Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Önnek mi szerepel a bakancslistáján: nyugdíjas utazás vagy ejtőernyős ugrás?

Friss felmérés szerint a 30-60 év közötti magyarok háromnegyede aggódik a nyugdíjas évek miatt, miközben a bakancslistájukon kerülik az extrém élményeket. Szavazás.


Az egyik biztosító társaság idén májusban végzett online, reprezentatív felmérést végzett a 30-60 éves lakosság körében, hogy feltérképezze a megtakarításokkal, öngondoskodással és nyugdíjjal kapcsolatos véleményeiket.

A legtöbben családjukkal szeretnék idejük nagy részét tölteni

A Groupama Garancia Biztosító kutatása során kiderült, hogy a megkérdezettek háromnegyede aggódik a nyugdíjas évei miatt. A legtöbben (a megkérdezettek 75%-a) a nyugdíjtól, a szűkös anyagiaktól félnek, míg 22%-uk tart attól, hogy lesz-e egyáltalán fedél a feje fölött idős korára. 53%-uk a betegségektől retteg, 40%-uk pedig attól, hogy nem fogják tudni ellátni önmagukat idős korukban. Minden harmadik megkérdezett (36%) attól tart, hogy idős korában nem lesz a közelében családja.

A félelmeken túl persze mindenkinek van egy pozitív elképzelése, vannak álmai arról, hogy miként szeretnék tölteni nyugdíjas éveiket. Ha ezek a vágyak és álmok konkrét célként lebegnek az ember szeme előtt, a mindennapok nehézségeit is könnyebb átvészelni. Aki nap, mint nap akár apró lépéseket is tesz vágyaiért, az nyugdíjas éveire boldogan és kiegyensúlyozottan élhet.

A megkérdezettek válaszai alapján kialakult kép túlnyomórészt pont egy ilyen aktív, boldog párkapcsolatban töltött nyugdíjas életformáról tanúskodik. A legtöbben családjukkal szeretnék idejük nagy részét tölteni, emellett az olyan hobbi tevékenységek, mint a kertészkedés, a sütés-főzés is a boldog nyugdíjasról kialakult kép részei.

A magyar lakosság szerint a boldog nyugdíjas sokat utazik

A felmérés kitért arra is, hogy a megkérdezetteknek mi a három legnagyobb álmuk, tervük nyugdíjas éveikre, amit mindenképpen véghez szeretnének vinni életükben – tehát mi szerepel a bakancslistájukon?

A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek akkor éreznék magukat igazán boldognak nyugdíjas éveik alatt, ha világot láthatnának, utazhatnának, – legyen az akár egy világkörüli út, egy európai autós körutazás vagy akár egy motoros barangolás. A válaszok alapján ez az álom jelenlegi életszakaszukban nem biztos, hogy megvalósulhat az idő, vagy a pénz hiánya miatt, ezért tervezik azt, hogy majd nyugodt nyugdíjas éveikben bepótolják a lemaradást.

Minden negyedik megkérdezett említette, hogy nyugdíjas éveiben idegen nyelvet szeretne tanulni. Ez az álom főként az 50-60 évesek, a nők és az érettségivel nem rendelkező, alacsony végzettségűek körében szerepel a fő tervek között.
A 30-39-es éveikben járó felsőfokú végezettséggel rendelkező férfiak extrém, vakmerő élményeket is át szeretnének még élni idősebb korukban – derült ki a felmérésből. Minden tízedik válaszadó teljesítménytúrára szeretne menni, valamint a listán elől szerepel még az ejtőernyős ugrás, a hegymászás és a lovaglás is.

Érdekes tény, hogy az egyéb kategóriában a további célok, álmok között az esetek nagy arányában a családdal, unokákkal való időtöltés szerepel. Tehát a válaszadók ezen hányadának a családja az álma, az hogy a családja körében legyen és lássa felcseperedni unokáit.


Forrás: Groupama Garancia Biztosító
Forrás: Groupama Garancia Biztosító


150 000 forint feletti az ideális nyugdíj

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy a gondtalan nyugdíjas évekhez megfelelő pénzügyi háttérre is szükség van, amiért már időben tenni kell. A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek 46%-ának van valamilyen megtakarítása.

