Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Óriási tűz Győrben: hétvégén is vigyázzák a parazsat

Győr - A tűzoltók még mindig dolgoznak Győrben, a szerdán este kigyulladt hulladék-feldolgozó üzemnél. Információink szerint még a hét végén is a helyszínen lesznek a szakemberek. A becsült kár körülbelül 400 millió forint. - Galéria, videók az oltásról.


13.30 - A tűzoltóság tájékoztatása szerint a szakemberek még a hét végén is vigyázzák a tűz martalékává vált üzemcsarnok maradványait, hiszen továbbra is izzik a parázs.


Péntek 8.50 - Még mindig dolgoznak a tűzoltók a Bühl Hungaria üzemcsarnokánál - tudtuk meg Hullámos László ezredestől.

19 óra 20 perc  - Körülbelül 400 millió forint kár keletkezett a Győrben kigyulladt hulladék-feldolgozó csarnokban

Szüts György, a megyei katasztrófavédelem igazgatója elmondta, hogy szerda este kezdték az oltást, de még mindig vannak olyan gócok, melyek újra és újra fellángolnak. A munkát nehezíti, hogy a vasbetonból készült födém beszakadt, és maga alá temette az égő műanyagot, melyet az üzemben dolgoztak fel. Mivel a terület életveszélyes, a tűzoltók sem közelítik meg, csupán távolról, telepített vízsugarakkal oltanak. Az igazgató hozzátette, hogy a kár biztosan eléri a 400 millió forintot, de végleges adatok még nincsenek.

A tűzvizsgáló elsődleges szakvéleményére még várni kell, de több szemtanút is meghallgattak már.

A hideg és nyirkos idő miatt a tűzoltókat folyamatosan váltják, a munka péntek délig is eltarthat. A 8 ezer négyzetméteres csarnokban szerda éjjel csaptak fel a lángok. A hulladékszétválogató és feldolgozó üzemben tárolt műanyagok gyorsan és nagy lánggal égtek, ezért szakadt be a vasbetonból készült födémszerkezet. A lángokat ennek ellenére sikerült megfékezni, így a csarnoknak körülbelül az egyharmada, egy körülbelül 2500 négyzetméteres terület ment tönkre.

Szüts György elmondta, hogy az épület ezen része bontásra van ítélve, de ezt csak az oltás és a vizsgálatok után lehet majd elkezdeni. A tűzoltók dolgát az sem könnyítette meg, hogy csőtörés miatt az ipari vízhálózatot elzárták a környéken, az oltáshoz szükséges vizet a tűzoltóknak kellett a helyszínre szállítaniuk.


14 óra 24 perc - Lengyel Zoltán olvasónk küldött két képet a szerda esti, óriási győri tűzről.

Videó: Lengyel Zoltán

 

Félelmetes lángok. Fotó: Lengyel Zoltán.
Félelmetes lángok. Fotó: Lengyel Zoltán.


Olvasónk fotója szerda éjszaka készült. Fotó: Lengyel Zoltán.
Olvasónk fotója szerda éjszaka készült. Fotó: Lengyel Zoltán.12 óra 20 perc - Csütörtök estig éghet a tűz


"Vélhetően csütörtök estig sikerül eloltani a műanyag hulladékokat feldolgozó győri Bühl Hungária üzemcsarnokában szerdán késő este keletkezett tüzet" - mondta Szüts György alezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón.

11 óra 20 perc - Továbbra is oltani kell

Kisebb tűzfészkekben, de még mindig ég a szerencsétlenül járt műanyaghulladék-feldolgozó üzem. Igaz, most már csak a győri tűzoltóság lánglovagjai dolgoznak az oltáson.


Képgaléria a tűzről: küzdenek a lánglovagok. Fotó: H. Baranyai Edina

8 óra 45 perc - A kár meghaladja a félmilliárdot

A győri, a mosonmagyaróvári, a komáromi és az önkéntes, valamint a Rába és az Audi létesítményi tűzoltói mintegy 70-en dolgoztak éjjel a tűz megfékezésén. Csütörtökön délelőtt, az oltás végleges befejezése után a megelőzési osztály munkatársai a tűz keletkezésének okát kezdik el vizsgálni.

A kár becsült értéke megközelítheti az egymilliárd forintot. Információnk szerint a két feldolgozó gép 1 millió eurót – közel 290 millió forintot – ért. Úgy tudjuk, az üzem biztosítva van.Csütörtök 7 óra 49 perc

Még mindig ég az a hulladékszétválogató üzem, amely az éjszaka gyulladt ki Győrben. A tűzoltók várhatóan még napokig dolgozni fognak a területen. Munkájukat nehezíti, hogy a területen nem áll rendelkezésre elegendő víz az oltáshoz.

