Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ördögi kör Győrben: miért folyik szanaszét a szemét a szelektívgyűjtők környékén? - Sok-sok fotó!

Az elmúlt hónapban több mint 900-szor hívták a szolgáltató zöldszámát, platós teherautó 12 órában járja a szelektív gyűjtőket Győrben. Mégis vesztésre állunk szemétfronton. Szavazás.

A 100 százalékos emelés megtette a hatását: eleve kódolva volt a rendszerben a káosz

Nem egyszer, nem kétszer, s feltehetően nem utoljára foglalkozunk azzal, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a győri szelektívkukák környékén.

A kisalföldi megyeszékhelynek gyakorlatilag nincs olyan városrésze, ahol ne okozott volna problémát mindez. Elég végignézni képgalériánkat, holott különösebben nem is kellett vadásznunk a balkáni viszonyokat idéző gyűjtőszigeteket - egyszerűen "csak" belebotlódtunk a csúcsosodó szemétbe.

Holott az "új" hulladékgyűjtési rendszer áprilisban lesz öt éve, hogy debütált Győrben. Annak tükrében, hogy a szemétszállítás díja jelentősen emelkedett a rendszer bevezetésével - ráadásul mindenki a zsebén érzi az ürítések számát is -, most már nyugodt szívvel írhatjuk le: eleve kódolva volt a szelektívszigetek környékén a káosz.

Ördögi kör Győrben: miért folyik szanaszét a szemét a szelektívgyűjtők környékén? Ez itt épp Győrszentivánon

A teletömött gyűjtőedények roskadoznak a véletlenül sem válogatott háztartási szeméttől

Ha beletekintünk egy-egy csordulásig megtelt szelektív kukába, az ördögi kört szinte azonnal be is zárhatjuk: világosan látszik ugyanis, hogy a teletömött gyűjtőedények roskadoznak a véletlenül sem válogatott, háztartási szeméttől.

Mindezt a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (GYHG) munkatársai sem vitatják. "Sajnálatos módon megjelenik az edényekben a háztartási hulladék és a lom is.

A rendszeres gyűjtőjárattal begyűjtött csomagolási hulladékot a Sashegyi Hulladékkezelő Központban utólagos válogatásnak kell alávetni" - mondta kérdésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. vállalati kommunikációs csoportvezetője. (Mint ismert a GYHG a Győr-Szol 100 százalékos tulajdonában áll.)


Ez pedig Kismegyeren

Több mint 900-szor csörrent a zöldszám, holott 12 órás szolgálatban platós kisteherautó járja Győrt

A szolgáltató Győrben a papír és a műanyag csomagolási hulladékot valamennyi szelektív gyűjtőszigeten a hét minden napján üríti, a fém és az üveg csomagolási hulladékot pedig heti egy alkalommal szállítja el.

Szintén beszédes tény: a köztisztaság javítása érdekében a GYHG munkatársai platós kisteherautóval hétfőtől vasárnapig, 12 órás munkarendben járják a szelektív gyűjtőszigeteket és szedik össze a kukák mellé illegálisan lerakott hulladékot.

Az szintén nem írható a véletlen számlájára, hogy a gyűjtőedényeken jól láthatóan zöldszám is szerepel. Ezt többnyire akkor hívják a környékbeliek, ha túllép bizonyos határt a szemétáradat, s a látvány kiveri náluk a biztosítékot.

"Az elmúlt öt hónapban ügyfeleink 903 esetben hívták a zöldszámunkat (06 80 911 026) a rendezetlen szelektívgyűjtők miatt" - közölte Ozsvárt Tamás.


Ilyenre verik szét a kukákat a győrszentiváni Ezerjó utcában - fotók: Tudósító

Szemét, amit nem is volna szabad a gyűjtőszigetek környékére vinni

"A bejelentést követően 24 órán belül megtörténik a hulladék elszállítása. Üveg és fém csomagolási hulladék esetén - amennyiben a bejelentéstől számítva az előre tervezett gyűjtési nap két napon túli -, úgy külön jármű indul a hulladék elszállítására.

Megjegyezzük: utóbbi két edénybe kerül a legtöbb települési vegyes hulladék, amelyet nem is szabadna a szelektív szigetekre vinni" - tette hozzá a Győr-Szol Zrt. vállalati kommunikációs csoportvezetője.

Miért nem vetette be eddig a szolgáltató Győr többi részén a csúcsos edényeket?

A két évvel ezelőtt Újvárosban lerakott új típusú kukák bevetése után jobb lett a helyzet a szóban forgó városrészben. Arra a kérdésünkre, miért nem veti be a szolgáltató Győr többi részén a csúcsos edényeket, a következő választ kaptuk Ozsvárt Tamástól: "a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken kint lévő edények nem a közszolgáltató tulajdonában vannak.

Tavaly a tartalékok felhasználásával az 1100 literes hagyományos edényeket cseréltük ki harangedényekre Újvárosban és további győri frekventált szigeteken. A tartalékedények azonban elfogytak, ezért további cserére nem volt lehetőség.

Negyven harangedényt helyeznek ki Győr különböző negyedeibe a napokban 

Jó hír azonban, hogy a napokban kihelyezzük a GYHG tulajdonában lévő, 40 darab üveggyűjtésre előkészített harangedényt Szabadhegy, Kismegyer, Marcalváros II. és Likócs városrészekben".


Akár 50 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak a renitens szemetelőknek, de ez inkább csak elmélet

A háztartási hulladékot a szelektív szigeteken elhelyező lakosok büntethetők, a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII.21.) Kormányrendelet alapján.

E jogszabály szerint a települési önkormányzat jegyzője hulladékgazdálkodási bírságot szabhat ki azzal szemben, aki az önkormányzati rendeletben meghatározott szelektív hulladékgyűjtésre, vagy egyéb hulladékgazdálkodással összefüggő kötelezettségét megszegi.

A kiszabható bírság mértéke a jogellenesen elhelyezett hulladék mennyiségétől függ, a legenyhébb esetben a jegyző 1.500,- – 50.000,- Ft bírság kiszabására jogosult.

Ha tippelünk kellene, hogy az elmúlt közel öt évben hány csekket postáztak a renitens szemetelőknek, akkor a következőt mondanánk: 0-tól 3-ig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri fórum közös képviselőknek: négy-öt éves ablakok öregnek számítanak

Az állami támogatás mértéke lakásonként 300-650 ezer forint lehet, a támogatás intenzitása pedig 50 százalékos. A kisalfold.hu élőben tudósított a győri fórumról. Tovább olvasom