Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Online interjú Mautner Zsófia gasztrobloggerrel: milyen az igazi magyaros vacsora?

A "Chili és vanília" blog szerzője, Mautner Zsófia válaszolt Olvasóink kérdéseire. Az interjúból kiderül, hogy Barack Obamának milyen magyaros vacsorát készítene Zsófi.


10 óra 3 perc

Az interjú véget ért, köszönjük a kérdéseket! Zsófival személyesen is találkozhatnak a X. Győri Könyvszalonon november 7-én, vasárnap 15 órától a Győri Nemzeti Színházban felállított Pódium Színpadon.

Beszélgető partnere munkatársunk, Werner Krisztina újságíró-szerkesztő lesz.


Mautner Zsófia
Mautner Zsófia
 

10 óra 2 perc

- Milyen konyhai tervekkel vágsz neki 2011-nek? Várható-e valami újdonság a blogodon?

2011-ben új szakácskönyv készül. A blog is megújul, új ruhát kap és remélem, hogy felhasználóbarátabb lesz. Lesznek vendégírók is érdekes témákban. A blogon kívül is sok újdonságra készülök.

9 óra 58 perc

- Az ár-érték arányt figyelembe veszed-e egy-egy receptnél?

- A receptjeim nagy része olyan, ahol igen. Szívesen dolgozom különleges alapanyagokkal is, de a hétköznapokban, ill. a receptjeim nagy része szerintem kifejezetten gazdaságos.

A titka az, hogy mindig azokkal az alapanyagokkal dolgozom, amelyeknek szezonja van, és ezáltal a legolcsóbbak, és ezeket ötvözöm aztán a különlegesebb fűszerekekl, szószokkal, amelyek egyébként mind mind párszáz forintokért beszerezhetőek.

9 óra 55 perc

- Szia! Én is gratulálok a blogodhoz. Munkaként vagy hobbiként tekintesz az írásra? Nem szeretnék turkálni a zsebedben, de meg lehet ebből élni?

- Hobbiként indult, de emiatt teljesen feladtam az előző pályámat (diplomata voltam Brüsszelben). Úgyhogy most már nemcsak hobbi, hanem hivatás is. Rengeteget dolgozom, tripla annyit, mint valaha, hogy tudjam tartani a saját magam által támasztott életszínvonalat. Szerencsére ma már meg tudok élni belőle.

9 óra 53 perc

- Mennyire vagy édesszájú? Melyek a kedvenc sütijeid?

- Sajnos nagyon.:) Nem is a torták, tésztás édességek izgatnak, inkább a tányérdesszerteket: krémeket, habokat, fagylaltokat, panna cottát, ilyeneket szeretem. És nagyon szeretem a desszertben az izgalmakat, úgymint például első hallásra furcsának tűnű fűszereket, vagy a sót.

9 óra 50 perc

- Győr-Moson-Sopron megyéből vannak-e kedvelt tájételeid? Egyáltalán mennyire vadászod egy-egy vidék hagyományos főztjeit?

- Borzasztóan érdekel a tájjellegű konyha! Nyugaton nemigen vagyok sajnos ismerős, inkább az Alföld környékén. De ha vannak nagyon jó, érdekes ételek, receptek, nagyon szívesen fogadnám őket!

9 óra 47 perc

- Véleményed szerint miért képtelen a magyar éttermek többsége a minőségi fejlődésre? Szerinted a vendégeknek nincs igénye vagy anyagi okok állnak a háttérben?

- Ez nagyon összetett kérdés. Mindkét oldalról meg kell közelíteni. Egyik oldalról az éttermekben sokszor csak a profitszerzés/rosszabb esetben a túlélés a cél, és sokkal kényelmesebb és olcsóbb kevés emberrel, rossz (kész)alapanyagokkal dolgozni.

A séf nincs megfizetve, nem motivált, nem kap kellő megbecsülést és kreatív szabadságot. Másik oldalról természetesen kell egy fizetőképes közönség, aki ráadásul nyitott, szívesen bízik meg a séfben és megkóstol újdonságokat is.

9 óra 45 perc

- Közeleg Márton-nap. Milyen ételekkel készülsz november 11-re?

- Nálunk a családban nincs igazán ennek hagyománya, de bevallom, hetek óta egy igazi jó ludaskásáról álmodom.:) Aztán szeretnék kísérletezni néhány töltött libanyak variációval, azt is imádom.

9 óra 43 perc

- Ha téged kérnének fel, hogy állíts össze egy igazán magyaros vacsorát az Egyesült Államok elnökének, milyen ételek szerepelnének a menüben?

- Előételnek zsírban sült libamáj, vékony szelet pirítóson, vékonyra szeletelve. Utána húsleves gyöngytyúkból. Főételnek fogas, paprikás mártással és tarhonyával (a tarhonya az egyik legjobb és külföldön legkedveltebb alapanyagunk!). Zárásnak valamilyen túrós, vagy meggyes desszert.

