Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Orvosok – barátok közt

Győr - Közel két évtizede sikeresen működik az Alapellátási Szabadegyetem Győrött, amely a pontszerző tudományos továbbképzéseken túl az orvosok körében valódi szakmai ötletbörzének számít.
Legutóbb a 18. évfolyam ötödik rendezvényére várták a résztvevőket, a szakemberek témaként többek között a dohányzás okozta megbetegedéseket, az asztma kezelését és a COPD-os betegek gyógyulási esélyeit vették nagyító alá.

Többen a kollegiális, kötetlen hangulat, az új kutatási eredmények megismerésének reményében jönnek el Győrbe az Alapellátási Szabadegyetem rendezvénysorozataira, amelyet a kilencvenes évek elején dr. Schmidt Péter professzor, az Alapellátási Szabadegyetem szakmai igazgatója hívott életre. Nemcsak a régióból, de az ország távolabbi részéből is szép számmal érkeznek a szakmai találkozóra a tudás és az ismeretszerzés reményében. Az előadásokhoz hozzászóló orvosoknak, asszisztenseknek szakmai tudásuk elmélyítése mellett lehetőségük nyílik egymás munkájának megismerésére is.

– A programsorozat rendszeres résztvevőjeként, barátként jövök már Győrbe – szögezte le dr. Hidas János belgyógyász, Vértessomló háziorvosa. – Első alkalommal is tapintható volt az a fajta közösségi érzés, hogy itt nem éreztetik velünk a megszokott
feudális hierarchiát, hogy „csak" háziorvosok vagyunk. – A professzorok olyan barátságosan, kollégaként kezelnek bennünket, amely manapság ritka.

– Az előadások nem az elméleti tudománykörben forognak, itt a gyógyítás a klinikumról, a test, a lélek egységéről, az ember egészségéről szól – tette hozzá dr. Szalai Mária, a sümegi kórház neurológusa. – Nagy tapasztalatú kollégáktól hallunk értékes információkat, amelyeket a napi gyógyító munkánkba beépíthetünk. Úgy vélem, meg kell becsülni azokat a barátainkat itt, Győrben, akik tesznek a programsorozat fennmaradásáért, a továbbképzésünkért.
Dr. Schmidt Péter, a szimpózium vezetője elmondta, az alapellátás az orvoslás alappillére, s a háziorvosokra mind nagyobb feladat hárul mind a praxisuk vitele, mind pedig a továbbképzések terén. Nemcsak a győri, de a megyei önkormányzat és a Semmelweis-egyetem családorvosi tanszéke is segíti ezt a munkát, amely naprakész információkkal szolgál. A rendszerváltásig a körzeti orvos személye a szakmai ranglétrán alul volt, Schmidt Péter professzor szerint az Alapellátási Szabadegyetem rendezvénysorozata nagyban hozzájárult, hogy ez a szemlélet jó irányban változzon, a szakmai megbecsülés erősödjön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új könyv: Városfejlesztés

Budapest - Hiánypótló mű jelent meg nemrég Városfejlesztés címmel Bajnai László tollából. Közérdekű,… Tovább olvasom