Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Őssejttel beültetett remény

Győr-Moson-Sopron - A szakorvosok óvatos kétkedéssel fogadják az őssejtkezeléshez kötődő csodavárást, míg a szülők legalább annyira hiszik, mint amennyire akarják is hinni, hogy segített a terápia. Megyénkből eddig kilencen utaztak ki őssejtbeültetésre.
Valószínűleg már az olvasó sem tudja követni, hogy kikről is olvasott az elmúlt három évben, jóllehet, talán még adakozott is valamelyik sérült gyerek kiutaztatására. Ugyanis a kijevi vagy a Kínában lévő hangzoui klinikára kijutni és őssejtkezelésben részesülni rendszerint 4–5 millió forintba kerül – ez az egy, ami kézzelfogható. Az eredményről eltérnek a vélemények.

Az első, aki kijutott megyénkből, Markó Katalin volt, a felnőtt asszony azóta elhunyt. Utána az elsők között utazott ki Kínába egy, ma Kőszegen élő fiatalember, aki „Bencés Benedekként" híresült el győri iskolájában szerzett sérülése miatt.

Schőberlné Csizmazia Zsuzsanna meg van győződve arról, hogy Zsófi egyensúlya a kínai kezeléstől javult. Fotó: Magasi Dávid

A harmadik volt a fertőszéplaki Endrei Zsolt, a tizenhárom éves fiú már két őssejtátültetést kapott az ukrán fővárosban. Összefogtak az emberek még a koroncói Szűcs Tibike, a győrújbaráti Samu Viki, a soproni Bakonyi Levente és a szintén Sopronban élő Schőberl Zsófika, a győr-gyirmóti Lengyel Máté, valamint a gönyűi Török Gergő kijutásáért. Volt, aki már többször is járt a távoli klinikán, s minél több tapasztalatot hoznak magukkal az érintettek, annál több kérdőjel kötődik a miszticizmussal övezett terápiához.

A tinédzserkor elején járó Endrei Zsoltról a közelmúltban adtunk hírt, a család állította, hogy a második átültetés után a fiú izmai puhábbak lettek, lábait és kezeit meg tudja tartani. Molnár Benedek, akinek gerince győri bencés diák korában, játék közben sérült meg, azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy a kínai beültetés után már meg tudta egy kicsit mozdítani a bal karját.

Nagy összefogás segítségével jutott el Kínába kétszer is a születésétől fogva sérült Bakonyi Levente, a hatéves kisfiú támogatására alapítványt hozott létre édesanyja.

Orbán Gabriella szerint egy kívülálló talán nem is érti pontosan, hogy mi az a csoda, ami egy sorstárs szülőt boldoggá tehet.

– Apró csodáknak vagyunk szemtanúi. A fiam a napokban például úgy ült a lovon, ahogy soha korábban: egyenes háttal, támasz, segítség nélkül. És el szeretném újságolni azt is, hogy Levi nem tudott beszélni, a múltkor pedig – amikor megkérdeztem, hogy ki akar hintázni –, háromszor is megismételte: „én, én, én..." – mesél tapasztalatairól Levente édesanyja.
Nem bánta meg, hogy ekkora összeget áldozott az utazásra Schőberlné Csizmazia Zsuzsanna sem, a soproni Zsófika édesanyja. A nyolcéves kislány egy kezelést kapott, a család meg van győződve arról, hogy Zsófi egyensúlya stabilabb. A kislány természetesen folyamatos rehabilitációs kezelést kap, hétfőn lovagol, kedden tornázik, szerdán masszázsra megy, és így tovább.

Ugyanígy megkapja a gyógykezelést a koroncói kisfiú, Szűcs Tibike is, de az édesanya, Kovács Krisztina szerint Tibi évekig járt tornára, mégsem tudta például a feje fölé emelni a kezét. Az anyuka szerint nagyon sokat erősödtek a fiú lábai. Javulást vett észre fián Török Gergő édesanyja is, jóllehet, a kisfiú csak egy injekciót kapott a négyből, mivel proteinérzékenysége allergiás rohamot váltott ki. Hozzá kell tenni – vallja Törökné Gyönge Dóra –, hogy a klinika visszautalta a kezelés költségeinek nagy részét, ami így továbbra is a Gergő megsegítésére létrehozott alapítvány számláján várakozik.

Az orvostársadalom döntő többsége azonban szkeptikus az őssejtkezeléssel kapcsolatban, részben a kezelést övező csodavárás, részben a gyógymód ellenőrizhetetlensége miatt. Dr. Csányi Attila, a megyei kórház neurológiai osztályvezető főorvosa szerint az őssejtterápia a jövőben várhatóan az orvostudomány rendkívül fontos eszközévé fog válni, ám a majdani lehetőségeket és a jelenlegi valóságot nem szabad összemosni.

