Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Őssejtbeültetés után tért haza Kijevből Szűcs Tibike

Győr–Koroncó - Most a reményen és a gyógytornán a sor: a négy és fél éves Szűcs Tibike a hétvégén érkezett haza Kijevből, ahová őssejtbeültetésre utazott el édesapjával. A műtét jól sikerült, fél évig rehabilitáció következik, utána pedig még egy operáció. De Tibi tűzoltó akar lenni – az álma pedig gyógyulást követel.

Emlékeznek még arra az apró fiúcskára, aki egy tűzoltóautóból mosolygott a világra, elfeledtetve súlyos betegségét, amivel együtt kell élnie? A Koroncón élő Szűcs Tibi szerzett izomsorvadása miatt csak csúszva-mászva képes közlekedni, lábra állni képtelen, a kezét használja. Fél éve tudjuk: az őssejtbeültetés jelenthet számára is reményt a javulásra, de hosszú út vezetett Kijevig. 

A szülőknek előbb támogatókat kellett keresniük, az operáció ára ugyanis 2,5 millió forintba került, utána pedig az orvosokat meggyőzni, hogy a diagnózis ellenére mégiscsak van értelme a reményt adó műtétnek. Amikor Tibikét kivitték Kijevbe, igen volt a válasz: megpróbálják az őssejtbeültetést.

Két hetet töltött kint a kisfiú az édesapjával, másfél órás műtétet hajtottak végre mindkét lábán, majd a kúra következett. Vénába, illetve harminc helyen a karjaiba és a lábaiba kapott őssejtet a kisfiú, aki hősiesen tűrt minden szúrást. Most, hogy otthon van, csak annyit mond csendesen: „Kedvesek voltak." Mármint az orvosok, ráadásul egy barátot is szerzett, egy húszéves nagyfiút, aki szintén magyar.
A Kisalföld is többször írt hasonló esetekről, illetve arról, hogy sok magyar beteg lát esélyt ebben az újfajta gyógymódban, ezért egyre többen mennek Kijevbe vagy Kínába.

Azt is megírtuk azonban, hogy nincs azonnali látványos javulás, fél évnek kell eltelnie, míg kiderül, a sejtek beépültek-e a szervezetbe.

Tibike esetében is ez van, de az már jó hír, hogy a lábát ki tudja nyújtani. Rengeteg gyógytorna vár rá az elkövetkező időszakban, de szülei ettől nem tartanak. Egyrészt szeret a kisfiú tornászni, másrészt pedig nem mondott le a nagy álomról, hogy tűzoltó lesz. Egy tűzoltónak pedig erős lábak kellenek.

A koroncói család pénteken este érkezett haza, szombaton pedig már dolguk is volt Győrben: a Vitahope „Út az egészséges élethez" Kiemelten Közhasznú Alapítványtól vehettek át egy olyan eszközt, amely a fiúcska rehabilitációját segíti.

Tibike történetében ez szerencsére nem egyedi eset, hiszen segített a családnak a Komszol, illetve több partnercége, a Vöröskereszt és Kara Ákos megyei alelnök is végig támogatta a kisgyerek gyógykezelését.

A gyógyulás felé vezető hosszú út azonban még nem ért még véget: fél év múlva újabb műtét következik, akkor Tibi bokáit és talpát operálják meg, ami újabb jelentős kiadást jelent a családnak. Az édesanya erre azt mondja, „holnaptól ismét gyűjtünk", muszáj, mert Tibi már most szaladni szeretne.


Sudár Ágnes

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélkedővel az AIDS terjedése ellen

Győr - A Magyar Védőnők Egyesületének Győr-Moson-Sopron Megyei Szakosztálya harmadik alkalommal… Tovább olvasom