A megtakarítók több mint fele (54%) előre látóan már nyugdíjas éveire takarékoskodik, míg 60%-uk az esetleges váratlan kiadások vagy egy esetleges munkahely elvesztés esetén bekövetkező jövedelem-kiesés fedezésére képez alapot.

Főként a 40-es korosztálynak jelent nagyobb kiadást a gyermekek jövőjének megalapozása, ezt a megkérdezettek harmada jelölte meg megtakarítási célként, ami nem meglepő, hiszen a nyugodt és békés családi körben eltöltött nyugdíjas évek álomképéhez, a legfontosabb az utódok biztonságos és stabil jövője.

A megkérdezettek számára a céljaik eléréséhez nem csupán a fedezet megléte a fontos, hanem annak mértéke is, hiszen a különböző álmokhoz különböző értékű megtakarításokra van szükség. A felmérés kitért arra is, hogy mekkora nettó nyugdíj mellett éreznék azt a megkérdezettek, hogy olyan nyugdíjas éveik lennének, amit megálmodtak maguknak.

A válaszadók 70%-a nettó 150 ezer forint feletti nyugdíjjal érezné azt, hogy olyan nyugdíjas évei lennének, mint szeretné; ezen belül 37%-uk nettó 220 ezer Ft feletti nyugdíjjal érezné magát nyugodtan. A magasabb elvárt nyugdíj főként a budapestiekre és a felsőfokú végzettségűekre jellemző.

Ennél alacsonyabb, nettó 150 ezer forint alatti nyugdíjjal a megkérdezettek 31%-a lenne elégedett. Ugyanakkor érdekes tény, hogy a megtakarítással rendelkező válaszadók körében az átlagnál jóval magasabb azok aránya, akik alacsonyabb (nettó 151-220 ezer Ft-os) nyugdíjjal is beérné. Akinek tehát már most van tartaléka, annak a jövő sem annyira keserű.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. tati 2013. október 25. 14:38
  „hali.
  majdnem össze<moderálva>tam magam a röhögéstől....köszi mindenkinek.
  de most bringára fel,akarom mondani ....irány a kert leveleket gereblyézni...:-((”
 • 35. WeiseÖdenburg 2013. október 24. 21:01
  „A " Bakancslista" helyet javaslom "egy életen át a gumicsizmában" címet. Talán könnyebben értelmeznék!
  Alcímnek "kék Micisapkában" a tetőn lyukas kettő filléressel ! A kezdő sornak "viharkabátban" a taggyűlésen !
  A bakancs beadva a suszterhoz,mert le esett a vas spicc !”
 • 34. Legs 2013. október 24. 19:58
  „Olyan jókat mosolygok,időnként röhögök.Végre egy cikk ahol van humor és nem akar senkit senki kivégezni:))Szurka-piszka van,de ahogy látom,olvasom.végre mindenki lazított kicsit:DDD”
 • 33. pancser 2013. október 24. 19:23
  „27. Hyppolit 2013.10.24. 11:13
  Ha bucket szó vödröt jelent akkor a The Bucket List miért nem vödörlista, hogyan lett bakancs belőle?
  Egyébként nem érdekelne ha nem bántaná a fülem a "bakancslista" szó! Nem lehetett volna valami magyarul jobban hangzó címet adni a filmnek, ami utal a mondanivalóra?”
 • 32. WeiseÖdenburg 2013. október 24. 17:36
  „31. Manka !
  A lényeget meg fiatal vadász működő puskával végzi el! Neki csak a fizetés öröme marad,meg a hamis reklám.”
 • 31. Mankapunka 2013. október 24. 16:33
  „Jééééééééééééééé, Lacika első kommentje, ami önmegvalósításról szól. Felírom a naptárba, és a Hősök Terére itt Győrben emléktáblát állítok.

