Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Öregszik a megye is

Győr-Moson-Sopron - A kilencvenes évek közepétől mostanáig mintegy tizenöt százalékkal nőtt a 65 évesnél idősebbek aránya a nyugat-dunántúli régióban. Az ÁNTSZ felmérése komoly figyelmeztetés, mert a társadalom nálunk is öregszik, méghozzá rohamosan. A kórházak számán lehet vitatkozni, de azon nem, hogy egy-két évtized múlva annyi lesz az idős ember a megyében, hogy sem az egészségügyi, sem a szociális rendszer nem tudja majd ellátni őket.


Ezt a komor helyzetértékelést a múlt héten készített kórházi körképünkkor az egyik igazgató mondta, amelyet csak megerősített egy másik cikkünk, ami arról szólt, hogy négy év után született egy kisgyerek az egyik rábaközi községben, de több hasonló helyzetű falu van, ahol évek óta egyetlen újszülött sírását sem hallani. Az idézett kórházigazgató az ÁNTSZ kistérségi elemzésére hivatkozott, amelyből most mi is idézünk.

Szembetűnő az alacsony élveszülési és a magas halálozási arány, amelynek következménye a természetes fogyás.

Igen rohamos a népesség öregedése: a régióban 1996-tól a 65 évesek és idősebbek aránya 15 százalékkal nőtt, s ugyan nem a Győr-Moson-Sopron megyei kistérségekben, de az Őriszentpéteri, a Lenti és a Nagykanizsai kistérségek településein már minden ötödik(!) lakos 65 évnél idősebb. Az ezer főre jutó halálozás szempontjából a régiót két részre osztja az országos átlag, s annyi pozitívum jut azért nekünk, hogy mindig kedvezőbbek voltak a Győri, a Mosonmagyaróvári és a Sopron–fertődi kistérségek mutatói. A születéskor várható  élettartam növekedésének következtében a 2005-ben született fiúk 3, a lányok 3,8 évvel élnek hosszabb ideig a mi régiónkban, mint a húsz évvel korábban született fiatalok – így a férfiak átlagosan 69, a nők 78 évet élnek. Ez mindkét esetben körülbelül 0,8 évvel hosszabb életet jelent a magyar átlaghoz képest, de a férfiak esetében hét, a nőknél pedig öt évvel még így is rövidebb ideig élünk az Európai Unió átlagához képest.

Marosi Istvánné 83 évesen egy másik világban nőtt fel, mint a tizenkilenc éves Bányász Alexandra. De mindkettőjükért felelősséggel tartozik az állam. Fotó: H. Baranyai Edina
Marosi Istvánné 83 évesen egy másik világban nőtt fel, mint a tizenkilenc éves Bányász Alexandra. De mindkettőjükért felelősséggel tartozik az állam. Fotó: H. Baranyai Edina

A száraznak tűnő statisztikai mutatók mögött valóban komoly probléma húzódik meg, amelyet már most érzékelünk. Az idősotthonok várólistái jelenleg is években mérhetők, ezen – az egyetemen tanító szociológus szerint – akkor lehet majd változtatni, ha az üzleti szféra is elérkezettnek látja az időt a közbelépésre. Márpedig el fog jönni az idő, egyes becslések szerint ugyanis ilyen ütemű elöregedésnél 30–40 év múlva az állam már nem lesz képes a rendszer működtetésére. Félreértés azonban ne legyen: ez a jelenség nem magyar találmány, minél fejlettebb egy állam, lakosságának átlagéletkora annál magasabb.

Az ˝elöregedés˝ okait lehet sorolni, mondja ismét a szakember, s ha már a statisztikával kezdtük, érdemes ide visszatérni: Magyarországon ugyanis az első diploma megszerzése átlagosan 22 év, Nagy-Britanniában 26. A fiatalok csak ezt követően kezdik el a karrierépítést, így a családtervezés, gyermekvállalás is akkorra marad, amikor 20–30 éve az akkori fiatal szülők már óvodába, mi több, iskolába küldték a gyerekeket. Arra, hogy a társadalom még nem készült fel a szembenézésre, egy felmérés eredménye a legjobb példa: szociológusok arra voltak kíváncsiak, hogy a mai társadalom tradicionális vagy modern szemlélettel tekint-e a női szerepekre. Az eredmény az lett, hogy a lányoktól az iskolai lépcsőfokok mindegyikénél (tehát általános iskolától a diplomaosztásig) ugyanazt a karrierépítést várják, mint a fiúktól, ami modern szemléletet takar. Attól a pillanattól azonban, hogy az iskolaköpenyt ledobják magukról, máris fordul a kocka: a tradicionális anyaszerepet kellene magukra ölteniük – legalábbis a társadalmi elvárások szerint. De sokan már nem ezt teszik: az eredményt pedig – mint cikkünk elején ki is derült – 2009-ben nem kell nagyítóval keresni a statisztikai mutatókban, mert öles számok/betűk rávilágítanak a helyzetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz választási nagygyűlés Győrben - fotókkal, videókkal!

Győr - Öt órakor kezdődött a Fidesz választási nagygyűlése. Borkai Zsolt és Schmitt Pál után Orbán… Tovább olvasom