Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ördögi (panel)kör: ázott plafon, állandóan vizes falak Marcalváros I-n - fotók

A győri Lajta utcában egy 9. emeleti lakás állandóan beázik - a legkisebb esőtől is rettegnek az ott élők.
"2010 februárjában költöztünk saját lakásunkba Marcalváros I-n, a Lajta utcába. Évekig gyűjtögettük a pénzt, amit végül sikerült befizetni önerőként az otthonunkra.

Nekünk senki nem tudott segíteni, csak magunkra számíthattunk a párommal. Tán pont ezért fordulok most elkeseredésemben a sajtóhoz" – kezdte a kisalfold.hu-nak az egyik lakó.


Beázott plafon, vizes falak Marcalváros II-n.


"Nem csak mi küzdünk a szüntelen beázásokkal, hanem több szomszéd is"

"Nos, mióta beköltöztünk – 8 hónapja – minden kisebb esőtől beázunk. Nem kicsit, hanem úgy, hogy az ablak feletti plafontól a padlóig áll a víz.

A lakásunk a 9. emeleten van, de nem csak mi küzdünk a szüntelen beázásokkal, hanem több szomszéd is.

Ha meghallom az időjárás-jelentésekben, hogy esőfelhők közelegnek, akkor tudom: sok jóra nem számíthatunk. Ilyenkor több vödröt, fazekat kell készenlétbe helyeznünk, s akkor még meg sem említettem a viszontagságos téli időjárást" – hallottuk a győri hölgytől.

A lakó elmondása szerint a szóban forgó ügyben "mindenki másra mutogat és másra vár, hogy megoldja a kialakult helyzetet.

Állítólag mindig javítják a hibát, de ennek ellenére minden esővel csak rosszabb állapottal szembesülünk a lakásban".

"Félünk, hogy most jön a hideg, esős ősz, s nap mint nap teljesen ázott falak között kell élnünk"

"A biztosító már nem fizet, mert egy éven belül ugyanazt a kárt nem hajlandó megtéríteni. Nagyon félünk, hogy most jön a hideg, esős ősz, s nap mint nap teljesen ázott falak között kell élnünk.

Bevallom, gondolkodtam a bírósági úton, de egy ügyvéd szóba se áll velem, ha nem teszem le az asztalára a havi fizetésem, amit nem áll módomban megtenni" – zárta szavait a győri hölgy.

A Lajta utcai, 9. emeleti állandóan beázó lakás ugyan már saját tulajdonban van, de valaha önkormányzati tulajdon volt, s tudomásunk szerint több bérlakás is található a lépcsőházban.

Ennek megfelelően az ázott lakások ügyében megkerestük a frissen alakult Győr-Szol Zrt. Mint megtudtuk: a cég az utóbbi napokban többször is foglalkozott a beázott lakás(ok) ügyével, de hivatalos álláspontját egyelőre nem alakította meg.

Amint ez megtörténik, természetesen ismertetjük Olvasóinkkal a Győr-Szol közleményét.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Imcsi 2010. október 07. 10:32
  „39.!
  A légkondi nem is szellőztetésre való! Esetleg az ablakklíma, ha arra gondoltál!”
 • 41. pityesz 2010. október 07. 05:56
  „A hőszigetelés nagyon jó dolog aki az ellenkezőjét állítja hazudik.Csak jól kel meg csinálni.És kérni kell a tető szigetelést is.Az eső a bukó ablakon ha szél fúj be megy,ere vigyázni kell.Az ablak palettájába eső ki dobot kell kérni .csak pár forint.”
 • 40. pistihun 2010. október 06. 20:32
  „Jó példa a túlszigetelésre:

