Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Örökre bűnösök a gyerekeket molesztálók

A Győri Törvényszéken 27 olyan per indult 2009 óta, amelyben kiskorú elleni szexuális bűncselekmény volt a vád. A nemsokára életbe lépő módosítás szerint az ilyen bűntettek nem évülnek el.

Elfogadta az Országgyűlés a büntető törvénykönyv módosítását, hogy a jövőben ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények – ilyen esetről épp tegnap tudósítottunk. A törvényalkotói szándék mögött egy konkrét elrettentő ügy áll: a diákok zaklatásával vádolt egykori magyartanáré, aki az elévülés miatt nem büntethető. Márpedig annak, aki gyermekek ellen akar szexuális bűncselekményt elkövetni, élete végéig számolnia kell azzal, hogy ha tette kiderül, lesújthat rá a törvény – ez a módosítás indoka.

A gyermekmolesztálókról szóló új szabályozás a kihirdetését követő 30. napon lép életbe.

A Kisalföld úgy tudja: a Győri Ítélőtáblához 4 ilyen ügy került 2013 nyara – vagyis az új Btk. életbelépése – óta. Kettő a Kúrián van, s ismert még a soproni magántanár esete, S. Józsefé, akinek büntetését 5 év 8 hónapról 7 évre emelte a Győri Ítélőtábla. A törvényszék megállapítása szerint "Józsi bácsi" régóta korrepetálta a 11 éves kislányt, ezúttal azonban többszörösen bezárta az ajtót, a gyermek lábát feszegette, a testét csókolta, fogdosta, majd elkezdte lerángatni a nadrágját. A támadót a küzdősportot tanuló lány földre küldte.

A bírói gyakorlat szerint a legsúlyosabb büntetést – rendszerint öt évnél többet – olyan elkövetők kapnak, akik saját nevelésük, felügyeletük alatt álló kiskorút erőszakolnak meg, a legmagasabb büntetési tétel 5-től 15 év lehet. A Győri Ítélőtábla nemrég 7 és félről 10 évre súlyosbította egy tatabányai férfi fegyházbüntetését, aki éveken keresztül molesztálta kiskorú nevelt lányait. Egyikük még 12 éves sem volt az első esetnél, emiatt esett a legsúlyosabb megítélés alá a vádlott
tette.

A közmegbotránkozást keltő eseteknél is enyhítő körülmény lehet a beismerő vallomás, a büntetlen előélet, de például a bűnbánat nem okvetlenül – ezt láthattuk a tegnap bemutatott pernél is. Ugyanakkor a Soproni Járásbíróság által 4 és fél évre ítélt H. Antalnál, a volt fociedzőnél nyomatékos enyhítő körülmény, hogy két kiskorú gyermekéről gondoskodik.

Ne felejtsük, hogy igen jelentős eltérés lehet két egyformán csúnya elnevezésű tett között is, a Győri Törvényszék például 1 év felfüggesztettet adott szexuális visszaélésért egy fiatalkorúnak, aki viszonzott szerelmet ápolt egy lánnyal, s párja teherbe esett. Ám itt mégiscsak két gyerek kölcsönös szándékáról volt szó, csak a büntetőjog miatt egyikük sértettnek, másikuk vádlottnak minősült.

Ezt megelőzően – 2009 óta – 26 gyermek elleni, szexuális természetű bűntett érkezett a törvényszékre – tudatta dr. Máté Kinga bírósági szóvivő. Két ügyben bizonyítottság hiányában felmentést hoztak, egyiküket azzal vádolták, hogy az óvodában fogdosta a másik szülő kislányát. Máté Kinga elmondta: szinte alig fordul elő olyan, hogy a szexuális ügyekben a sértett idegen volna a vádlott számára, így a személyes bizalom is áldozatul esik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 10 millió forintból `felfrissül´ a Fehérvári úton a Pálffy híd - videó, fotók

A híd Aldi oldali járdáját november elején zárták le a forgalom elől. A befejezése november végére várható. Tovább olvasom