Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Örökbe fogadtak egy kárpátaljai óvodát

A megyei magánerdészek egy csoportja Kárpátalján járt szakmai tanulmányúton és honismereti kiránduláson. A látottak annyira megindították őket, hogy örökbe fogadtak egy kinti óvodát.


Erdély és Felvidék után Kárpátalján jártak az Országos Erdészeti Egyesület Győr-Moson-Sopron Megyei Magánerdő Gazdálkodási és Környezetvédő Helyi Csoportjának tagjai. Ahogy Pintér Csaba titkár beszámolójából kiderült, a kamatoztatható szakmai tapasztalatok, az ősi magyar vidék kínálta történelmi látnivalók mellett megindító emberi élményekben is volt részük a kint töltött napok alatt.

– A ˝gyepűn túli˝ épített nevezetességek mellett számos kiváló magyarral is megismerkedtünk. Így többek között a színmagyar Dercenben Zsukovszky Miklós református tiszteletessel, aki hatalmas keresztet építtet mementóként a falu határában lévő temetődombon a Dercsényi család szovjet tankokkal összezúzott sírboltjának, illetve a második világháborúban elesett, bármelyik hadseregben szolgáló katonák emlékére.


Annyira kevés a hely és sok a gyerek a viski óvodában, hogy fejtől-lábtól, sőt, még az ágyneműtartó szekrény kihúzható fiókjában is alszanak az apróságok.
Annyira kevés a hely és sok a gyerek a viski óvodában, hogy fejtől-lábtól, sőt, még az ágyneműtartó szekrény kihúzható fiókjában is alszanak az apróságok.

A tiszteletes úr szervezte meg a környék legkorszerűbb eszközökkel rendelkező egyházi önkéntes tűzoltóságát is – mesélte portálunkank Pintér Csaba. – Óriási élmény volt a találkozás Jenei Károly református lelkésszel is. A viski gyülekezet ízes beszédű, fiatal pásztora sajátos történelmi lecke után beszélt nekünk óvodájukról is, amely valójában egy nagy helyiség, amit egy szekrénysorral osztottak két részre. Egyik fele a foglalkoztató, illetve a „játszótér", a másik pedig ahol esznek, és szó szerint hegyén-hátán, fejtől-lábtól, még az ágyneműtartó szekrény kihúzható fiókjában is alszanak a gyerekek. Ahogy kiderült, háromszor annyi az óvodáskorú a faluban, mint amennyinek helyet tudnak biztosítani. Felújításra, bővítésre nincs pénze a gyülekezetnek, ezért határoztuk el, hogy segítjük, örökbe fogadjuk a viski református óvodát.

Háromszor annyi az óvodáskorú a faluban, mint amennyinek helyet tudnak adni. Felújításra nincs pénz, ezért határoztuk el, hogy segítjük a viski református óvodát - mondta Pintér Csaba titkár.
A tiszteletes úr elmondása szerint az építési munkákhoz – az ő viszonyaikat tekintve – minimum hárommillió forintra lenne szükség, abból már látványos változásokat tudnának produkálni. Egyelőre ott tartunk, hogy egyesületünk helyi csoportjának közbenjárására félmillió forintot nyertek a Nemzeti Alapítványnál, illetve tagjaink közel ekkora összeget adtak össze saját zsebből, amit majd kiviszünk a viskieknek, hogy a felújítás megkezdődhessen. Ehhez próbálunk a továbbiakban még gyűjteni, anyagi segítséget találni, hogy a viski óvoda teljesen megújulhasson. (Aki szeretné segíteni a viski óvoda ügyét, megteheti az Unicredit Banknál vezetett 10918001-00000104-41020004-es számlaszámon.)

Olvasóink írták

 • 6. Kulica 2010. március 24. 09:49
  „Nem is azért írtam, mert ez káros, hanem azért, hogy ezt a fenti cikkben megemlítik. Ez lenne a legnagyobb baj, akkor semmi gond nem lenne sehol. Én a gyárvárosi óvodába jártam, ott igenis külön volt a étkezés, igaz a többi egy légtérben, no de mekkora nagy légtérben.”
 • 5. colomano 2010. március 24. 09:21
  „Kulica, amikor ovis voltam, akkor is egy légtérben volt a játszóhely, az étkezés, az alvás.
  Ez káros? Nem hinném.
  Otthon is ez van, az étkezést leszámítva.”
 • 4. Kulica 2010. március 24. 09:09
  „Igen szép dolog ez a segítség, lehet örülni az ilyen - sajna - ritka jó hírnek. Nem akarom elszomorítani ezeket a segítőkész embereket, de nálunk is az jellemző, hogy egy légtérben van a gyerekek játszóhelye, étkező helye, és az alvás is.
  Jópofa dolog az alvás módja, de sajna olyan kis vaságyakon alszanak a gyerekek, hogy a nagycsoportosoknak lelóg a lába az ágyról és vágja a kis lábukat a vas. Igaz a mosdó-WC külön helyiséget kapott . Volt szerencsém ezeket látni, és szomorúság töltött el. Itt Győrben sem lehetne minden óvodát mutagatni .”
 • 3. fióka 2010. március 24. 08:28
  „Igazán büszkék lehetnek magukra az urak nem mindennapi cselekedet és egyben eléggé elszomorító a helyzet.”
 • 2. zola3 2010. március 23. 20:22
  „ANNYIRA CUUUUUUUUUUUKKKKKKKKKKIIIIIIIIIKKKKKKKKK”
 • 1. enzof 2010. március 23. 11:39
  „Fiókos kép nagyon menő...
  :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Baross híd tovább rohad, felújítása majd egyszer - videóval

Hiába halad át a Baross hídon naponta közel 20 ezer jármű, a megroggyant híd nagygenerálozására egyelőre nincs pénz. Fotó, videó. Tovább olvasom