Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Orbán Viktor a sajtóházban: Borkai évtizedes megoldás

Győr – Nem gyakran vendégeskedik szerkesztőségekben. Minek, kinek köszönhetjük, hogy Géza napján a Kisalföld sajtóházában Orbán Viktornak tehetjük fel a kérdéseket?
– Az egész napomat az önök megyéjében töltöm, célom az, hogy minél több emberrel találkozhassam, s bízom abban, hogy a Kisalföld olvasói is viszontláthatják a gondolataimat.

– Köztudott a szakmában, hogy elnök úr válogatós fajta, már ami az interjúkat illeti. Ön vagy sajtóemberei döntenek arról, hogy mely lapokat favorizál és kiket hanyagol?

– A kollégáim mérlegelik, hogy mi hasznos és mi nem. A döntés pedig az enyém.

– A március 9-i népszavazásnak is bizonyára oroszlánrésze van abban, hogy nem Mohamed ment a hegyhez, hanem a hegy jött Mohamedhez. Ilyen nagy a tét?

– A rendszerváltoztatás óta még soha nem fordult elő Magyarországon, hogy a víz megmutatta volna erejét a hajónak, a csónaknak. A kormány azt akarja elhitetni a magyar emberekkel, hogy a demokráciában való részvételük abban merül ki, hogy négyévente szavaznak, a két szavazás között pedig nincs más dolguk, mint hogy elviseljék a kormány hazudozását, sarcait és megszorításait. A szociális népszavazás lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek ismét elmondják a véleményüket a saját és az ország jövőjét érintő legfontosabb kérdésekről. Ezért történelmi jelentőségű március 9.

– Ha már tét: Dávid Ibolya felelőtlenségnek nevezte a népszavazást, s úgy fogalmazott, az nem a háromszáz forintos vizitdíjról szól, hanem arról, hogy ki kerül ki belőle megerősödve. Csak díszlet két ember személyes ambícióihoz. Tisztázták már az elnök asszonnyal a vitát?

Orbán Viktor: „Csalódott akkor lennék, ha a hazugság politikája folytatódna."

– Ez nem vitára alkalmas gondolat. Egy demokráciában nem pártok döntenek arról, hogy miről legyen népszavazás. Egyetlen politikusnak sincs joga jelentéktelennek nyilvánítani egymillió ember aláírással megerősített akaratát. Ez a választók iránti tiszteletlenség lenne.

– A szocialisták pedig azt közölték, akármi lesz a népszavazás végeredménye, Gyurcsány Ferenc a helyén marad. Csalódott?

– Csalódott akkor lennék, ha a hazugság politikája folytatódna. Járva az országot azt tapasztalom, hogy az embereknek elegük van abból, hogy kiszámíthatatlanok a viszonyok, s nap mint nap újabb és újabb mesékkel, újabb és újabb gorombaságokkal traktálják őket. Mást várnak a politikától. Azt várják el tőlünk, hogy mutassuk meg az új irányt.

– Tételezzük fel, hogy győznek az igenek, és eltörlik a vizitdíjat. Mi változik? Van egy csődközeli egészségügy hosszú várólistákkal.

– Sosem rejtettem véka alá, hogy ahhoz a fordulathoz, amelyre Magyarországnak szüksége van, mélyreható változások kellenek. Jó lenne, ha az emberek minél hamarabb visszakaphatnák a jogot arra, hogy maguk határozzanak az ország jövőjéről. Minden egyes pillanat, amit a jelenlegi kormány hivatalban tölt, milliárdokban mérhető károkat okoz az országnak. Egyre mélyül a szociális válság: százezrek nem tudják a rezsit kifizetni, egyre többen adósodnak el, sokan pedig már odáig jutottak, hogy a vizitdíj miatt nem tudnak orvoshoz fordulni. Az ország érdekében sürgősen véget kell vetni a hazugság politikájának és változtatni kell. Amit az emberek akarnak, azt nem akarja a kormány, s amit a kormány akar, azt nem akarják az emberek. Ezen a patthelyzeten kell változtatni.

