Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Óriás térkép a város közepén

Győr - Meg tudja ön mutatni városa térképén, hol lakik? És ha az a térkép (légi felvétel) nyolcvan négyzetméteres? Érdekes és elgondolkodtató játék a győrieknek a megyeháza előtti téren.

Óriási, nyolcvan négyzetméteres, térképszerű légi felvétel feszül Győrött, a megyeháza előtti tér burkolatán. Nagy feltűnést kelt, szinte minden arra járó megáll megcsodálni, a félénkebbek körbekerülik, a bátrabbak begyalogolnak a közepéig, hogy jobban lássák a részleteket. Aki nem szokott hozzá a térképolvasáshoz, bizony keresgélhet, hol van például a saját utcája, lakóháza. Nem szégyen segítséget kérni, ismeretlenek állnak szóba, beszélgetnek el egymással böngészés közben. De ez is volt a cél.
„Ez egy interaktív, közösségfejlesztő kommunikációs felület, ami kizökkentheti egy kicsit a mindennapi rohanásból az embereket...

Az a legjobb, amikor idegenek kezdenek közösen keresgélni, és együtt örülnek a felfedezéseknek" – mondta egy korábbi nyilatkozatában az alkotó, Tihanyi Dominika. Az építész-tájépítész a 2000-ben alakult Új Irány csoport tagja, számos nagyszabású (főleg fővárosi) munkájával vált ismertté. A most Győrött látható alkotásához hasonló alkotása már két éve feltűnést keltett Budapesten a Nyugati téri aluljáróban.
A Reneszánsz Év 2008 program keretében kiírt országos public art pályázat egyik nyertese Tihanyi Dominika. A pályázatra a képzőművészeti lektorátus nyolc várost hívott, köztük Győrt is. Az összesen 116 érvényes pályázatból 24 munkát választottak ki, ezek között van a most látható Ön itt áll című is (a bíráló kuratóriumban megyeszékhelyünket N. Mészáros Júlia, a Városi Művészeti Múzeum igazgatója képviselte).

A térre feszített képen az egész város, a peremkerületekkel együtt látható felülnézetben. Fotó: H. B. E.
A térre feszített képen az egész város, a peremkerületekkel együtt látható felülnézetben. Fotó: H. B. E.


A térre feszített képen az egész város, a peremkerületekkel együtt látható felülnézetben. Önmagában ez is megállásra csábít, de még egyfajta játékkal is kiegészül. A kép szegélyén magyarul és angol nyelven olvasható: „Itt élünk mi. A matricák segítségével a légi fotó felületén Győrről kommunikálhat a többi városlakóval. Kedve szerint ragassza fel a matricákat a képre! Fogalmazzuk meg együtt gondolatainkat városunkról, mit jelent számunkra Győr!"
A kis kör alakú öntapadó matricák különböző jelentésűek. Piros: szeretem. Kék: nem szeretem. Fehér: otthonom. Sárga: kedvenc kulturális helyem. Narancs: megváltoztatnám. Lila: kedvenc közterületem. A „játék" október 6-ig tart, van még idő a jelölgetésre. Kezdetben feltehetően jobbára diákok éltek a lehetőséggel, merthogy a legtöbb piros (szeretem) matricát a Révai-gimnázium, a legtöbb kéket (nem szeretem) pedig a Szent-Györgyi-iskola kapta. Az első nap szerint a legkedveltebb kulturális hely a színház... Érdekes lesz majd az összesítés a végén.

Olvasóink írták

 • 3. PrettyWoman 2008. szeptember 26. 15:12
  „Amikor az ember jelentkezik valahova, akkor még sajnos nem tudja (előre), hogy fogja-e szeretni a sulit vagy sem. Amikor meg ott van, már nem biztos, hogy ugrálhat. Annak idején én is így jártam.”
 • 2. The Office 2008. szeptember 26. 13:43
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz... miért jó lejáratni egy iskolát jogtalanul ? Ha nem a Szent-Györgyi tanulója hogyan tudja eldönteni, hogy jó vagy rossz ?! Ha ott tanul akkor miért jelentkezett egy olyan iskolába amit nem szeret ? Lehet, hogy nem a legjobb iskola Győrben... de az is biztos, hogy nem érdemel ennyi kék matricát.
  Csak is piros !!! Csak is piros !!! Csak is piros !!!”
 • 1. Adyologia 2008. szeptember 26. 13:18
  „Én Szent-Györgyis diák vagyok, és szeretem az iskolámat, ezért raktam oda egy piros matricát. Két kollega is csatlakozott! Így, már piros is van a sulinkon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már mókuskerekeznek az ovisok

Tét - Új szabadtéri játékok érkeztek tegnap a téti óvoda udvarába. A kicsik azt lesték, várták,… Tovább olvasom