Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Óriási csoda a kis Hanna

Győr - A csodát 3040 grammal Hollós Hannának hívják: megszületett és egészséges az a kisbaba, akinek édesanyja hasából néhány hetes terhesen egy óriásdaganatot kellett kioperálni. Az orvostudomány minden bizonnyal jegyezni fogja ezt a történetet.

Két hónappal ezelőtt mesélt először a Kisalföldnek drámai hónapjaik történetéről Varga Tímea, az az enesei kismama, aki élete egyik legboldogabb pillanatára készült, de a sors kegyetlenül közbeszólt. Emlékeztetőül: a Hollós család szilveszter napján tudta meg, hogy kisfiuknak, Leventének testvére születik. Az anya titkon arról álmodott, kislánya születik, már a nevét is suttogta: Hannának hívják majd. Tímea február elején érezte először, hogy baj van: a hasán daganatot tapintott ki. A háziorvos először arra gyanakodott, a terhességgel jár mindez, nem lehet nagy a baj. Aztán kiderült, sajnos mégis az: az ultrahang óriási daganatot mutatott ki a hasnyálmirigynél.

Boldogan öleli magához Varga Tímea a kislányát, Hollós Hannát, akinek a születése is nem várt izgalmakkal és egy meglepetéssel járt. Fotó: H. B. E.
Boldogan öleli magához Varga Tímea a kislányát, Hollós Hannát, akinek a születése is nem várt izgalmakkal és egy meglepetéssel járt. Fotó: H. B. E.


Az orvosok őszinték voltak a kismamával: a műtét elkerülhetetlen, és szinte biztos, hogy a babáját is elveszíti. A győri Petz-kórház professzora, Oláh Attila azonban megpróbálta a lehetetlent, a 16 centis sejtburjánzást úgy operálta ki Tímea testéből, hogy a magzatot nem kellett bántani.

Hetek teltek el, de még így is hajszálon múlt a baba élete, júniusban lehetett először a csodáról beszélni, de még akkor is nagyon óvatosan. Az első cikk megjelenésekor 29 hetes terhes volt Tímea, s már mert mosolyogni, bár szinte minden pillanatban emlékeztette magát nőgyógyásza, dr. Likár Zsolt szavaira: ha három hét múlva is jók lesznek az eredmények, csodának lehet szemtanúja az orvosszakma, s ami ennél is fontosabb, a Hollós család. Itt búcsúztunk el tehát az akkor még háromtagú családtól, s most ezt a szomorúnak induló mesét boldogan zárhatjuk.

De az utolsó pillanatok sem zajlottak simán, az anya a 37. héten vírusos fertőzést kapott, emiatt néhány napra kórházba került. Úgy tűnt, a baktériumot gyógyszerekkel sikerült legyőzni, de Tímea akkor már tudta: hamarosan érkezik a kislánya. Múlt hét szerdán megindult a szülés, s kezdetben minden simán ment. Ezután azonban a tolófájások ellenére Hanna nem haladt megfelelően kifelé, a szívhangok is gyengültek. A szülész-nőgyógyász úgy döntött ezért, inkább a biztos megoldást, a császármetszést választja. Hollós Hanna 3040 grammal jött világra a győri Petz-kórházban, s hogy a sors még egyszer maradandót alkosson, nem várt meglepetéssel szolgált a családnak.

A csodát 3040 grammal Hollós Hannának hívják. Fotó: H.B.E.
A csodát 3040 grammal Hollós Hannának hívják. Fotó: H.B.E.


– A kislányunkat az első napokban a csecsemőosztályra vitték, ahol születésekor éppen Oláh professzor felesége, dr. Ruszinkó Viktória ügyelt – mondja Varga Tímea most már otthon, az enesei lakásukban. – Neki nem kellett bemutatni Hannát, mindent tudott róla. Kicsivel korábban született ugyan a kisbabánk, de súlyra nem volt kicsi, s mint kiderült, nincs semmi baja, így vasárnap már haza is jöhettünk. Tényleg csoda, amin keresztülment a mi kicsi lányunk, de aranyos kisbaba, akihez bátyja, Levente naponta többször odamegy és megsimogatja. „Hugica" – mondja neki, s bár egyikük sem értheti még, mi történt velünk az elmúlt csaknem kilenc hónapban, de egyszer minden bizonnyal ők is megértik. Én pedig ígéretemhez híven megkeresem a professzor urat, s megmutatom neki Hannát, hogy ő is lássa: sikerült véghezvinnünk a csodát.

Az első ilyen eset volt
Ilyen hasnyálmirigydaganat-műtétet, amikor az anyára és a babára egyaránt vigyázni kellett, még nem végeztek Győrben, Tímea az első, de Magyarországon is ritkaságszámba megy hasonló operáció. Ez a fajta hasnyálmirigy-daganat fiatalasszonyoknál fordul elő, ebben az esetben a tumor nagysága, s az a tény tette különlegessé, hogy az anya várandós volt. A hasnyálmirigyműtétek nemzetközi publikációjában az első magyar nyelvű cikket a győri Petz-kórház közli, s ebben Tímea esete is szerepel.

Olvasóink írták

 • 9. Mező Róbertné 2008. augusztus 16. 19:16
  „Gratulállok az orvosoknak ehhez a remek csodához,hogy sikerült véghez vinni.Sok boldogságot kívénok a szülőknek a kicsi Hannához.”
 • 8. FERGIE19851 2008. augusztus 15. 23:08
  „Gratulálok az orvoscsapatnak! Erőt,és egészséget kívánok a babának,az és az édesanyjának!:)”
 • 7. rit 2008. augusztus 14. 22:13
  „Sajnos Sopronban is volt ilyen eset,azt nem tudom a hölgyet hol operálták.Nála 4hónapos terhessen találtak daganatott,de nála később vették ki a daganatot mert csak a babával lehetett kiemelni.36héten kivették a 4520g daganatot és a picibabát aki éppen hogy elérte a 2kilót.A kislány azóta szépen megnőt és egészséges.”
 • 6. raffy2 2008. augusztus 14. 20:23
  „jó egészséget kívánok az egész családnak.hanna gyonyorű baba.”
 • 5. Johnson88 2008. augusztus 14. 18:20
  „Jó Napot!

  Gratulálok az orvosok-csapatnak, és a szülőknek is a kitartásért, energiáért, hogy végigcsinálták ezt a 9 hónapot! A kisbaba valóban gyönyörű! :-)
  Sok egészséget, szerencsét, minden jót kívánok a családnak, és az orvoscsapatnak is!

  Üdv!”
 • 4. soproni 2008. augusztus 14. 13:50
  „További jó egészséget kívánok az egész családnak!”
 • 3. maruszia 2008. augusztus 14. 12:20
  „Teljes szívből gratulálok az orvosoknak, de leginkább az édesanyának aki ekkora erővel és kitartással ragaszkodott még minden baj ellenére a babáért!A családért és támaszokért akik támogatták őt a nehéz időkben!
  Sok boldogságot!”
 • 2. Tajti-Petrusz Éva 2008. augusztus 14. 10:27
  „Sok boldogságot és főleg további jó egészséget kívánok a mamának és babának egyaránt.Minden elismerésem Oláh professzor Úrnak és csapatának a műtét miatt !Végre jó hírek a kórház környékéről:)”
 • 1. gizi 2008. augusztus 14. 06:06
  „Gratulálunk! További jó egészséget babának, mamának!

  PR cikk, az x-et kerestem, de egyik alsó sarokban sem találtam.

  Gizi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalfold TV - teszt 7.

Győr - Tovább olvasom