Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Öröm és üröm a nyúli rendelőben

Korszerű, az európai követelményeknek megfelelő, saját tulajdonú háziorvosi rendelő nyílt Nyúlon.
dr. Begya László
Négy hónap alatt valósult meg az a beruházás, amelynek eredményeként korszerű, az európai követelményeknek megfelelő, saját tulajdonú épületben zajlik Nyúlon a háziorvosi rendelés.

– A háziorvosok között még nagyon kevesen vállalkoznak arra, hogy hosszú lejáratú hitelt vesznek fel, vagy saját tőkét fektetnek be önálló rendelő építéséhez. Ez az óvatosság szerintem a rossz szerkezetű és kiszámíthatatlan társadalombiztosítási finanszírozásnak, annak a félelemnek tulajdonítható, amellyel az önkormányzatok a vagyonvesztéstől tartanak – vélekedett érdeklődésünkre dr. Begya László, aki házi-, üzem- és sebész szakorvos.

– Bennünk kellő vakhit és bátorság volt ahhoz, hogy a régi szűkös körülmények helyett újat teremtsünk. Úgy gondoltuk, az egészségügyet érő negatív tendenciák ellenére is érdemes alapot teremteni a magasabb színvonalú munkának. Aztán a kezdeti örömünket, lelkesedésünket nagyon visszavetették az elmúlt hónapok fejleményei, vagyis az a rendelet, amely a magánorvosok receptírási jogát korlátozza. Én háziorvosként még egyelőre tudok dolgozni, de feleségemnek, aki magánpraxisú pszichiáter és neurológus szakorvos, szinte teljesen ellehetetleníti a munkáját ez az intézkedés.
Dr. Gaál Éva szerint a pszichiáter gyógyszer nélkül olyan, mint a félkarú sebész.

– Hogy mit jelent ez a rendelet? Nagyon egyszerű: betegeimnek ezentúl nem írhatok fel kiemelt, kilencven-, illetve százszázalékos támogatással gyógyszereket. Eddig például egyhavi antidepresszáns költsége a páciensnek ezer forint körüli összegbe került, mostantól mindezért három- és ötezer forint közötti összeget kell fizetnie. Ezek után talán nem véletlen, ha ebben a szinte kilátástalannak tűnő helyzetben arra gondoltam, hogy semmi szükség rám, elmegyek innen.

Azért is vállaltuk a férjemmel a változást, hogy haladni tudjunk és megóvjuk magunkat a – praxisomból tudom – főként a pedagógusokat és az orvosokat fenyegető kiégéstől. Ha az orvos frusztrációban él, akkor nem tud mosolyt adni, bizalmat sugározni a hozzá forduló betegeknek. Ezekkel a rendelkezésekkel ezt a biztonságot veszik el az orvostól, a biztosított páciensektől pedig a kedvezményes gyógyszerhez jutás jogát. Ezek miatt a rendeletek miatt veszélybe kerül a jövőnk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 ezer eurót nyertek a győri diákok

Győri iskolások 22 ezer eurót nyertek a Socrates Nemzeti Irodája Comenius–1 nyelvi program… Tovább olvasom