Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Oscar-díjas filmes a mestere: győri származású diák rövidfilmje nyerte el az ENSZ-fődíját - videó

Jánka Eszter 73 másodperces filmje, a "Migráció" érzékletesen mutatja be a menekültek boldog, új életbe vetett reményét.


A győri származású Jánka Eszter animációs rövidfilmje kapta idén az ENSZ támogatásával kiírt nemzetközi ifjúsági rövidfilmpályázat fődíját, melyet a világszervezet bécsi székházában adtak át.


Migráció - Jánka Eszter filmje


"Az ő sorsa és a beszélgetés volt az, ami elsősorban inspirált"

"A verseny meghirdetett és egyben választható témái közül a fenntarthatóságot már az elején elvetettem, hiszen nem tudtam, képileg hogyan tudnám megvalósítani.

A gimnáziumi rajztanárom - aki a pályázatra felhívta a figyelmemet -, Alexander Schikowski is helyeselte döntésemet. A globális felmelegedés és a migráció közül az utóbbi jobban megérintett, de azt nehezen tudom megmagyarázni, hogy miért.

A rajztanárommal beszélgettünk, ő mesélt nekem személyes ismerőséről, akinek hasonlót kellett átélnie, az ő sorsa és a beszélgetés volt az, ami elsősorban inspirált" – kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Jánka Eszter.


Jánka Eszter Tisovszky Jánossal, az ENSZ bécsi Tájékoztatási Hivatalának vezetőjével a díjátadó ceremónián.
Jánka Eszter Tisovszky Jánossal, az ENSZ bécsi Tájékoztatási Hivatalának vezetőjével a díjátadó ceremónián.


Egy hét alatt készült el a díjnyertes rövidfilm

"A versenyfilmek beküldése előtt egy hónappal értesültem a pályázatról, sokáig halogattam a rövidfilm elkészítését, de amikor a tudatosult bennem a határidő, egyetlen hetem maradt, hogy megcsináljam a filmet.

Egy hét pedig igen kevés idő ahhoz, hogy közel 700 fázisú hagyományos animációt készítsek papíron megrajzolva.

A filmemet így a hagyományos technika segítségével rajzoltam a számítógépen, tehát kockáról kockára, a háttereket, amelyek nem mozogtak, persze elég volt csak egyszer megrajzolnom" – folytatta a budapesti Thomas Mann Gimnázium 11. osztályos diákja.

Az Oscar-díjas mesterről, Rófusz Ferencről

Jánka Esztert szakmai tanácsokkal a mai napig segíti az Oscar-díjas Rófusz Ferenc, aki a világ egyik leghíresebb aranyszobrocskáját "A légy" című rajzfilmért kapta 1981-ben.

"Négy éve jelentkeztem a Budai Rajziskolába animációs kurzusra, amit Rófusz Ferenc vezetett, így ismerkedtem meg vele. Három évig voltam a tanítványa, a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

Ez idő alatt sok mindent tanultam tőle és hálás vagyok azért, hogy lehetőségem volt tőle tanulni. A filmpályázatra úgy jelentkeztem, hogy nem mondtam el neki, csak az utolsó pillanatban szóltam róla, amikor már tudtam, hogy elnyertem a nemzetközi díjat.

Örült a sikeremnek, de az első kérdése az volt, hogy miért nem mondtam neki, hiszen tudott volna segíteni, tanácsokkal ellátni.

Azt válaszoltam, hogy teljesen egyedül akartam megrajzolni a Migrációt, minden segítség nélkül, majd hozzátettem, hogy legközelebb kikérem a véleményét" – mesélt Jánka Eszter szakmai kapcsolatáról az Oscar-díjas rajzfilmrendezővel.

"A migráció témáját is próbáltam úgy megvalósítani, hogy a végeredmény ne depresszió és melankólia legyen"

Arra a kérdésünkre, hogy a következő animációs filmje miről fog szólni, tervezi-e vidám témák feldolgozását, gyerekeknek szóló rajzfilmek készítését is, Jánka Eszter úgy válaszolt: "az érettségi előtt elsősorban tanulnom kell, ami a szabadidőm jelentős részét kitölti. A maradék időmben pedig a rajztudásomat fejlesztem és pihenek.

Egy film elkészítése rengeteg időt és energiát igényel, éppen ezért nem szoktam újabb filmeken gondolkodni, hiszen nem lenne időm a megvalósítására.

Természetesen az más, ha egy pályázatra kell készíteni, hiszen akkor megadott szempontok alapján készíti az ember a filmet és ott van a határidő is, ami kellő motivációt ad ahhoz, hogy befejezze.

A vidám filmek közelebb állnak hozzám, a migráció témáját is próbáltam úgy megvalósítani, hogy a végeredmény ne depresszió és melankólia legyen.

Remélem, ezt sikerült elérnem, hogy az emberek érezzék azt a reményt, amit a filmmel próbáltam közvetíteni".

Olvasóink írták

  • 2. Búzakörte 2012. december 21. 13:00
    „A muzsika szép.”
  • 1. elemér 2012. december 21. 12:33
    „A kivándorlás az nem olyan mint ahogy azt nektek idáig elöadták, vagy bemutatták. Aki elmegy az egy job jövöt választ magának és familiájának. Általában ez sikerül is, föleg a fiataloknak és azoknak akik tudnak vagy hajtanak. Ök nyerik az oscart az életben, és nem azok akik a nehéz utat választják és otthol maradnak.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt a csütörtöi diáktüntetés Győrben

A múlt heti, mintegy háromszáz fős diáktüntetés után újabb demonstrációt hirdettek a győri fiatalok… Tovább olvasom