– A múlt héten Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt nyilatkozta, ha úgy alakul, 2010-ben vállalná a miniszterelnökséget. Hogyan éli meg azt, amikor az utódlás kérdését feszegetik?

– Az ilyen nyilatkozatok bizonyítják, hogy a Fidesz milyen komoly értékeket képvisel a politikában. Büszkén mondhatom, hogy a Fideszben több kormányra való kiváló szakember áll rendelkezésre, és ezalól a kormányfői poszt sem kivétel. Egy futballcsapatban sem baj, ha négy-öt olyan játékos is van, aki alkalmas lehet a csapatkapitányi tisztségre.

– A Fidesz és Borkai Zsolt között Győrben helyenként a háború határát súroló harc zajlik. Megvitatta már Borkai Zsolttal a győri helyzetet?

– Nem vitattuk meg, ez indokolatlan beavatkozás lenne részemről a város ügyeibe, erre a győri közgyűlés hivatott. Borkai Zsoltban hosszú évtizedekre szóló megoldást látok, nemcsak Győr, hanem a Fidesz számára is. Örülnék, ha a Fidesz és Borkai Zsolt között a kapcsolat erősödne és elmélyülne mind a leendő parlamenti képviselőséget, mind pedig a város vezetését illetően.

– Az ön kommunikációs vezetője, Szijjártó Péter a győri közgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként majdnem az ülések feléről hiányzott. Megdorgálta már?

– Szijjártó Péter mellettem dolgozik, s a munkáját maradéktalanul elvégzi. Ez tartozik rám. Hogy a győri közgyűlésben végzett munkáját milyennek értékelik, azt a helyieknek kell eldönteniük.

– Sopronban a fideszes városvezetés összes büntetőfeljelentése, amelyet az előző városvezetés ellen tett, lepattant az igazságszolgáltatásról. Ez azért elgondolkodtató, nem?

– Arra biztattam őket, hogy harcoljanak tovább, mivel súlyos milliárdokról van szól. Egyetlen városvezetés sem nézhet jó lelkiismerettel a város polgárainak szemébe, ha nem tesz meg mindent azért, hogy visszaszerezze a város kasszájából elsinkófált, kiügyeskedett pénzt.

– Március 10-én, hétfőn minden valószínűség szerint porzik majd az ország a politikától. Mit gondol, ki tetszeleghet majd a győztes pozíciójában, ön vagy Gyurcsány Ferenc?

– A népszavazás nem pártkérdés, így az sem lehet a tét, hogy ki kit győz le. A népszavazás soha nem látott, széles körű összefogást teremthet, az emberek véget vethetnek a hazugság politikájának.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. Don Kartács 2008. március 01. 17:28
  „Hova lett? Ahogy a Fidesz és hívei skandálják:

  "Egy életünk egy halálunk
  Viktor urunk Mi Királyunk"

  Szép szlogen nemdebár, hallottam én már nem egyszer”
 • 95. Eva- 2008. március 01. 13:25
  „"A rendszerváltoztatás óta még soha nem fordult elő Magyarországon, hogy a víz megmutatta volna erejét a hajónak, a csónaknak. A kormány azt akarja elhitetni a magyar emberekkel, hogy a demokráciában való részvételük abban merül ki, hogy négyévente szavaznak, a két szavazás között pedig nincs más dolguk, mint hogy elviseljék a kormány hazudozását, sarcait és megszorításait. A szociális népszavazás lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek ismét elmondják a véleményüket a saját és az ország jövőjét érintő legfontosabb kérdésekről. Ezért történelmi jelentőségű március 9."

  e kiemelésben csakhárom dologgal vitatkoznék erősen!
  Vidéki hozzászólásával meg egyetértek.

