Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Óriási az eltérés a fenyőárak között

Győr–Sopron - Könnyen a termelők nyakán maradhat a fenyőfa, s ez most egy olyan panasz, amit el is kell hinnünk. Ugyanis az árak között szorzóval mérhető a különbség: ami valahol 7500, az másutt 18.000 forintba kerül.
A legnagyobb roham hétvégén indult, bár a nagyobb kereskedők már december első napjaiban kirakták a fenyőfát. S hiába járunk a karácsony előtti utolsó napokban, azért a vásárlók ilyenkor még futnak egy tekintélyes kört, mielőtt fát választanak. Ezt a versenyt pedig – mint annyi mást – a nagyok nyerik meg.

De közöttük sincs teljes egység, a győri Baumax például jobbára Dániából érkezett normann fenyőt árul, s bár a vásárló valószínűleg nem tudja, miért lesz jobb neki, ha dán karácsonyfát vesz, az ára máris magasabb, mint például a Kika, az ETO-stadion vagy a régi Baumax melletti telepen, ahol osztrák és zalai fákat árulnak. Míg az új barkácsáruháznál 14.900 forintot kérnek a 250 centiméter feletti normann fenyőért, ugyanez – helyesebben a 240 fölé eső méretért – az említett három helyen 7490 forintot kell fizetni. A kisebb fákat nézve már csak körülbelül kétezer forintot tesz ki ez az eltérés, a Pápai úti lakberendezési áruháznál 2990 forintot kérnek a százhúsz centiméter alatti, normann fenyőért, 160 centiméterig ugyanez 4490, 2 méterig 5490, 240 cm-ig 6490, fölötte pedig, mint már mondtuk: 7490 forint a karácsonyfa darabja. Ezen áraknak átlagosan a 60 százalékába kerül a másik kedvenc, az ezüstfenyő. Ebből következik az is, hogy a fákat ma már a legtöbben darabra mérik. Az említett Baumax előnye ezzel szemben, hogy a hagyományszeretők kedvéért árul lucfenyőt is, amihez ma már a legnehezebb hozzájutni, pedig aki gyerekkori emlékeket kerget, annak ez adja vissza a régi illatot.

A Pápai úton 2990 forint a százhúsz centiméter alatti normann fenyő, 160 centiméterig ugyanez 4490, 2 méterig 5490, 240 cm-ig 6490, fölötte pedig 7490 forint a karácsonyfa darabja.Fotó: B. A.
A Pápai úton 2990 forint a százhúsz centiméter alatti normann fenyő, 160 centiméterig ugyanez 4490, 2 méterig 5490, 240 cm-ig 6490, fölötte pedig 7490 forint a karácsonyfa darabja.Fotó: B. A.

De visszatérve a prózaibb pályára: a kisebb árusok balszerencséje, hogy a vásárlót a legkevésbé sem érdekli, vajon kereskedőtől vagy termelőtől veszi-e a fát. S amíg az egyik helyen az érdeklődők már messziről kiszagolták az olcsóbb árakat és mindennap új rakomány érkezik, addig a Dunakapu téren van, aki néhány fát adott el az elmúlt napokban. Közéjük tartozik a magyar fenyő hazájából, Zala megyéből érkezett Tóthné Magai Erzsébet is.

– Tíz évünkbe telt, mire beértek a fenyők. Surd körül – ahonnan a férjem származik – mindenki maga termel, ezért ott eladni nem is lehet. Két éve csináljuk, de nem tudom, mi lesz jövőre. Nézzék, itt van kétszáz fa, ma egyet adtam el, péntek óta pedig körülbelül harmincat. Mi nem kereskedők vagyunk, nekünk ezt ki kell termelni. S csak azután jön a fuvardíj, a nyolcvannégyezer forintos helypénz tíz négyzetméterért, a csomagolás és még sorolhatnám. És alighanem a nyakamon marad a készlet – panaszolja a nagykanizsai őstermelő. És sajnos igaza lesz, hacsak az árak nem mennek le drasztikusan, mivel a normann fenyő métere nála 6000, másutt, szintén a Dunakapu tér mellett 5000 forint. Vagyis írd és mondd, 18.000-ért vinnék el azt, amit egy nagyobb cég 7500-ért kínál. És ezen a fronton ugyebár még csak azt sem mondhatjuk, hogy iksz vagy ipszilon „kínai gagyit" árul.

Sopron olcsóbb, mint Győr

Az árak természetesen az egyes városok között is eltérőek. Amíg például győri termelőknél a kétméteres lucfenyő darabja 3500 forint körül mozog, addig Sopronban métere 1500. Az ezüstfenyő méteréért a megyeszékhelyen 3500 forintot kér egy termelő, Sopronban ugyanez 2500-ba kerül. Ugyanennyiért adják a jegenyefenyőt is a „hűség városában".


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony idején: öröm helyett szorongás?

Győr - A pszichiáter szerint a karácsony jó alkalom a konfliktusok rendezésére, lehetőség az… Tovább olvasom