Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Országos példát mutathat a kistérség

Közel kétszáz fő vesz részt abban a most kezdődött közfoglalkoztatási mintaprogramban, amelyre a Téti kistérség összesen több mint 172 millió forint támogatást kapott.
Mivel csak a leghátrányosabb helyzetű térségben engedélyezi a kormány a most kezdődő Start-mintaprogramot, a belügyminiszter kivételként döntött arról, hogy a Téti kistérség néhány települése is részt vehessen és támogatást kapjon a közfoglalkoztatási projekt mezőgazdasági részében.

– Ismerem ezeknek a településeknek a helyzetét, azért is tartom indokoltnak és tettem ezért a külön engedélyért, mivel sokan élnek olyanok ebben a kistérségben, akik tartósan munkanélküliek és kicsi az esélyük arra, hogy a közeljövőben elhelyezkedhessenek a versenyszférában – nyilatkozta a Kisalföldnek Kara Ákos, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke.

– A téti mintaprogram két lábon áll. A településgazdálkodási és -gondnoksági része – például a földutak rendbetétele – már február elsején megkezdődött. Ebben tizenöt településről százharminchat fő vesz részt, és több mint százegymillió forintot kapott rá a Téti kistérség. A program másik fontos része, a mezőgazdasági termelőprojekt, ma kezdődik. Ebben nyolc településről hatvanegyen vesznek részt és összesen közel hetvenegymillió forintot kaptak megvalósításához az önkormányzatok.

Kara Ákos kiemelte: azért fontos a Start-mintaprogram mezőgazdasági része, mert elméleti szakmai ismereteket ad résztvevőinek. – Szeretném, ha a projekt végén a Téti kistérséget pozitív példaként emlegetnék és rá hivatkozva továbbiakat is indítanának. Ennek záloga lehet az a sokféleség, amit a megvalósítási formákban az egyes településeken tapasztalok. A fóliasátraktól a szabadföldi konyhakerti növényeken és a kukoricáson át a málnaültetvényig terjed a paletta – említette az országgyűlési képviselő. Hozzátette: az lenne a cél, hogy az állami szerepvállalás mellett egyre inkább érdekeltté tegyék a program helyi résztvevőit a termelésben, majd később a feldolgozási megoldások keresésében is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régóta bezárt kapukat nyitott ki a szeretet

Öt évvel ezelőtt – 2007 márciusában – nyitotta meg kapuit a mindszentpusztai… Tovább olvasom