  De hova lett a megálmodott képviseleti demokrácia ideája?”
 • 94. joco 2008. február 29. 05:52
  „Már csak pár nap és kiderül, hogy hányan "vették" be a " a fidesz klaszikus baloldali-- esetenként szélsö baloldali-programját"”
 • 93. load 2008. február 29. 01:41
  „"..kezdő diplomások takarítónői fizetéssel dolgoztak sokáig. Kezembe került egy tanulmány "Propgandista" a Párt folyóirata a 80-as évek elejéről. Abban azt taglalták, hogy egy átlag diplomás 40-es éveinek közepére éri el az átlag gyári munkás életkeresetét. "

  Kedves pan.cser,
  Errol beszeltem.
  Mivel akkor nem volt brutto-netto kereset, nem volt jovedelemado es a fizikai munkas meg a szellemi foglakoztatott munkajat sem merte meg a munkaero piac, mert az sem volt, ezert a nagyon meresz talagatasok kategoriajaba tartozik azon agyalni, hogy kinek a munkajabol milyen kozkiadasokat finansziroztak akkoriban.
  Ha te ugy gondolod, hogy a tanulasod koltsegeit akkor te magad fedezted es ez megnyugtatt, akkor tedd ezt!
  A amgam reszerol ugy gondolom, ez mar tul van a racionalis gondolkodas hatarain.”
 • 92. LacaBoy 2008. február 28. 21:06
  „Nyami-nyami.”
 • 91. pan.cser 2008. február 28. 19:29
  „Kedves load! A 70-es években is megfizették a diplomások a képzésük költségeit. Hogyan? Úgy hogy a kezdő diplomások takarítónői fizetéssel dolgoztak sokáig. Kezembe került egy tanulmány "Propgandista" a Párt folyóirata a 80-as évek elejéről. Abban azt taglalták, hogy egy átlag diplomás 40-es éveinek közepére éri el az átlag gyári munkás életkeresetét. A taníttatás költségeit a cuculimusban is megfizette a diplomás! Nem mások, hanem ők!”
 • 90. vidéki 2008. február 28. 18:29
  „Nem könnyű ma Abszrudisztán-ban kiigazodni.
  Olvasva a hozzászólásokat,hallva a a napi híreket,olvasva a sajtót......
  Jelenleg ott tartunk hogy a baloldali vezér jobboldali jelszavakat használ (polgár), a jobboldali vezér pedig baloldali jelszavakat használ (gondoskodó állam).
  Ennél kifordultabb helyzetbe már nem kerülhetünk.
  Hacsak a Zöldek nem mondják azt hogy tulajdonképpen nekünk jó hogy habzik a Rába,mert kevesebb horgász tiporja a védett növényeket:)
  Véleményem szerint legalább egy(politikusi) generációnak el kell telleni hogy érdemi döntések jöjjenek.”
 • 89. load 2008. február 28. 13:04
  „"87. Folyt. 2008.02.28 09:58
  Kedves load arra reflektáltam, hogy az orvosoknak egy része él csak képzettségüknek és felelősségüknek egyébként megfelelő életszinvonalon, mig a másik fele nem is beszélve a többi egészségügyi dolgozóról megalázó szinten van fizetve. A vizitdij ezen keveset változtat érdemi hatása szerintem csak a háziorvosoknál van."