  Legs Age Of Empire-ben volt.”
 • 30. oxana 2013. október 24. 15:27
  „29. WeiseÖdenburg

  Köszönöm. Csak még annyit tennék hozzá, hogy sajnos sokan, tervezéssel vagy anélkül, nem tudják élvezni a nyugodtabb éveket. Mert ugyan ki számol 30-40 évesen azzal, hogy késöbb esetleg beteg lesz, anyagilag rosszabbul megy neki? Ebben a korban én is azt hittem, sebezhetetlen vagyok. Mindenki, aki eléri a nyugdíjas éveket, használja jól ki. Mindegy, hol és mivel. Mert ez az utolsó szakasz az életben.”
 • 29. WeiseÖdenburg 2013. október 24. 15:00
  „28. oxana 2013.10.24. 14:28
  Az érett bölcsesség hangja szól ! Szépet írtál Oxana.”
 • 28. oxana 2013. október 24. 14:28
  „Bakancslista nélkül megtettük eddig azt, amit mindig akartunk: 2 gyermeket felnevelni, kitaníttatni, látni, hogy megállják helyüket az életben. Most már nyugodtan hátradölhetünk, most mi vagyunk a soron. Azt csináljuk, amihez kedvünk van, a kertészkedés gyönyörü dolog, vagy biciklis túrák, ott állunk meg, ahol éppen tetszik. Télen rengeteget olvasni, fitneszteremben a nyugdíjas korhoz "illöen " sportolni. Elöre tervezni a nyugdíjas korra nem érdemes, mert legtöbbször minden másképpen alakul. A spontán elhatározás mindig tartogat meglepetést. Minden napnak örülni kell! Ki tudja, melyik lesz az utolsó?”
 • 27. Hyppolit 2013. október 24. 11:13
  „Mi is valójában a "Bakancslista", hiába néztem utána, nem lettem okosabb. A film eredeti címe Bucket List, ami valóban azt jelenti, hogy Bakancslista. Viszont állítólag a magyar jelentésű "feldobni a bakancsot" kifejezést az angoloknál úgy mondják, hogy "to kick the bucket". Vagyis felrúgja a vödröt. Neki akkor vödörlistája van? Ugyanis ez a "to kick the bucket" jelenti azt, hogy "leadja a kulcsot", "elpatkol", vagyis meghal az illető. A szinonim megfogalmazás nekem zavaró, mert ezek szerint a "bakancslista" szónak átvitt értelemben is más a tartalma. Megítélésem szerint vmi olyasmi lehet, hogy: "tegyük meg az életben még mindazt amire vágyunk, amíg a bakancsunk el nem kopik". (Vagyis nem feltétlenül halál közeli az állapot.)Ez az én véleményem. De hát a szavak, jelentések keveredése manapság számomra már nem meglepő...”
 • 26. pancser 2013. október 24. 10:23
  „22. dödike 2013.10.24. 10:05
  Igen így van.
  A nyugdíjkorhatár emelése visszahull azok fejére akik nem tettek eleget a legelemibb kötelezettségüknek. Kicsi vagy kocsi? Vissza kell lapozni 40 évvel és ilyesmit lehetett olvasni. A gyermek befektetés a jövőbe ezt igen sokan elmulasztották. Az viszont igaz, hogy a mostani 65 évesek általában sokkal jobb karban vannak mint ezelőtt 40 évvel.
  Meghalni is könnyebb szerintem, ha tudjuk vannak aki folytatják, a mi húsunk és vérünk és nem zárul le semmi, csak mi lépünk ki a világból.”
 • 25. Jandex 2013. október 24. 10:19
  „Én szívesen ugranék együtt a turhabakkanccsal, adnék is rá egy hátizsákot! :)))”
 • 24. Hunicum 2013. október 24. 10:18
  „21. pancser!
  Szerintem a film pont arról szól amit leírtam. Morgan Freeman is idős korában döbbent rá, hogy egész életében csak a család és a munka volt, miközben a vágyait nem végezte be. A dráma a végén is ez, hisz Jack Nicholsson meghal, mielőtt kipipálhatta volna a listáját. A konkluzio számomra az, hogy lehet úgy élni az életünket, hogy közben megtesszük azokat amiket teljes szívünkből vágyunk.
