Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Öreg fák bánták a felújítást

„Polgármester úr! Élni akarok!" Hasonló feliratok jelentek meg a minap az enesei fákon. A sajátos véleménynyilvánítás oka, hogy a polgármesteri hivatal felújításakor az épület előtt kivágtak két öreg fenyőt.
A hajdani nemesi kúria – ma polgármesteri hivatal – százados falai kívül-belül megértek a felújí tásra. Az önkormányzat a munkálatokhoz az önerő mellé különféle – köztük elsők között uniós – pályázatokon nyert több mint hatmillió forintot. A megszépülő hivatal összképét, ahogy érdeklődésünkre Mesterházy József polgármester elmondta: rontották az elöregedett fák, illetve a parkolóból vettek el területet.

– Nem beszélve a balesetveszélyről. Két éve egy vihar az udvaron álló gesztenyefát kidöntötte, nyomai még mindig látszanak a szomszéd ház falán. Ez a veszély a most kivágott fák esetében is fennállt. Vajon ki lett volna a felelős egy hála Istennek be nem következett balesetért? A kivágott fákat természetesen én is sajnálom – hangsúlyozta a polgármester.
– Újakat ültetünk, de mindazonáltal szomorú vagyok a véleménynyilvánítás ilyen formája miatt. Az utcára vitt indulatok nem segítik az építő munkát. Még nagyobb szomorúsággal tölt el, hogy ebben egy olyan ember is részt vett, aki nyolc évig volt a község vezetője. A „plakátolók" nevében elsőként Varga István nyilatkozott arról, hogy „döbbenten és felháborodással" szembesült a ténnyel.

– Az első reakcióm az volt, hogy tudni akartam: ezt ki döntötte el. Felhívtam az egyik testületi tagot, aki nem tudott róla. Később egy másiktól is érdeklődtem, aki tőlem értesült a történtekről. Utána még két enesei képviselővel beszéltem, akik szintén se tudói, se látói nem voltak a fakivágásnak. Vallom, hogy egy település mindig olyan, amilyenné az ott lakók formálják. Ezért gyártot tunk egyik barátommal plakátokat. Felháborítónak tartom, hogy valaki egy közösség véleményének megkérdezése nélkül ilyent megtehet.
– Először nem akartam hinni a hírt. Mikor el mentem, hogy személyesen győződjek meg a történtekről, az épületnél munkálkodott a felújítás kivitelezője és az egyik önkormányzati képviselő. Elég hangosan kifejtettem előttük a véleményemet, hogy milyen badarságnak tartom a fák, főleg az épülettel egykorú két fenyő kivágását. Megnéztem, semmi bajuk, a törzsük egészséges, akár a Hargitáról is hozhatták volna azokat – vélekedett a másik plakátoló, Böcskei György.
– Számomra az a szomorú, hogy ez az egyszemélyes döntés meg születhetett. Így Enese legöregebb fáiból veszített el kettőt. Igyekeztünk úgy megfogalmazni a plakátok szövegét, hogy senkit se bántsanak, inkább hívják fel a figyelmet arra: mi történt környezetünkben. Fontos volt számunkra, ahogy fontos lesz a jövőben is, mert nemcsak a kastély jelenti a település történelmét, nemcsak az épületek, ha nem környezetünk, a természet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangsor vakkóstolással

Az üzletemberekből álló bírálóbizottság első alkalommal állította fel a Győri Top 6 elnevezésű… Tovább olvasom