Szerda éjjel 11 óra körül gyulladt ki egy hulladékszétválogató üzem Győrben. A tűzoltók a legnagyobb, ötös kiemelt fokozattal vonultak a helyszínre. Nem csak Győrből, hanem a környező településekről is érkeztek tűzoltók az oltáshoz, sőt még az önkénteseket is riasztották.

Az üzem teljes terjedelmében, több száz négyzetméter alapterületen égett. Mivel csőtörés miatt az ipari vízhálózatot elzárták a környéken, a tűzoltóknak kellett az oltáshoz szükséges vizet a helyszínre szállítaniuk. Az oltás még a hajnali órákban is tartott és a tűzoltók várhatóan még napokig dolgoznak a területen - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Szerda

Tűz ütött ki szerda késő este a győri ipartelepen a műanyag hulladékokat  feldolgozó Bühl Hungaria üzemcsarnokában; személyi sérülés nem történt.

Munka közben gyulladt ki egy győri üzem szerdán a késő esti órákban. A Reptéri úton található üzemben műanyag hulladékok feldolgozásával foglalkoznak. A tűzoltóság számos járművel vonult ki a helyszínre, az oltás éjfélkor még javában tartott. Helyszínen lévő munkatársunk információi szerint a tűzcsapokhoz nem tudnak hozzáférni a tűzoltók, az oltáshoz szükséges vizet úgy kell a helyszínre szállítaniuk.

Még nem tudni, hogy van-e sérültje a tűznek - feltételezések szerint mindenkinek sikerült kimenekülni a lángok elől.

Fotó: Bertleff András

Előzetes becslések szerint a kár közel félmilliárd forint. A levegőbe valószínűleg kerültek egészségre káros anyagok, de hogy milyen mértékben, az is csak később derül ki.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Korrekt5 2009. február 12. 18:37
  „Tisztelt JOGÁSZ ÚR!