  Ebben igazat kell adjak neked.
  Egy orvos baratomtol hallottam mar evekkel ezelott az alabbi velemenyt:
  Az orvosok 80%-anak a havi 400.000 ft-os fizetes vagyalom.
  A maradek 20%-nak remalom.
  De ebbe a maradek 20%-ba nem tartoznak bele a csaladorvosok.”
 • 88. joco1 2008. február 28. 10:44
  „Adalék a fidesz vezér tiszta multjához és megválasztásához: A legutobbi vezér választáskor:1751 delegáltból 1023 ment el és 896 fő szavazott rá- a jelenlévök ugyan 87%-a, de az össz küldött 48,88%-a nem szavazott rá ill el sem ment.Szavaztak ott is nem jelenlévő tagok nevében: Akkor a fidesz egyik (alfönöke) Páva Zsolt PItiÁNER ügynek nyilvánitotta az egészet. Hát - nem szép az SZDS-s ügy sem- de viki ügye, az sem kutya.megj. :Az aki -iosmerté vált és-más helyett szavazott akkor még nem is volt fidesz tag, de mostmár tagja a "helyi"fidesz elnökségének, de ennél nagyobb hatalmat is kapott ö az egyik választókerület elnöke is.”
 • 87. Folyt. 2008. február 28. 09:58
  „Kedves load arra reflektáltam, hogy az orvosoknak egy része él csak képzettségüknek és felelősségüknek egyébként megfelelő életszinvonalon, mig a másik fele nem is beszélve a többi egészségügyi dolgozóról megalázó szinten van fizetve. A vizitdij ezen keveset változtat érdemi hatása szerintem csak a háziorvosoknál van.”
 • 86. joco1 2008. február 28. 06:26
  „Bocsi, de csak most érek rá: "Fidesz klaszikus baloldali- söt olykor szélső baloldali- retorikával programmal gyözködi az embereket" A Political Capital igazgatoja mondta ezeket. Mondott a MSZP.re is dolgokat, de azt meghagyom a jobboldalnak, keresék ki ök.”
 • 85. joco1 2008. február 28. 05:35
  „Kedves Vitatkozva Reagálok! Március 9 -e eldönti a vitát, az itt megjelent pro és kontra vélemények a megye lakosainak elenyészö részétöl származik- internet hiány-igy olyan "nagy" jelentösége nincs- ill. nem igen tudja tükrözni a megyei lakosság véleményét.Tippelhetünk: ÉRVÉNYES, DE EREDMÉNYTELEN.”
 • 84. load 2008. február 28. 03:32
  „"Kedves pipa, az orvosi munkák felénél van lehetőség magánrendelésre kb. Másik felénél nincs. Ay a fele az orvosoknak dögöljön éhen? Sztereotipizálsz és ferditesz."
  Te meg kedves Ökör egy ország valamit rosszul tudsz.
  Vizitdijat a nem maganorvosoknal (pl. korhaz) is fizetni kell.
  A korhaz meg koltheti akar orvosi es apoloi berekre is, ha ugy dont.
  De ketsegtelen, hogy ez a dontes a a maganorvos eseteben sokkal egyszerubb.”
 • 83. load 2008. február 28. 03:11
  „"...a magasabb jövedelmü felsőoktatásban végzettek már 5 év után visszafizették adó formájában tanítási költségeiket. ´
  Ezek az adatok honnan vannak?
  En csak arra emlekszem, hogy mernokkent 2.200 Ft volt a havi fizetesem es berben csak 5-6 ev utan ertem el a soron dolgozo, allandoan tulorazo betanitott gepmunkasok jovedelmet.
  A tanittatasom koltsegeit tehat akkor is zommel azok fizettek, akik a kornyeken sem jartak az egyetemnek.
  Igaz ez nem a 80-as, hanem a 70-es evekben volt.”
 • 82. PF 2008. február 27. 23:17
  „Méghogy, a 80-AS ÉVEK-BEN végzett diplomások ingyen tanultak!
  Csak azt felejtik el , hogy a magasabb jövedelmü felsőoktatásban végzettek már 5 év után visszafizették adó formájában tanítási költségeiket. Ha tandíj lett volna, első generációs diplomásként, nem tudtam volna tanulmányaimat elvégezni!
  Ahhoz,hogy a szegény,de tehetséges emberek gyerekei tovább tudjanak tanulni:a tandijat meg kell szüntetni.
  Március.9: Menj és szavazz!!”
 • 81. pan.cser 2008. február 27. 23:00
  „Kedves "pipa"! Van olyan orvos aki luxusautóval jár? Hány félanalfabéta "vállalkozó" jár hasonlóval akik ki tudja milyen forrásból szerzik a pénzt, mert se boltjuk se gyáruk csak pénzük van és röhögnek az APEH-on. A kórboncnokok sohasem kapnak jattot a halottól, de a körzeti orvosok zöme sem. Csak bizonyos helyzetekben igaz a hálapénz. Semmi keresnivalója a pénzes kasszának az orvosi rendelőben. Az OEP dolga a finanszírozás. Amióta a háziorvosi praxis működik semmi javulást nem látok, a vizitdíj meg kész röhej. Azt hiszed műszerre költik? A fenét, a gyerek tandíját fizeti belőle a doki, mert ha belegondolsz az neki fontosabb mint az ajtókilincs, meg a műszer meg a festetés. Vissza az OEP-hez az orvosokat, sokkal különb volt az a rendszer! Az orvosi rendelő nem butik, ha egyik nem tetszik megyek a másikba!”
 • 80. nagymama 2008. február 27. 22:42
  „Miért csak 2 párt van ma Magyarországon ?
  Ketten mindig kétfelé húznak- ez örök igazság.
  Egymásnak keresztbe tesznek és ez a bajok forrása.
  Amig nem lesz 4 -6 normális párt a politikai palettán, addig a helyzet nem fog javulni.”
 • 79. Ökör egy ország 2008. február 27. 21:58
  „Okoskodó, nomen est omen. Esetleg a vállalatokat is hozzáadhatnád. Vagy vehetnél egy makroökonómia könyvet.