– Ellenőrzött tények kellenek az őssejtkezelések hatékonyságával kapcsolatban – mondja a főorvos. – Számos probléma akad, amellyel mindenkinek számolnia kellene: mennyiben felelnek meg a távoli helyeken végzett kezelések a bizonyítékon alapuló orvoslás szabályainak, felvilágosítást kapnak-e a betegek és a hozzátartozók a végeredmény bizonytalanságáról és a lehetséges veszélyekről. Ha kísérleti kezelésről van szó, rendelkeznek-e az orvosok megfelelő hatósági felügyelettel, illetve felelősségbiztosítással – mondja a főorvos. – Emberileg megértem, hogy a szülők vagy a betegek, akiket korábban felvilágosítottak a betegség gyógyíthatatlanságáról, nem fogadják el ezt a tényt és reményt keresnek. A hit és a remény óriási erő, melyről vallom, hogy nem szabad lemondani, tehát nem ez ellen kell dolgozni.

De átlátható képet kell mindenki elé tárni, hogy választhasson, megéri-e a súlyos anyagi terheket, az esetleges veszélyeket vállalni bizonytalan haszon reményében.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a hatóanyag nélküli, placebogyógyszerek esetében is húsz-harminc százalékban ki lehet mutatni átmeneti javulást. Másrészt a betegek jó része folyamatosan kap „hagyományos" kezeléseket, amelyek jótékony hatása szintén nem zárható ki. Ha azonban valaki az anyagi eszközeit érdemtelen módszerekre költi, képes lesz-e az esetleg véglegesen mozgáskorlátozott, vagy más módon fogyatékkal felnövő gyermekét a további életében kellőképpen támogatni? – hagyja nyitva a kérdést dr. Csányi Attila.

Olvasóink írták

 • 4. ikszipszilon 2007. november 26. 14:36
  „Nem tudom a magyar orvosok miért ellenzik annyira a kezelést.Zsófit születése óta kezelték "hagyományos" módszerekkel,nem sok eredménnyel.Az őssejtbeültetés óta sokat javult az állapota.Akkor mi a kérdés???”
 • 3. isti01 2007. november 26. 11:35
  „Én ugy tudom hogy nem csak kűlföldőn hanem Miskolcon a B.A.Z -megyei egyetemi oktato korházban is végeznek őssejt beültetést és elég pozitiv eredményeket érnek el.Jelenleg is 3-4 gyermek kapott beültetést.Én ezt onnan tudom mert sajnos az én kisleányomat is ott kezelik mert pár honappal ezelött autobalesetet szenvedett.”
 • 2. Tajtianyu 2007. november 26. 08:16
  „Ja ,bocs!Elfelejtettem .Hisz a placebok használata a gyógyszergyártók zsebébe teszi a pénzecskét...hatalmas pénzeket.Nos igen,mi lenne a világban a gyógyszergyártókkal,ha mindenkinek sikerülne egy-egy őssejtbeültetés által a gyógyulás...jujj de sajnálom ezeket a nagyhatalmakat...Sok erőt kívánok az őssejtbeültetetteknek és gyógyulást ,MIELŐBBI GYÓGYULÁST !!!”
 • 1. Tajtianyu 2007. november 26. 08:12
  „Azért nem kéne a placebot összehasonlítani az őssejtbeültetéssel.Én inkább vállalok egy őssejtbeültetéses kezelést,mint egy placebokúrát,melynek hatása csakis kizárólag az én hitem és tudatalattim -annak tudatos befolyásolása a gyógyulás felé - segítségével működik.Nem véletlenül terjed egyre jobban az őssejtkutatás,beültetés,kezelés.Nyilván az őssejtkezelés előtt 100%-ban körül kell járni az adott betegséget,felmérve annak őssejtek beültetése általi gyógyulási lehetőségét,de egy szülő igenis mindent meg akar próbálni ,gyermeke édekében,az anyagiakat meg talaán rájuk ,szülőkre kellene bízni,nem ?Ők tudják ,hogy megteheteik e,vagy sem.Mindenkinek jár egy esély!!! Kicsit pozitívabban kéne hozzáállni ehhez az ügyhöz ,nem ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs, elszállítás: Csökkenő tendencia

Győr - A vállalkozóénál fontosabb a város érdeke: Győrött marad a kerékbilincselés és a rossz helyen… Tovább olvasom