  Nem szeretném ha valmilyen ügyem az ön asztalára kerülne.
  De a legjobb az lenne, ha az összes idejét itt töltené a forumon.
  Egy jogász igy nem goldólkozik, minden lehetséges javaslatot felhasznál.”
 • 66. Joshu 2009. február 02. 19:34
  „Én teljesen egyet értek és igazat adok tori97i-nek.”
 • 65. öcsi561 2009. február 02. 19:00
  „tori97i!
  Szerintem, tévedsz!”
 • 64. tori97i 2009. február 02. 15:53
  „Kedves Poltergeist! Jogász vagyok, évek óta praktizálok. Neked viszont alapvető gondjaid vannak a szövegértéssel. Kitartok a véleményem mellett: fél információkból, egy-egy újságcikkből akarjátok megváltani a világot?! mindenki olyan okos itt, kiváncsi lennék, a saját munkájában is annyira a topon van, mint más munkájának a kritizálásában?! kívülállóként könnyű kommenteket írni, találgatni, de el kell ismernetek, semmi konkrét infotok nincs erről az esetről (sem)! egyébként sok hülyeség megjelent az újságcikkekben, a valóságban pl. nem kellett embert menteni stb...”
 • 63. Hamutipró 2009. február 01. 15:05
  „Úgy látom most éppen sziesztázik a moderátor!”
 • 62. Hamutipró 2009. február 01. 14:33
  „MÉG HÁNYSZOR KELL BEJELENTKEZNEM, HOGY VÉGRE MEG IS JELENJEN A HOZZÁSZÓLÁSOM!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 61. eszti11 2009. február 01. 12:27
  „Igen, ez tényleg szerencse. Köszönöm a választ, és a helytállást is a részetekről. Nagy feladat volt, embert próbáló.”
 • 60. Joshu 2009. február 01. 12:14
  „Szóba került de ott már nem volt mit tenni miután elterjedt az egész már csak meg fékezni lehetett és azon volt a hangsuly hogy tovább ne terjedjen.Minden készlet és energia végleges.Szerencse a szerencsétlenségben hogy ,,csak ekkorra" terület égett le.”
 • 59. eszti11 2009. február 01. 12:05
  „Joshu, igen, már megtörtént, és kár is vitázni hol volt víz, hol nem és miért. Én azt szeretném kérdezni, hogy miért csak vízzel próbáltatok oltani? Más oltóanyag nem került szóba?”
 • 58. Joshu 2009. február 01. 11:33
  „A Büchl területén belüll csőtörés miatt nem volt viz.A közvetlen közelében lévő csapok nem működtek.Ami működött az meg viszonylag messze volt.De szerintem ezen már kár vitázni megtörtént és kész.”
 • 57. öcsi561 2009. február 01. 11:00
  „Előszőr arról szólt a híradás, hogy csőtőrés miatt nem volt víz, aztán meg nem lehetett hozzáférni a tűzcsapokhoz, majd volt víz, csak kevés, most meg messze!
  Nekem ez már túl bonyolult! :)”
 • 56. Joshu 2009. február 01. 10:24
  „Igen arról beszélek.Maga a tűzcsap kinyitása nem tart addig de valahogyan onnan el kel vinni a vizet a tűz fészkéig. És 16 B tömlő kifektetése és a táplálás megszerelése több időt vesz igénybe. Ezt mindet csak azért tudom mert ott voltam és részt vettem az oltásban.Miután el terjedt a tűz onanntól fogva már nem lehetett tenni semmit. olyan volt mint ha szélell szemben p...... volna.”
 • 55. öcsi561 2009. február 01. 09:24
  „Nem értem! Mi tart hosszú ideig? Egy tűzcsapot kinyitni max. 5perc!
  A valóság tényleg más. Mit értesz tűzcsap alatt, azt ami kiáll a földből és piros?”
 • 54. Joshu 2009. február 01. 08:39
  „Igen de mire ezekből a tűzcsapokból vizet tudtak fakasztani az tartott hosszú időbe és tudod meg van az hogy mekkora a vizátbocsátási tényezője ezeknek a tűzcsapoknak.Ha most 3 sugár megfelelő üzemeltetésére elég akkor nem lehet 8 sugarat szerelni.Itt egy biztos sok gyárnál lenne még ugyan ez a hiba. Amiről én beszélek tűzcsap az is 240 m re volt most számold ki mennyi idő azt megszerelni,és majdnem mindegyik meszze volt. Lehet hogy szemmel láthatóan nem de a valóság más.”
 • 53. öcsi561 2009. január 31. 20:47
  „Joshu!
  Tehát volt víz! A "másik" tűzcsap az hol volt? Amit én láttam az a hűtőházi-reptéri sarkon volt, a másik a "szállóval" szembe, a harmadik a vasút előtt a hűtőház bejáratánál volt. Mindegyik az út jobb oldalán ahogy megyünk Szentiván fele. Ha jól tudom az egész terület valamikor a Mélyépítőé volt, gondolom ki volt építve a megfelelő tűzbíztonsági rendszer.”
 • 52. Joshu 2009. január 31. 18:45
  „Akkor pontosítom.Közvetlen a Büchl-nél lévő tűzcsapokban nem volt.Mivel az alkufer mühelyéből jött az egyik táplálás a másik meg egy szemben lévő tűzcsapból.De ez a távolság messze volt ahhoz hogy kezdetben meg fékezzék a tüzet.”
 • 51. öcsi561 2009. január 31. 18:35
  „Joshu!
  Ki ír baromságokat? Hol volt csőtőrés? Szerintem a sötétségbe tapogatódzól!
  Volt ott víz, hisz a szemben levő kenyérgyárnak a termeléséhez elengedhetetlen a víz megléte!”
 • 50. Joshu 2009. január 31. 17:44
  „Irogattok baromságokat össze-vissza ha nincs csőtörés akkor ez a tűz 3 órán belűll el lett volna oltva!Az volt a baj,hogy a győrieknek el fogyot a vizük és miközbe vizért mentek az alatt az idő alatt terjedt át a csarnok teljes terjedelmére.Semmi köze nem volt gyujtogatásnak de megint be bizonyosodott hogy az okoskodás nem ismer határokat és egyesek szeretnek alaptalanul vádolni és kombinálni ahelyett hogy ki derítenék a valódi igazságot!Ennyi erővel a környező gyárak közül bár melyik le éghetett volna!Poltergeist kérdezem én szerinted értesítette valaki a tűzoltóságot?!Mert az egy dolog hogy a törvénybe mi van le irva és mit tesznek meg.Utolag már könnyű okosnak lenni”
 • 49. öcsi561 2009. január 31. 07:11
  „Volt közelebb is, ha jól láttam , de mi volt a benti tűzkúttal, ami a képen látszik fentebb?”
 • 48. mijoka75 2009. január 30. 21:23
  „Szentiván fele a vasuti átjáronál levö tüzkút müködött csak ami legközelebb volt...”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tescoba vittük a szemétbe szánt műanyag palackokat

Győr - A Tesco üzletlánc csatlakozott a Cora kezdeményezéséhez, így a hipermarketekben átveszik az… Tovább olvasom