Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Örökségvédelmi pályán a civilek

Nyugat-Dunántól - Közös programba kezdett a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodája. A civilek és a hatóság együtt akarják erősíteni a térségben a „műemlék-tulajdonosi" szemléletet.

A közelmúltban módosította alapszabályát a Reflex Egyesület. A győri zöldek a környezetvédelem mellett magukra vállalták az épített kulturális örökség védelmét is. Ehhez együttműködést kezdeményeztek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) regionális irodájával.

Az együttműködés első eredményének a pápateszéri vízimalmok rehabilitációját tervezik a szakemberek.
– A társadalom nincs tisztában örökölt értékeivel, a múlt megőrzésének fontosságával, ezért a Norvég Alap által támogatott ˝Civil a pályán˝ programmal – többek között – a műemlék-tulajdonosi szemléletet szeretnénk erősíteni, fejleszteni a térségben – nyilatkozta lapunknak Nagy Péter, a Reflex munkatársa. – Kulturális örökségvédelmi fórumot hoznak létre, ami azt jelenti, hogy a régióban ténykedő civil szervezetek állandó munkakapcsolatban lennének a KÖH-irodával.

Nagy Péter elmondta: az együttműködés első eredményének a pápateszéri vízimalmok rehabilitációját tervezik. Vagyis néprajzos, építész szakemberekkel és az örökségvédelmi hivatal munkatársaival egyeztetve kiválasztják azt a malomépületet, amit jövő júliusra újjáépítenek, ˝visszaillesztik˝ a környezetébe.

Nagy Péter és Figler András megemlítette, hogy a Reflex és a KÖH együttműködésének első eredményeként a pápateszéri vízimalmok rehabilitációját tervezik.
Nagy Péter és Figler András megemlítette, hogy a Reflex és a KÖH együttműködésének első eredményeként a pápateszéri vízimalmok rehabilitációját tervezik.

– A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak mint hatóságnak korlátozottak a lehetőségei. Mi azt tehetjük, amit a törvény előír, a civilek viszont szabad pályán mozognak. Ezzel a közös projekttel élővé válik az eddigi informális kapcsolat – hangsúlyozta Figler András, a KÖH nyugat-dunántúli irodájának vezetője. – Így hatékonyan tudjuk egymást segíteni: ők például a ˝rejtező˝ értékekkel kapcsolatos információkkal, mi pedig őket szaktanácsokkal. Hatóságként mi leszünk a kinyújtott kezük, ők pedig a civil életben ˝képviselnék˝ az örökségvédelmet. Tudatosítanunk kell az emberekben, hogy a műemlékek, az épített kulturális örökség nem a miénk, nem a hivatalé, hanem mindenkié, az egész társadalomé. Mivel a műemlékek számát többszörösen meghaladja az örökségi érték, ennek felderítésében is nagy szerepe lehet a civileknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kútból jön az ásványvíz

Öttevény - A jégkorszaki rétegek rejtette ásványvizet már megtalálták, nevét még nem, de remélik,… Tovább olvasom