Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Origo–Arrabona lett az ipartörténeti gyűjtemény neve

Origo–Arrabona lesz a neve a győri ipartörténeti gyűjteménynek. Ha elkészül.

Nemrégiben kaptak tájékoztatást a győri vállalkozók a megyei kereskedelmi és iparkamara székházában az Origo–Arrabona projekt részleteiről. Lapunkban már többször írtunk az ipartörténeti gyűjtemény létrehozásának tervéről, amelynek a megvalósíthatósági tanulmánya is elkészült. Ez adott apropót arra, hogy újabb konferenciát szervezzenek a témában. A helyszínválasztást pedig az indokolta, hogy a kamara hozta létre tavaly a gyűjtemény megvalósítása érdekében a Győri Ipartörténeti Alapítványt.

Győr közös kirakata

Dusza András, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: ha a szükséges forrásokat sikerül biztosítani, a mintegy 1,8 milliárd forintos beruházás kivitelezése jövőre elkezdődhet, 2009-re befejeződhet. Két ütemben valósítható meg, de már az első ütem végén működő létesítmény jön létre. A költségeket pályázatok révén kívánják előteremteni. Szeptember 30-ig, határidő szerint  beadták  a támogatási igényt az úgynevezett norvég alapra. Ez a nem uniós országok – Norvégia és Izland – által az EU tagállamai részére létrehozott forrás. Ehhez  az említett határidőig össze kellett gyűjteni a 150 millió forintos önrészt, legalább kötelezvény formájában. Főképpen vállalkozások felajánlásaira azonban számítanak a továbbiakban is. Nekik ez azért is érdekük lehet, mert a gyűjtemény nem csak az elődöknek akar emléket állítani, minden győri vállalkozásnak bemutatkozási lehetőséget biztosíthat. Nevében azért szerepel az Origo, mert kiindulópontja lehet az idelátogatóknak.

Céhládától a motorgyártásig

A legutóbbi győri közgyűlés  döntött arról, hogy az önkormányzat a tervezett ipartörténeti gyűjtemény számára megvásárolja a Rába nyrt. volt belvárosi, Budai úti telephelyén az épülő Árkád bevásárlóközponthoz közeli területet az egykori légoltalmi bunkerrel együtt. Az része lesz az új intézménynek. Sándor János, aki a tervezésben közreműködött, beszélt arról, hogy a bunkerhez kapcsolódhat egy, a hajdani gáztartályok formáját idéző gömb alakú rész, amit fémlemezekkel burkolnának. Az összekötő hidat – amiben mozgójárdák lesznek – pedig üveglapokkal. A látogatókat a tetőteraszra daru emelheti, helyben kipróbálhatnák az autótervezést, a harangöntést, a céhládakészítést; a kiállítótermekben egy működő motorgyártó sor is helyet kaphat. Aki további ötletekkel gazdagítaná a projektet, támogatni szeretné, érdeklődhet a 96/520-202-es számon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmadik házat árulják Városréten

A harmadik épület értékesítését kezdte meg nemrégiben a Rába-gyár egykori Budai úti telepének helyén felépülő győri Városréten a beruházó Engel Group – tájékoztatta a cég a Kisalföldet. A Dália Palota névre keresztelt társasházban több mint kétszáz lakás lesz, amelyek között 35 négyzetméteres garzonok és 105 négyzetméteresek is találhatók. Tovább olvasom