Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Országzászló: a helyét keresik

Győr - Sürgeti a közgyűlési döntést az Országzászló felállítási helyéről a „NE-felejcs" Polgári Egyesület. A tervek készen vannak, a közel 10 méter magas emlékmű építési költsége 9,8 millió forint.

Az Országzászló-emlékmű eredeti formájában való visszaállításának jelenlegi állásáról tartott sajtótájékoztatót tegnap a  „NE-felejcs" Polgári Egyesület.

– Az egyesület civil szervezetek és polgárok által támogatott kezdeményezésére ez év májusában megszavazta a közgyűlés az Országzászló visszaállítását. A tervek és az előzetes költségvetés elkészült, most az emlékmű helyéről kell sürgősen közgyűlési döntést hozni (hogy jövő júniusig elkészülhessen). Lehetőleg a polgárok akarata szerint az eredeti helyszínen – tette hottá az egyesület elnöke, Fehérné Markó Kamilla.

Az elnök azt a félreértést is tisztázta a tájékoztatón, hogy az emlékmű nem költségvetési támogatásból, hanem közadakozásból épülne fel.

A gyűjtésből a „NE-felecs" is kiveszi a részét, kiemelten a kisebb összegeket gyűjti össze. Az elmúlt másfél hónapban 70 adakozótól 300 ezer forintot gyűjtöttek össze, 100 és 10 ezer forint közötti adományokból. Az Országzászló visszaállítását támogatja a Wirth Márton  karmester szervezte koncert bevétele is, mely november 30-án lesz a bazilikában.

Az emlékmű terveiről Fehér Imre szakmai igazgató számolt be: – Mivel az eredeti győri Országzászló tervdokumentációja nem maradt fenn, ezért a tervezést az egyesület tagjai, egy mérnök házaspár végzi el az emlékmű fotói alapján. A szaténselyem zászlót vörös vagy mélybordó klinkertégla, süttői mészkő, bronzszerelvények tartják.

A mészkő oszlop a zászlótartó rúddal 9,91 méter magas lesz, amelyre egy 9 centiméter átmérőjű bronzkarikában van elhelyezve az apostoli kettős kereszt. A téglafalon lesz a pajzs, Kossuth-címer és Győr város címere süttői mészkőből kifaragva. A zászlóban Magyarország középcímere van elhelyezve, angyalokkal körülvéve. Az Országzászló 9,83 millió forintba kerül, ami tartalmazza az anyag- és kivitelezési költséget és a régészeti felügyelet árát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék diákkirándulás

Tápszentmiklós - Aki hétvégén Tápszentmiklóson, Győrasszonyfán, Tarjánpusztán vagy Lázin járt,… Tovább olvasom