Kisalföld logö

2015. 10. 05. hétfő - Aurél 13°C | 21°C

Óriáskígyók, levélvágó hangyák, hatalmas csótányok a belváros alatt Győrben - Videó!

Trópusi hangulatot költöztetett a győri állatkert a Füles Bástya alatti kazamatában. A szerdai átadó ünnepségen Borkai Zsolt is részt vett. Nézze meg videónkon, hogyan népesíti be a közel húszezer levélvágó hangya az egykori pincerendszert.


A kisalfold.hu idén márciusban már beszámolt arról, hogy a győri Füles Bástya kazamatájában kisebb "állatkertet" alakítanak ki. Több mint fél év után elkészült az egzotikus élőlényeket bemutató kiállítás.

Az átadó ünnepséget december 14-én, szerdán tartották, ahol az érdeklődők és a sajtó képviselői elsőként csodálhatták meg a pazar miliőt, mely a 16. századbeli pincerendszerben életre kelt.

A kiállítás egyik fő eleme Magyarország legnagyobb aquaterráriuma. Egy 18 méter hosszú, 200 köbméteres őserdei élőhely, amely bepillantást nyújt az Amazonas vízgyűjtő területének  gazdag élővilágába. Közel száz állatfajt csodálhatunk meg, köztük anakondákat, pápaszemes kajmánt, törpe selyemmajmot.

A színház és az OTP-székház mögötti kazamata falait meghagyták eredeti állapotban, így a hely műemléki benyomást kelt. Ennek apropóján a győri vár történetéről is láthatók makettek, fotók a kiállításon.

A megnyitón dr. Andréka György, a Xantus János Állatkert ügyvezető igazgatója méltatta a beruházást. Az állatkert történetében ugyanis jelentős mérföldkőnek számít a projekt.

Trópusi állatkert a Füles Bástya alatt Győrben

Az állatkert szándéka, hogy folyamatos kapcsolatot tartson fenn a gyerekekkel, fiatalokkal. A tudományos ismereteket itt játékosan sajátíthatják el és testközelbe kerülhetnek a természettel.

A projekt 85 százalékban uniós támogatás, a maradék önrészt az állatkert és az önkormányzat fedezte.

A beruházás azért is példaértékű, mert bemutatja, hogyan lehet a múltat és az újat "összegyúrni". A műemléki környezetben létrejött kiállítás bizonyítja: nem lehetetlen.

Márciusi riportunkban láthatták, hogyan nézett ki akkor a kazamata. A videót megtalálják akkori cikkünkben.

sdg
2011 márciusában még így nézett ki a leendő terrárium-kiállítás helye.

Borkai Zsolt elmondta: a város eddig is nagy hangsúlyt fektetett a gyermekek és a családok kiszolgálására. Ennek a kiállításnak is hasonló célja van. Bízom benne, hogy minél több fiatal jön majd el ide is.

A több mint 9 hónapos munka meghozta gyümölcsét. Nézze meg, hogy néz ki a modern, trópusi környezet, sok akváriummal és terráriummal; több ezer szárnyashangyával, tatuval, nyílméregbékákkal, trópusi halakkal és kígyókkal.

Videó: Cseh Róbert

123 következő >> végére >>> 26 hozzászólás
Moderálásra küldöm 26. Lena007 2012.02.01. 17:03

Kedves Fórumozók!
Szakdolgozatomban az állatkertek turisztikai szerepét vizsgálom a győri Xantus János Állatkert és a schönbrunni állatkert példáján keresztül. Egy felmérés keretében szeretném a látogatók motivációit és az állatkertekhez való hozzáállását felmérni.
Köszönöm, hogy a kitöltéssel hozzájárulsz szakdolgozatom sikerességéhez!

Link: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dEQ4NE51aVZqNVFaTUx3eFdpNkQxVkE6MQ

Moderálásra küldöm 25. Túrabakancs 2011.12.15. 15:27

VJR! /19/
Természetesen csak hülyéskedtem a tüskével. Egyszerűen csak meg kell nyaldosni
a breki bőrét! :)
révfaluiszúnyog! /18/
Egyetértek veled, ill. az ötleteddel.

Moderálásra küldöm 24. zsukov 2011.12.15. 12:58

Ja egyébkéntvolt alagut Pannohamááig...

Moderálásra küldöm 23. zsuzso100 2011.12.15. 10:56

Szúnyog! Teljesen igazad van...vagy legalább végigjárni a kazamatákat, másnem egy-egy nyílt nap keretében, én kíváncsi lennék rá.

Moderálásra küldöm 22. Accra 2011.12.15. 10:14

Jó lett, de a majmok hogy fogják bírni a mesterséges fényt??

Moderálásra küldöm 21. pappe 2011.12.15. 08:53

10-hez: Látod? Így lesz egy "eldugott építményből" a "Füles Bástya"! :)

Moderálásra küldöm 20. titokgyula 2011.12.15. 07:50

Ne dühöng szúnyog, majd jön a "mélygarázstúrizmus". Hozza a pént, Győrbe.

Moderálásra küldöm 19. VJR 2011.12.14. 23:52

Mielőtt még valaki elhinné,a nyilméregbékanak nincsen semmiféle tüskéje! :D

Moderálásra küldöm 18. révfaluiszúnyog 2011.12.14. 22:57

A Dunakapu alatt ugyanilyen kazamata járatok vannak, amelyek a Teleki utca alá kanyarodnak és ide, az OTP mögötti bástyába futnak bele. Ugye mennyi mindent lehetne csinálni ebben a földalatti világban? Kicsi boltok, kiállítóhelyek, aprócska kultúrkuckók, kiskocsmák, bárok, fesztiválos standok, bazárok, felsorolni is sok. És ebből nem lesz semmi a nyüves mélygarázs miatt, amiben úgyse fog parkolni senki óránként többszázért. Üresen fog tátongani, a teret pedig az egy-két nagyobb rendezvény kivételével mindenki el fogja kerülni, mert huzatos, túl nagy és nem rendelkezik azzal az intimitással, amivel a belsőbb terek igen.

Moderálásra küldöm 17. Mami85 2011.12.14. 21:48

És van belépőjegy? Vagy elég ha a 2 órára kifizetem a városnak a kb. 700 Ft-os parkolást?


26 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Ki tud bármit a Győrben elhagyott Aprilia robogóról? - fotók

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!