  A Laktanya-közi Rongits házak penészednek, a !szellőzőkből! nem távozik a pára, visszacsapódik és tönkre teszi a lakásokat.
  Garanciában javítják, OK, de haver marhára unja az évenkénti festést...”
 • 39. pistihun 2010. október 06. 20:27
  „Na ja :)
  Ezerrel mutogatták a TV-ben, mekkora pazarlás, nyitva az ablak télen.
  Vazze, nem mindenkinek van pénze légkondira, szellőztetni meg kell :)”
 • 38. kisem 2010. október 06. 19:52
  „ad. #37.)
  Nem oly rég még az volt az előírás, hogy egy lakószobában óránként ötszörös légcserét kell biztosítani.
  És ennek megvalósíthatóságába bizony beleszámították a nyílászárók illesztési hézagait is és -ne nevessünk!- még a kulcslyukat is.
  A fene nagy hőszigetelési mánia eredményezte azt az öszvér megoldást, hogy a szuper szigetelő konyhaablakokon légcserét biztosító szellőzőt kell alkalmazni, hogy legalább a gáztűzhely által elfogyasztott oxigént valahogy pótolják.

  A beázás forrását pedig a fölötte lévő lakásban kell először keresni. A beázáshoz elég egy nyitott ablak, no meg a fal- és a födémpanel közötti hézag.”
 • 37. pistihun 2010. október 06. 19:15
  „Nem pont ez, de kb ide tartozik:
  Ha szigetelitek a házat, ha műanyag ablak van betéve, légyszíves gyakrabban szellőztessetek, különben penészedni fogtok.
  Ezt valahogy elfelejtik mondani felújításnál.
  Családi házaknál gyakori, hogy hungarocell kivül, a víz meg belül. Hát igen, nem szellőzik.
  Régen, amikor felépítették a házakat, minimum egy évig nem pucolták be, vaj´h miért? De ez a mai rohanó világban már nem működik.
  Méregetik a hőveszteséget. nagyon jó, alig van veszteség. De biza szellőzés sincs.”
 • 36. anuvuk 2010. október 06. 18:46
  „Egyedüli megoldás: A tíz emeletes panel oldal szigetelése, ezek szerint nem a tetőről jön a víz, hanem a panel illesztésnél van a gond. Furcsa helyzet mindenesetre.
  - De mivel a ház osztott tulajdonú, nehéz lesz a közös megegyezés, nincs más megoldás, esetleg a fuga külön szigetelése, alpin megoldással ideiglenesen !”
 • 35. tricse 2010. október 06. 17:56
  „Az enyém is ázik,ennél cudarabbul! Megcsináltatták,azóta is ázik! A közös képviselő közölte nemcsak az enyém ázik,ez van! A házat erről az oldalról le kellene szigetelni!”
 • 34. orion1 2010. október 06. 17:31
  „a panelon szerintem könnyen meg lehet állapítani, hogy hol hogyan ázik be. A képen a beton kockák illesztésénél jön be a víz. Nézd meg a tetőt, hátha egy vödör bitumen megoldja a problémád”
 • 33. csery 2010. október 06. 17:13
  „"9-10 milláért házat is veszel- jah csak ott munka is van-..... hát bocs"

  Ez nagyon kivágta nálam a biztosítékot. 9-10 milláért tudod milyen házat kapsz? Ami ilyen áron a város közelében van (mert hogy városon belül ennyiért nem kapsz az ezer százalék), azt vagy el kell bontani, vagy ugyanannyit rá kell áldozni, mint amennyi a vételár volt tetőcserével, csőcserével, szigetelési munkákkal, a belsőről még nem is beszélve mindennel együtt. Ez nem lustaság, hogy tudsz ekkora hülyeséget mondani? Ez pénz kérdése. Én is szívesen újítgatnék szorgalmasan egy kertes házat, ha lenne miből.”
 • 32. pityesz 2010. október 06. 16:29
  „Közös képviselő hol van ?”
 • 31. vanessa 2010. október 06. 16:01
  „jó napot! már elnézést de a közösköltséget azért fizetjük, hogy a ház javitására legyen pénz, nem keveset fizetünk , Szigetközben a panel lakás áráért csak telket kapni,Ujfalun 8 milláért,ha valaki olcsobbat akar venni annak 30 km re költözni, p”
 • 30. AHA 2010. október 06. 14:13
  „adner
  ..és ez olyan spontán jött ki így egymás után,hogy azóta is ezen nevetek.
  :D”
 • 29. adner 2010. október 06. 14:08
  „Csilla761
  Családi ház utólagos hőszigetelés, vagy nyílászáró utólagos hőszigetelés illetve nyílászáró csere, vagy fűtési illetve melegvíz ellátó berendezések korszerűsítéséhez is jár állami támogatás,csak pályázni kell.
  http://www.epitinfo.hu/cikk/42515?wa=eepi0801h”
 • 28. adner 2010. október 06. 13:54
  „Hellboy én erre írtam,hogy lakást vettek nem pedig egy egész házat.
  20. hozzászólás :/ 2010.10.06. 11:35

