Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Óriási trójai faló jött Győrbe - Miért? - videó, fotók

Tiltakozásul az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások ellen. Környezetvédők a Megyeháza téren.

„Mondj NEMet a trójai egyezményre!" hirdették a környezetvédők egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt, szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő egyezmény rejtett veszélyeket, kockázatokat jelent az emberekre és a környezetre.

Óriási trójai faló jött Győrbe. Fotók: Cseh Róbert

Ha utat engedünk az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezménynek (Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, rövid nevén TTIP), akkor számos környezeti és élelmiszerbiztonsági veszélynek tesszük ki magunkat – hívták fel a járókelők figyelmét a környezetvédők a Megyeháza téren, Győrben.

Az egyezmény hatására úgynevezett választott bíróság előtt multinacionális cégek beperelhetik kormányunkat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel védi az egészségünket, a környezetet vagy az állampolgárok jogait, amennyiben ezek az intézkedések veszélyeztetik egyes óriáscégek profitérdekeit.

A megállapodással növekedhet a génmódosított növények felhasználása Európa szerte, így Magyarország génmódosítás mentessége is veszélybe kerülhet - vélik a környezetvédők.

Videó: Cseh Róbert

Hozzátették, a „trójai" egyezményt az óriáscégek akarják elsősorban elfogadtatni, akiknek bejárásuk van a döntéshozókhoz, az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Az óriáscégek a kereskedelmi egyezményre úgy tekintenek, mint egy eszközre, amellyel megszabadulhatnak az embereket és a környezetünket védő szabályoktól. A nyilvánosság teljes mellőzésével készülő kereskedelmi egyezményt támogatja az Európai Bizottság és számos európai kormány is.

A magyar kormány alapvetően támogatja az egyezmény megkötését, annak ellenére, hogy a kormányzati háttértanulmányok szerint sem teremtene munkahelyeket jelentős számban a megállapodás. A környezetvédők információi szerint Magyarország a tárgyalások során ellenzi a befektető-állam választott bíróságok létrehozását az egyezmény keretei között, és kiáll a génmódosított szervezetekre vonatkozó szigorú európai szabályozás megtartásáért.

A környezetvédők szerint szükség lenne arra, hogy a magyar kormány egyértelműen szögezze le, nem engedi az európai környezeti és szociális szabályozás gyengítését és a befektető-állam választott bíróságok bevételét a megállapodásba. Amennyiben ezek az elemek az egyezmény végső tervezetébe belekerülnek, Magyarország vétózza meg megállapodás létrejöttét!

„A szabadkereskedelmi megállapodás megakadályozna minket abban, hogy a jövőben olyan szintre emeljük a környezetvédelmi normákat, amelyek már most is szükségesek lennének például az éghajlatváltozás veszélyes mértékűvé válásának elkerüléséhez vagy ahhoz, hogy egészséges, fenntartható élelmiszert biztosítsunk mindenki számára. – nyilatkozta Lajtman Csaba a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője.

A Magyar Természetvédők Szövetsége, - a Föld Barátai nemzetközi hálózat tagjaként olyan kereskedelmi rendszert szeretne -, amely az embereket és bolygónkat szolgálja.

„Nem hagyhatjuk egy olyan kereskedelmi egyezmény megszületését, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy bepereljék a kormányokat, eltöröljék a környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és szociális vívmányainkat!" – nyilatkozta a „trójai" egyezményről Fidrich Róbert a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a csinos, miniszoknyás lányok lophattak Győrben? - fotók

A két nő egy győri drogériából kozmetikai cikkeket lophatott el - írta a rendőség fotóval… Tovább olvasom