Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Örmények öt éve

Az örmény kisebbségi önkormányzat öt éve alakult meg Győrben. Azóta a kulturális kapcsolatok erősítése mellett a fogyatékossággal élő rászorulók támogatására törekedett.

A kisebbségnél a tolerancia szót sokkal jobban szereti Agekjan Ajasztan, pedig a győri örmény kisebbségi önkormányzat elnökeként tevékenykedik már régóta. Még 1993-ban került Magyarországra katonatisztként szolgáló férjével. Sok barátot szereztek. Beleszerettek a városba, otthonuknak érezték, így annyira ragaszkodtak hozzá, hogy maradtak. Olyan segítséget kapott, mikor ideérkezett, olyan nyíltszívűen, befogadóan fordultak felé a helybeliek, amit meg akar hálálni, méghozzá úgy, hogy ugyanezt nyújtja most ő a rászorulóknak.

Erről az indíttatásról azért érdemes említést tenni, mert a győri örmény önkormányzat 2002, azaz megalakulása óta nemcsak az örmény–magyar barátság erősítésére koncentrált, hanem azoknak a helybelieknek a segítésére is, akik befogadásra, együttérzésre számítanak. Korábban a Kazinczy utcában, jelenleg a Szigethy Attila úton működik a kisebbségi iroda, amely a 96/618-690-es számon hívható.

Győrben 129-en regisztráltatták magukat örmény származásúként, de ennél jóval többen vannak, mintegy 500-an, tudtuk meg az elnöktől. Jellemzően jó pozíciókban dolgoznak, amiből az következik, hogy a kisebbségi önkormányzat feladata nem állásszerzésük segítése, anyagi támogatásuk biztosítása. Törekszik azonban összefogásukra, kultúrájuk, hagyományaik megőrzésére. Többször fogadtak már örmény tánccsoportot, melyek rendszerint nagy sikert arattak. Emellett festők, szobrászok kiállításait szervezték meg, hogy az örmény kultúrát a magyarok jobban megismerhessék. A rendszeres tánctanítást időnként gasztronómiai bemutatók egészítik ki, amelyek nemcsak a jó ízek miatt népszerűek, hanem mert a tradicionális örmény ételek az egészségmegőrzést szolgálják.

A győri örmények fogyatékossággal élő gyerekeket is támogattak, a sérült és az egészséges emberek közös rendezvényeinek megtartását ezután sem akarják elhagyni, pedig idén kevesebb programot tudnak szervezni, mint korábban, mert anyagi lehetőségeik leszűkültek.
A kisebbségi önkormányzat legutóbbi közmeghallgatásán épp ezért főképp arról esett szó, hogyan juthatnának több forráshoz. Más civil szervezetekkel összefogva bíznak nagyobb pályázati sikerekben.
Nyílt szív, segítség és támogatás hálából

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a kutyákért az ovisok

Közel harmincezer forintot gyűjtöttek össze a nagybácsai és kisbácsai óvodások a győri állatmenhely… Tovább olvasom