  Kedves pancser, nomen est omen ismét. Nem, nem javultak a mutatók. Nem mind és nem végig. 2000ig javultak(amiben azért a Horn kormény is benne volt) majd a lakáshitelekkel meg a felelőtlen költekezéssel elkezdtek romlani. Befektetni elfelejtett a fiő, vagy épp meglépni az adócsökkentést amire a 20 év alatt akkor lett volna a legjobb esély. Persze tény Gyurcsányékat nehéz alulmúlni, de nehogy má az Orsós legyen az etalon.

  Kedves pipa, az orvosi munkák felénél van lehetőség magánrendelésre kb. Másik felénél nincs. Ay a fele az orvosoknak dögöljön éhen? Sztereotipizálsz és ferditesz. És igen wazz, naponta mondjuk 1 rugót adok ki cigire. Szivem joga. És mindemellett tizezrek mennek a fizumból az egészségbiztositási kasszába. És k***ra nem tetszik hogy ezek után még csengessek azért a sz***ért amit ellátásnak hivnak. (Itt jegyezném meg nem azért s**r mert hülyék az orvosok -persze olyan is van- hanem mert rosszul szervezett, és alulfinanszirozott a rendszer.) A minimum az lenne hogy 5 perc alatt behivnak ha vmi nyavalyám van azon az alapon hogy többel járulok hozá a finanszirozáshoz, nemhogy még a zsebembe kotorásszanak.”
 • 78. load 2008. február 27. 21:57
  „"A népszavazás nem pártkérdés, így az sem lehet a tét, hogy ki kit győz le."
  Ugy tudom a harom nepszavazasra bocsajtott kerdest a FIDESZ nyujtotta be.
  Es meg o mondja, hogy soha nem hazudott az embereknek!”
 • 77. load 2008. február 27. 21:50
  „"A tandij minimum harmadat, maximum 50%-at tandijra kell kolteni, ... "

  Bocsanat, ez a mondat igy helyes:
  A tandij minimum harmadat, maximum 50%-at osztondijra kell kolteni, ...”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihasználatlan választási táblák

Győr - Egyelőre nincs túl nagy plakátolási hajrá a népszavazás előtt, a Győrött e célra kihelyezett… Tovább olvasom