Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Orvosok a gyermekkori fejlődésről, elhízásról

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Endokrin és Anyagcsere Társaság közös Gyermekendokrin Szekciójának tudományos ülését a hétvégén a megyeszékhelyen tartották. Az évente megrendezett szakmai találkozó helyszínválasztása a győri ellátás hírnevét öregbítette.

Az ország minden részéből összesen nyolcvan orvos érkezett az ülésre, akik az endokrinológiával, azaz a hormonális elváltozásokkal foglalkoznak, többek közt a mellékvese, a pajzsmirigy, a petefészek működésével. A házigazdák, az esemény szervezői – dr. Niederland Tamás és dr. Gál Veronika, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főorvosai – lapunknak elmondták, hogy a találkozó alkalmat biztosított a különböző szakterületek és intézmények együttműködésének növelésére. Erre pedig nagy szükség lehet egy-egy nehezebben felfedezhető, a tünetek alapján nehezebben diagnosztizálható vagy kezelhető betegség ellátásánál.

Szó esett például a gyermekkori elhízás és a kettes típusú diabétesz kapcsolatáról. Az összefüggés bizonyított és sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezik és egyre több esetben tapasztalható ez a fajta cukorbetegség is. A szülők felelőssége tehát nagy, mert jobb és könnyebb megelőzni, mint kezelni, ami életre szóló feladatot jelent.

Ugyancsak napirendre került az orvosok szakmai eszmecseréjén a gyermekkori fejlődés és a növekedési hormonok hiányának kérdése. Tapasztalataik szerint fel kell hívni a szülők figyelmét: ne várjanak a gyermek 13–14 éves koráig, arra gondolva, hogy "majd megnő, majd behozza a növést később", mert ebben a korban már az esetek többségében nem lehet segíteni a bajon. Már az 5–6 éves gyermekkel érdemes szakemberhez fordulni, ha a testi fejlődésben láthatóan elmarad a kortársaitól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első alkalommal adták át a Pro Talento Érmet

Borkai Zsolt, Győr polgármestere és Szabó István, a Raab Audit Adótanácsadó és Könyvvizsgáló Kft.… Tovább olvasom