Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Öreg-Duna – Ennyi víz kellene, vagy...?

Az áradás miatt kedden több mint 2000 köbméter vizet adott Szlovákia az Öreg-Dunába, melynek ezen vízhozamnál ideális a helyzete.

Egész évben ekkora mennyiség kellene, hogy elbonthatóak legyenek a szigetközi ágvégek. Az elmúlt másfél évben azonban 2000 köbméter egyszer sem érkezett erre a szakaszra.

Ha a Magyarország által kért fele vízhozamot megkapnánk, tavaly akkor is csak nyolc napig lehetett volna biztosítani itt a jó ökológiai állapotot. Beavatkozás nélkül nincs tartós megoldás.

Állapotok
Állapotok: Az év nagy részében többméternyi a szintkülönbség a mellékág és a főmeder között (kis kép). A tegnap átadott vízhozamnál viszont kibontható lenne a zárás: ennyi azonban ritkán jön. Fotó: B. A.

Ideális helyzetet teremt a Szlovákia felől most érkező vízmennyiség: másodpercenként 2000 köbméteres vízhozam kellene egész évben a szigetközi Öreg-Duna jó ökológiai állapotához, a mellékágak és a főág összekapcsolásához.

Az elmúlt másfél évben azonban egyszer sem jött ekkora vízmennyiség. Többek közt emiatt indult népi kezdeményezésünk is, melynek további vitáját a parlament egyhangúlag támogatta.

A Kisalföld korábban többször, különböző vízhozamok hatását a helyszínen látva már bemutatta: az év nagy részében lévő kisvizes időszakban a főmeder 4–5 méternyivel mélyebben van a mellékágak szintjéhez képest. Középvizes időszakban – a fele vízhozam átadása esetén – is ez a különbség két méter maradt.

Az év nagy részében tehát a fele vízhozam átadása sem segítene a Szigetközben, mert az Öreg-Duna-meder mélyebben maradna a mellékágrendszernél, s összenyitásuk esetén a mellékágakból minden víz kifolyna, a Szigetköz kiszáradna.

A folyó az elmúlt napokban jócskán megáradt, így a szlovákiai Dévényre a második tetőzéskor, kedden reggel 5860 köbméter vízhozam érkezett. Az Öreg-Duna-mederbe így a rajkai szelvényben hétfőn és kedd
délelőtt is nagyjából 2030 köbméteres maximális vízátadást mértek.

Ez most jó ökológiai állapotot jelent, melyet azonban ritkán lehet biztosítani. Az elmúlt másfél évben egyetlen alkalommal sem sikerült, hisz az átadott vízhozam ezer köbméter fölé is csak pár napig került: 2011. szeptember 21-én 1337, 22-én 1088 köbmétert, 2012. június 14-én 1385, 2012. szeptember 4-én 1338, szeptember ötödikén 1045 köbmétert mértek a rajkai szelvényben.

A kedvező vízszintek biztosításához az Öreg-Duna medrében az év minden napján a már említett 2000 köbméter körüli vízhozamnak kellene lennie.

A gond csak az, hogy ennyi vagy ennél több víz még a szlovákiai Dévénynél is csak az év felében van: ha ezt még felezzük, mi jut Szigetközbe? 2012-ben mindössze nyolc olyan nap volt, amikor 4000 köbméternél több vízhozam érkezett Dévényre: négy januárban, három júniusban és egy decemberben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betekintettünk egy Kálóczy téri verekedésbe, avagy így működnek a rendőrségi kamerák Győrben - videó, fotók

Többek közt Kálóczy téri verekedést, lángoló szemetes konténert és számos balesetet rögzítettek már Győr térfigyelő kamerái. Videó, fotók. Tovább olvasom