Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Országos felmérés: Nálunk a leggyorsabb a mentősegítség

Győr-Moson-Sopron - A riasztástól a helyszínre érkezési időt tekintve a megyénkbeli mentők országos összehasonlításban is az elsők; a betegátvételi veszteglési idő azonban 20 percről csaknem 25-re nőtt nálunk: ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrissebb felméréséből.
A megyei mutatók nagyon jók, de a betegátvételi veszteglési idők romlottak

Régiókra és megyékre lebontva készített felmérést az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a mentők munkájáról: elsősorban a riasztási időkre, illetve a betegátvételi vesztegléses esetekre hegyezte ki a vizsgálatot. Az apropót nyilvánvalóan az egészségügyi reform keretében végrehajtott struktúraátalakítás adta, amely – tudott tény – az Országos Mentőszolgálat tevékenységét jelentősen érintette.

Ami a 15 percen túli kiérkezési időt illeti, országosan is megállapítható, hogy az esetek körülbelül ugyanakkora részében érkezik a mentő negyed órán túl a helyszínre, mint az előző év hasonló időszakában. Ami számunkra jó, hogy a leghamarabb a nyugat-dunántúli régióban érkezik „házhoz" a segítség, s ezen belül is Győr-Moson-Sopron megyében: a 15 percen túli kiérkezések aránya a mért időszakban 10,92 százalék volt. Az EBF vizsgálta a 30 percen túli kiérkezéseket is, s ebben is a legjobbak vagyunk: a riasztások 1,04 százalékánál fordul ugyanis elő az, hogy csak fél óra elteltével érkezett a szakszerű segítség. Összehasonlításképpen Budapesten 6,68 százalék ez az arány.

A megyei mentők a leggyorsabbak az országban, de a beteget – szerencsére nem sokszor – a meghatározott időn túl tudják csak átadni a kórházaknak. Fotó: Bertleff András
A megyei mentők a leggyorsabbak az országban, de a beteget – szerencsére nem sokszor – a meghatározott időn túl tudják csak átadni a kórházaknak. Fotó: Bertleff András

Eddig tehát nagyon jók Győr-Moson-Sopron megye mutatói, ami viszont kevésbé örvendetes, hogy a betegátvételi veszteglési idő jelentősen nőtt a régiónkban – s a megyében is. Hogy érthető legyen, nézzük előbb, mi is az a betegátvételi veszteglés: egy miniszteri rendelet szerint a beteget az adott kórháznak a mentők megérkezésétől számított 10 percen belül át kell hogy vegye, vagy további 15 percen belül döntenie szükséges a továbbküldésről. Az ezen az időn felüli várakozást nevezzük tehát betegátvételi veszteglésnek.

Ennek egyik leggyakoribb oka – állapítja meg az Egészségbiztosítási Felügyelet –, hogy a beteg átvételére jogosult ügyeletes kórház orvosára várnia kell a mentőknek, vagy a beteg vizsgálata tovább tart, mint 15 perc. De ide sorolja az EBF a „házon" belüli transzportokat is, amelyek egy pavilon rendszerű intézményben (ilyen a győri kórház is) hosszú perceket vehetnek igénybe.

Az ismét csak jó, hogy a mentőfeladatok számához viszonyítva elenyésző a betegátvételi veszteglés a megyében: mindössze 0,31 százalék. Ellenpéldaként ismét csak Budapestet hozhatjuk fel, ahol ugyanez a szám 29(!) százalék; de a szomszédos Vas megyében is 7,46 százalék a veszteglések aránya.

Az egy betegátvételi vesztegléses esetre jutó idő azonban romlott nálunk: a korábbi 20 perc helyett 24,34 perc az egy esetre jutó idő – ez 21,21 százalékos romlást jelent.

A régió összmutatóit ráadásul jelentősen befolyásolta Zala megye, ahol több mint 108 százalékkal rosszabb lett az eredmény; a korábbi hatról tizenhárom percre nőtt ugyanis az egyvesztegléses esetre jutó idő.
Az EBF az úgynevezett egyablakos rendszer bevezetését ajánlja megoldásként, amit egyébként a nemzetközi gyakorlatban is használnak.

Az ilyen fogadóhely kialakítására – ahol az akut betegeket fogadják, az állapotukat stabilizálják, az elsődleges diagnózist felállítják, valamint az alapvető ellátást biztosítják – a győri Petz-kórház is éppen most pályázik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegenforgalom: jó esetben is csak stagnál

Nyugat-Dunántúl - A megyei szállóknak a Balaton erősödő szívóhatásával is meg kellett küzdeniük… Tovább olvasom