Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Őrzik a hagyományt

A kézművesség fogásainak és a népi kultúra szokásainak átörökítése érdekében Nyúlon nemrég Hagyományőrző Napokat tartottak.
Illusztráció
A hagyományos paraszti társadalomban nem kellett oktatni a népdalokat, a táncokat, a különböző kézművestechnikákat, hiszen mindezeket a kisgyermekek utánzással sajátították el. Az értékek átörökítésének természetes módja, a kézről kézre, lábról lábra tanulás, a szájról szájra szóló ének gyakorlata azonban megszűnőben van, lassan elmennek közülünk azok, akik még így merítettek maguknak az élethez útravalót. Ezért Nyúlon újra alkalmat akartak teremteni erre. A lakosok kezdeményezését a helyi vállalkozások karolták fel, így nemrég megtartották a faluban az első Hagyományőrző Napokat.

A hétvégi rendezvényen műsort adott a Nyúli Borbarát Férfikórus, felléptek a néptáncosok, a citerások. A nyúliak és a környékről érkezők míves portékát kínáló vásározók munkái közt válogathattak.

A kézműves-foglalkozásokon kipróbálták ügyességüket. Ismerkedtek a gyöngyfűzéssel, a korongozással, a bőrözéssel, a szalmázással, a szövéssel, a csuhé- és gyékényfonással, a nemezeléssel, a fafaragással, a szappanöntéssel, a csipkehímzéssel, a kosárfonással. A faluházban sokan megcsodálták a győri Foltkakas Klub munkáiból készült kiállítást, a Józandűlő vendégházban Mészárosné Élő Hajnalka festőművész és Barta Katalin keramikus közös kiállítását. A lovas szekerek a felnőtteket a pincesorra, a gyerekeket sétakocsikázásra vitték. Az örömteli fogadtatás folytatásra ösztönözte a szervezőket, így terveik szerint jövőre is megszervezik a hagyományőrző eseményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh József lemondatná Nagy Sándornét

Balogh József győri polgármester pénteken lemondásra szólította fel Nagy Sándornét, az oktatási és… Tovább olvasom