Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Országos diabétesznap a megyeszékhelyen

Győr - Országosan 3–4 ezer cukorbeteg gyerekről tudnak a szakemberek, a győri gondozóhoz több mint 160-an tartoznak. A IV. Országos Diabétesz Napnak Győr adott otthont, ahová az ország minden részéből több mint 160 családot vártak. A diabétesz ma is nehéz teher, némi túlzással a gondozottak inzulintól inzulinig élnek.
A most ötéves Bindics Dávidról még bölcsisként derült ki, hogy cukorbeteg, kezelésre szorul. Dávid felnőtteket megszégyenítő módon beszél állapotáról és megmutatja, hogyan méri meg a vércukorszintjét. Ahhoz, hogy ezt ne súlyos betegségként, hanem állapotként fogja fel, szükség volt anyukája és az Apor-óvoda óvó nénijeinek együttműködésére. „Beállíthatós tollal adjuk be az inzulint, de ezt még nem bízom rá" – így Vörös Magdolna, az anyuka. „A vércukorszintmérést viszont már ügyesen elvégzi, s erősítem benne azt: ez nem betegség, sokkal inkább egy olyan állapot, amellyel együtt kell élni." Az anyuka bízik benne: gyermeke idővel már önállóan kezeli a „pent", azaz a beállíthatós tollat, amivel együtt kell élnie.

A hétvégi programok közül mindenképpen figyelemre méltó volt az Audi-ETO női kézilabdacsapat sztárjátékosaival, Kroó Ádám színésszel és Ferjancsik Domonkos világbajnoki bronzérmes kardvívóval való találkozás.

A színházigazgató és a kétszeres Világkupa-győztes sportoló is diabéteszes, közvetlen hangnemben osztották meg a saját, az állapotukkal kapcsolatos tapasztalataikat, nehézségeiket a jelenlévőkkel.

„Örültem a meghívásnak, hiszen nekem is van két gyermekem, s a cukorbetegség elkíséri az életemet" – hallottuk az élsportolótól. „Az első sokkhatást követően átgondoltam és újra felépítettem az életemet, s éppúgy élek, mint bárki más: családom van, dolgozom, a diabétesz kezelése semmiféle hátrányt nem jelent a mindennapjaimban."

Dr. Niederland Tamás gondozóvezető főorvos, főszervező arról tájékoztatott, ma is napi küzdelmet jelent a diabétesz kezelése, ám – a jelenlegi eszközökkel, gyógyszerekkel és kezeléssel – összehasonlíthatatlanul könnyebb a helyzet. A Magyar Gyermekdiabétesz Szekció titkára elmondta, hazánkban 3–4 ezer cukorbeteg gyermeket kezelnek, a megyei gondozóval 160–180 család tartja a kapcsolatot. Az országos találkozóval az 1922. január 11-i dátumra is emlékeztek: Kanadában az inzulin beadásával ekkor mentették meg az életét egy halálosan beteg diabéteszes fiúnak. A találkozó győri „ízét" a szervezők a kézilabdások és élsportolók élménybeszámolójával, ünnepi műsorral, termékbemutatóval és a támogatóként is jelenlévő Audi-bemutatóval tették még emlékezetesebbé.


Odafigyelés

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a megelőzésre nincs recept, de a bevezető tünetekre: a fogyásra, a sok folyadékivásra és bő vizeletürítésre mindenképpen érdemes odafigyelnie a szülőnek. Nem mindegy, ki milyen állapotban kezdi a cukorbetegségét, mert a tünetegyüttes következménye akár életveszélyes, sőt, halálos is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülnek a veszélyhelyzetekre

Győr-Révkomárom - Nemcsak a korcsolyázók várják telente, hogy meghízzon a jég a tavakon, a folyókon,… Tovább olvasom