  és azt várja, hogy majd valaki megcsinálja ön helyett? Ennyi erővel és is bejelentem, hogy ki kéne festeni a szobámat... mivel öné a lakás önnek kell rendbe tenni, ne várja, hogy majd közpénzből az önkormányzat javítja ki a hibát.”
 • 27. hellboy780917 2010. október 06. 13:49
  „egyet kell értsek AHA-val, sőt fokoznám: gyirmót-árvízveszély készültésg minden évben, szentiván magas belvíz, de akkora, hoyg a pincékben sokszár áll a víz... csanak-ra nem tudok rosszat mondani, de ott ennyiért nem mutatnak kutyaólat sem, nemhogy családi házat...”
 • 26. hellboy780917 2010. október 06. 13:47
  „adner: elnézésedet kérem, de abból amennyit reagáltál az előtted hozzászóló írására, az volt kivehető, hoyg egyetértesz vele.... ha visszanézed mit írtam korábban, láthatod, hogy ugyanezt javasoltam mint amire most te céloztál. közös képviselő-közös költség- kárelhárítás-ha kevés pénz, pályázzon-ha nem teszi, leszavaztatni... ;)”
 • 25. AHA 2010. október 06. 13:40
  „csilla761
  Az említett helyeken ennyiért egy korszerűtlen bontandó 100 éves házat kapsz.
  Csupán tetőcsere,nyílászáró csere,fűtéskorszerűsítés szükséges ahhoz,hogy ház legyen belőle.”
 • 24. csilla761 2010. október 06. 13:07
  „érzékenyek vagytok sajnos és nem néztek szembe azzal amit próbálok írni.
  1. egy csomó ház van most eladó Szentivánon -Csanakon Gyírmóton és lakhatóak és 9-13 millio között vannak. Éppen olyannyira lakható mint egy panel már bocsánat kb annyi idős is.
  2. Ha egy családi házat szeretnék szigetelni akkor nem jár ám hozzá állami támogatás, ha ablakot cserélnék nem jár ám hozzá az állami támogatás. Nekem is beázik pl egy helyen a tető most találtuk meg hogy hol -szerinted én kihez fussak? Megjegyezném , hogy hiába rakok félre közös költséget nem egy komplett lépcsőház befizetésével és egyéb pályázatokkal garázdálkodom.
  3. Az eladót meg meg kell keresni ugyanis rejtett hibával értékesítette az ingatlant
  4. szóval ennyi és a lustaság akinek nem inge ne vegye magára”
 • 23. adner 2010. október 06. 12:53
  „Miért is hellboy? Mert úgy gondolom,hogy a külső szigetelés és a beázás megszüntetése nem a lakás tulajdonosok dolga hanem a házkezelőségé? Minek fizetnek közös költséget??”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 81-esen Sashegynél: kamionnal ütközött személyautó

Egy kamion és egy személyautó ütközött a 81-es főúton Győr-Sashegynél. A helyszínelés véget ért, a… Tovább olvasom