  Ehhez semmi köze a halottak napjához. Gyászolni belülről kell és nem egy adott napon.
  Míg a bakancslista az életről szól, úgy november elseje meg a halálról.
  Megjegyzem, az elnevezés a vietnami háború alatt jött létre, ahol a fiatal katonák tele tervekkel, lelkesedéssel az élet előtt elestek. ;)”
 • 23. Lacika62 2013. október 24. 10:16
  „80 évesen egy 20 éves hölgy gyerek tartásdíjért pereljen be...”
 • 22. dödike 2013. október 24. 10:05
  „A bakancslista a halál előtti teendőkre vonatkozik,a film ezt nagyon jól bemutatja,nem kell félremagyarázni.Egyébként ha így megy tovább akkor a leendő nyugdíjasok örülhetnek ha időben kicserélik alattuk a pelenkát.Az én korosztályom alatt most harmadszorra emelik a korhatárt.Úgy járunk mint a cirkuszi szamár,akinek az orra elé egy sárgarépát kötnek és soha nem éri utol.”
 • 21. pancser 2013. október 24. 09:37
  „20. Hunicum 2013.10.24. 09:13
  Igen, a film alapján egyértelmű, hogy az életük utolsó stádiumában élőkre vonatkozik, mielőtt "feldobnák a bakancsot". Erre céloz a film címe ezért magyarították valami hasonlóval. Nem tartom ízlésesnek!
  Ha nincsen ez a film senkinek nem jut eszébe a "bakancslista", meg ugye jön a Halottak napja engem ezért is bosszant.
  Nem tudom vannak-e szeretteid akik .................. nem írom le mert kegyeletsértő lenne, de gondolj bele ebbe a bakancsozásba!
  Nem az első eset, hogy bizonyos lefordíthatatlan amerikai kifejezést próbálnak átültetni magyar nyelvre.......
  Hazánkban a Halottak napja érzelmi töltése egészen más mint az ottani Halloween!”
 • 20. Hunicum 2013. október 24. 09:13
  „19. pancser!
  Lejjebb már nagyon helyesen leírta valaki, hogy a bakancslista az, amit életed során szeretnél még elérni, megcsinálni, véghezvinni. Semmi köze a korhoz. Nyilván nem kell a vágyad, álmaid elérését a nyugdíjhoz kapcsolni.”
 • 19. pancser 2013. október 23. 23:05
  „Na nekem is leesett a húszfilléres. Azt is szokták mondani ha valaki meghal, hogy "Feldobta a bakancsot"! Mit ne mondjak elég morbid dolog bakancslistával macerálni az embereket, időseket.”
 • 18. pancser 2013. október 23. 22:31
  „17. fityesz 2013.10.23. 22:01
  Igen elgondolkodhat, de a The Bucket List vajon a "bakancslistát" jelenti? Nem ismerem az amerikai szlenget, de tartok tőle, hogy a cím nem biztos hogy helyes. Nálunk is van egy kifejezés, ha valaki meghal a szlengben: "eldobja a kanalat". Ez ugye szerint lefordítva angolra butaság. Tudtom szerint a "bucket" szó vödröt jelent, mondom keveset tudok angolból, de valami rokonságban lehet a magyar említett kifejezéssel. De semmiképpen nem bakancslista érzésem szerint bár ki tudja. Nekem nem tetszik a szó! "Kick the bucket" lehet például fordítani: elpatkol, beadja a kulcsot, vagy mint fent, eldobta a kanalat stb. Nekem a bakancs nem passzol, nem tudom a magyarítónál hogyan jött a képbe?”
 • 17. fityesz 2013. október 23. 22:01
  „A Bakancslista c. filmet aki megnézi,elgondolkodhat az életről és sok másról...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balkáni állapotok Szabadhegyen, avagy mit keres a lovaskocsi a zöld területen? - fotó

"Felháborító, hogy balkáni körülményeket teremtenek parkosított területen emberek!" - írta… Tovább olvasom