Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Öregednek a győri nyugdíjasklubok

Félszáz nyugdíjasklub működik a megyeszékhelyen. Tagjaik egyre idősebbek, nehezen mozgósíthatók, alig van új jelentkező. Komolyabb programokat azért nehéz szervezni, mert nincs rá elég pénz.

Az idősek száma az elmúlt 40 év alatt az unióban majdnem megduplázódott, a legdinamikusabban növekvő korcsoport a 80 év felettieké. Bár Magyarország az EU átlagához képest a születéskor várható élettartamot tekintve még nem zárkózott fel, a tendencia nálunk is azonos. Győrben minden ötödik lakos 60 éves vagy idősebb, számuk nagyjából 28 ezer. Idősklubból 51 működik, programokat, társas kapcsolatokat kínálnak tagjaiknak, így segítve őket abban, hogy lelki egészségüket megőrizhessék.

A városvezetés a közelmúltban felmérést végzett a klubok működéséről, 42 klub vett részt benne. A feldolgozott adatokból kiderül: a klubtagok száma 18 és 194 között változik, a foglalkozásokon átlagosan 35-en vesznek részt.

A legtöbb helyen évi 1000 forintot kell fizetni a tagságért. A legkevesebből gazdálkodó nyugdíjasszervezet költségvetése évi 11.500 forint, a legtöbből gazdálkodóé közel 3 millió. A klubok fele évi 100 ezer forint alatti költségvetésből gazdálkodik és mindössze kilenc 200 ezer felettiből. A költségvetés átlagosan 57 százaléka származik tagdíjakból, mindössze két olyan klub van, akik pályázati forrást is tudtak nyerni a működéshez.

A válaszolók 41 százaléka (17 csoport) problémamentes klubéletről számolt be. A nehézségeket megfogalmazók, azonos súllyal, három fő problémát nevesítettek. Egyrészt a klub elöregedését: a magas életkor miatt egyre nehezebb mozgósítani az embereket, ráadásul kevés fiatal, frissnyugdíjas jelentkezik a klubba, ami élénkítené a társasági életet.

Másrészt anyagi jellegű problémák kerültek szóba, eszerint a befolyó tagdíjakból és támogatásokból nincs mód komolyabb programok szervezésére, nehéz olyan előadókat találni, akik minimális térítés ellenében színvonalas előadást tartanak, illetve olyan eszközbeszerzésekre, melyekkel színesebbé, tartalmasabbá tehetnék az összejöveteleket.

Harmadrészt: nincs önálló klubhelyisége a szervezetnek, így alkalmazkodni kell a befogadó – jellemzően – intézmény feltételeihez, nyitva tartásához, infrastrukturális hiányosságaihoz, programjaihoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi Egyetem: elérhetetlen a Neptun vagy nincs gond?

Elérhetetlen a győri egyetem úgynevezett Neptun rendszere a vizsgidőszak előtt. A szakember szerint hiába lenne több szerver, akkor sem tudnának 12 ezren egyszerre belépni. Tovább olvasom