Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Óriáshitel tizenöt évre

Hitelszerződést írt alá a győri önkormányzat a közbeszerzési pályázat nyertesével, az OTP Bank Rt.-vel.
Balogh József és Gresa István.
Várostörténeti pillanat – Balogh József győri polgármester és dr. Gresa István, az OTP nyugat-dunántúli régiójának ügyvezető igazgatója egyaránt így minősítette a két fél ünnepélyes szerződéskötését. A megállapodás szerint a pénzintézet öt és fél milliárd forintos kölcsönt nyújt a városnak azért, hogy 3,9 milliárd forintból megépíthesse a Tihanyi Árpád út és a Gárdonyi Géza utca között a kétszer kétsávos vasúti aluljárót, a maradék 1,6 milliárdot pedig útépítésre fordíthassa.
A politikus közölte: az önkormányzat több mint tízéves hagyományt rúg fel akkor, amikor „eladósodni készül", de úgy vélte, erre megérett a helyzet.

Balogh József polgármester elmondta: „a teher, amit a város magára vesz, a többi hasonló nagyságú településéhez hasonló mértékű". Dr. Gresa István arról beszélt, rendkívül jó kondíciókat kínáltak, s mérlegelték azt is, hogy a győri pénzügyileg az egyik legjobban menedzselt önkormányzat a térségben.

A bank nemzetközi közbeszerzési eljáráson nyerte el a hitelnyújtás lehetőségét, rajta kívül még három pályázó volt. A város a legolcsóbb és a legkedvezőbb ajánlatot választotta. Eszerint az öt és fél milliárd forintot 2007 végéig veheti igénybe a megyeszékhely, s a keret akár részletekben is lehívható. A hitel futamideje 15 év, azaz 2020 januárjáig kell visszafizetni. A türelmi idő – amely alatt az önkormányzatot csak a kölcsön kamatainak fizetése terheli – a futamidő feléig, 2012 júliusáig tart. Eddig az időpontig a városnak az összeg egyharmadát kell visszafizetnie, de a szerződés értelmében bármikor és bármilyen mértékben élhet az előtörlesztés jogával.

A hitel multicurrency típusú, ami azt jelenti, hogy Győr szabadon és költségek nélkül dönthet forint- vagy euróhitel igénybevételéről, illetve a kölcsön és kamatai pénzneméről.
A hitel változó kamatozású, forint esetén a három hónapos irányadó hazai banki kamat plusz 0,15 százalék (tegnapi jegyzés szerint 9,31 százalék), euró esetén a három hónapos devizapiaci banki kamat plusz 0,4488 százalék (tegnapi jegyzés szerint 2,5948 százalék). Az önkormányzatnak a kamaton kívül egyéb költsége (például rendelkezésre tartási, folyósítási jutalék) nincs, s a visszafizetés biztosítéka nem saját vagyona, hanem saját bevételei.

A Kisalföld kérdésére Balogh József elmondta: a pénzügyi elemzések és a forgalmi adatok alapján várhatóan még az első félévben döntenek arról, hogy az aluljárón kívül melyik két-három utat építsék meg a pénzből, mindenesetre a munkákkal jövőre végezni szeretnének.

ELŐZMÉNYEK >>

Aluljáró: befektetőt keresnek (2004-08-06) >>
Felújításra szorul a Baross híd (2003-10-10) >>
A fejlesztéshez új aluljáró kell (2003-09-10) >>
Hiányzik a fejlesztéshez szükséges pénz (2004-02-22) >>
Igent mondtak a Tihanyi úti aluljáróra (2004-06-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beruházások évét ígérik Győrben

Harmincmilliárd forintot meghaladó értékű fejlesztés kezdődik el idén Győrben. A város nem tervez sem nagyarányú létszámleépítést, sem intézménybezárást. Balogh József polgármester hosszú listát készített azokról a fejlesztésekről, amelyek idén kezdődnek részben vagy egészben az önkormányzat közreműködésével. Tovább olvasom