaléria

"A Mosoni-Duna nagy lehetőség, ám az év nagy részében annyira alacsony Győrnél a vízszintje, hogy az itteniek életét megnehezíti: ennek megváltoztatására indult el a népi kezdeményezés" – hangsúlyozta a keddi sajótájékoztatón Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezetője.
A "Vizet a Dunába" elnevezésű nagyszabású kampányunkat kedden nemcsak olvasóinknak, hanem az országos és a megyei sajtó képviselői számára is bemutattuk. Amint olvashatták, népi kezdeményzést indítottunk, ötvenezer aláírást szeretnénk gyűjteni a szigetközi Öreg-Duna és a Mosoni–Duna győri szakaszának rendezésére.

Fotó: Bertleff András

A Mosoni-Duna partján, a Jedlik híd lábánál tartott keddi sajtótájékoztatón Szammer István, a Lapcom Kft ügyvezető igazgatója elmondta: a Kisalföld különösen érzékeny az emberek sorsát érintő kérdésekben. Ezt bizonyítja, hogy korábban is jókora erőket tudtunk megmozgatni a tiszai árvízkárosultak megsegítésére, a győri szívcentrum elindulása érdekében vagy éppen az autista otthon felépítésének támogatásánál.

A mostani kezdeményezésről hozzátette: a folyó nagy lehetőség lenne, ám a Mosoni–Duna vízszintje Győrnél az év nagy részében annyira alacsony, hogy az itteniek életét megnehezíti. Ennek megváltoztatására indult el a mostani nép kezdeményezés.

Nyerges Csaba a Kisalföld főszerkesztője széles körű összefogást kért, mivel szerint az ügy megérdemli, hogy a megye és a régió mellé álljon. Hozzátette: most a Mosoni–Duna mesterségesen kap vizet, s vízszintje a Nagy-Duna vízszintjétől függ. A Öreg-Duna esetében a régi egységes szigetközi-csallóközi rész mára elszigetelődött.

"A civil összefogástól rengeteg segítséget remélünk, hisz jónéhány megyei és megyénk kívüli szervezet is támogatásáról biztosította a Kisalföldet. Győr megérdemli, hogy a folyók városa legyen" - mondta.

Az egyik ilyen partner a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület: elnöke, Tóásó Gyula a népi kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta, s a Duna elterelésének 20. évfordulójára szervezett, október 12-i dunakiliti konferenciára hívta fel a figyelmet.

A sajtótájékoztató végén alacsony merülésű hajón ülve láthatták a résztvevők, hogy (a mostani zöldár idején) a szükséges vízgazdálkodási megoldásokkal milyen vízszintek lehetnének egész évben a Mosoni–Dunán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rágcsáló irtás évente négyszer Győrben

A patkány valószínűleg az egyetlen szőrös állat, amit egyöntetű utálat övez. Rendkívül kártékony,… Tovább olvasom