9 óra 42 perc

- Mit gondolsz, megállnád a helyed séfként a legismertebb magyar éttermekben?  Kaptál már ilyen felkérést?

- Étteremben még nem, de nagy, többszáz fős rendezvényeken már igen, és ott azt hiszem, helytálltam. Egy étterem nagyon más műfaj, mint az otthon főzés, ráadásul a jó szakács és a jó konyhafőnök két különböző dolog. De azt hiszem, boldogulnék!

9 óra 40 perc

- Ha kevésbe jön össze egy étel, akkor arról is írsz a blogodban? Vagy csak ha biztosan kiérdemelte a nagyon finom jelzőt?

- Inkább olyan recepteket publikálok, amelyek szerintem nagyon jók, és másoknak is tetszenének, amelyek mellett tényleg 100 százalékosan tudok érvelni. De előfordult olyan is, hogy megosztottam azt is, ha valami nem annyira jó, hátha az a tapasztalat is jól jöhet másoknak is.

9 óra 37 perc

- Melyik az a saját recept, melyet könnyű elkészíteni, az alapanyagok viszonylag olcsók, s ajánlanál vasárnapi ebédnek?

- Most éppen rengeteg sütőtököt készítek én is, van például egy birsalmás-vaníliás sütőtök recept, amely nagyon finom és sokan készítették nagy sikerrel. Egy jó sült csirke előtt szerintem ideális leves.

9 óra 33 perc

- A magyar gasztronómiát hova helyeznéd a világtérképen? Mit tapasztaltál külföldön, mennyire ismertek a magyar specialitások?

- Most nagyon jó dolgok történnek itthon! Először itthon kell egy kicsit beérnie a megújulásnak, utána lehet majd külföld felé is elkezdeni kommunikálni, hogy nemcsak a paprika-gulyás-kolbász jelenti a magyar gasztronómiát. A boroknak már szerencsére magas a renoméja, és általuk szép lassan a gasztronómia is megfelelő helyre kerül.

9 óra 30 perc

- Melyik volt az az étel, melynek készítéséhez nagy reményekkel fogtál neki, de a végeredmény nem lett túl sikeres?

- A grúz hachapuri! Ez egy lapos kenyér, amely sajttal van megtöltve, melegen kell enni. Egyszer egy grúz étteremben ettem, és valami elképesztően finom volt. Több receptet végignéztem, és megpróbáltam reprodukálni, sajnos sikertelenül. Valószínűleg kell hozzá a grúz sajt, a grúz liszt meg a grúz levegő.:)

9 óra 25 perc

- Az idei esztendőben milyen blogbejegyzéseket várhatunk Tőled? Készülsz-e valami különleges ünnepi fogással decemberben?

- A blogbejegyzések mindig a valós életemet követik, úgyhogy mindig hangulat és események, ill. évszak és alapanyagok adják a témát.

Most éppen egy napot Olaszországban töltöttem, és nagyon sok inspirációval és recepttel tértem haza, ezek mindenképpen várhatóak. Természetesen az ünnepekre is készülök majd!

9 óra 22 perc

- Először is gratulálok a blogodhoz! Melyik világkonyha érdekel jelenleg leginkább?

- Az összes konyhában találok izgalmasat, eddig még nem találtam olyat, amely ne tetszett volna. Az állandó, top favorit mégis a török konyha. Második helyen a vietnami áll. Mindkettőben a frissességét és a fűszerek izgalmas használatát szeretem a legjobban.

9 óra 18 perc

- Kedves Zsófi, mik a kedvenc ételeid?

- Vajas kenyér - nagyon jó, házi kenyérrel és hideg sós vajjal. Főzelékek.

9 óra 15 perc

Zsófi megérkezett, úgyhogy kezdjük az online interjút!

Korábban

Olvasóink kérdéseiket írják a kommentek közé, vagy küldjék el az "online@kisalfold.hu" e-mail címre.

Az egyik legolvasottabb magyar bloggerrel hamarosan személyesen is találkozhatnak a X. Győri Könyvszalonon; Mautner Zsófia november 7-én, vasárnap 15 órától a Győri Nemzeti Színházban felállított Pódium Színpad vendége lesz.

Olvasóink írták

  • 4. Jandex 2010. november 05. 20:36
    „Szívesen olvasnám a lekváros csirke receptjét.:)))”
  • 3. Atyus1 2010. november 05. 13:56
    „Magyarul " ennivalóról irogató másra nem való """entellektüel"" egyén,
    aki leírja hogy zsíros kenyér az valójában az amikor egy állati zsirral összekenünk egy kenyeret. ennyi,”
  • 2. fióka 2010. november 05. 13:47
    „gasztroblogger=kaja Azt meg az igazi szülők megtnítják a gyermekeinek akinek meg nem az meg süssön lekvárt”
  • 1. Jandex 2010. november 05. 08:05
    „"gasztroblogger" még mi a sokbordást találnak ki?!:)))
    Lassan már csak töröm a Magyart! :)))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Béla kiállítása

A győri Fotóklub egyesület a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ KHT és a X. Győri Könyvszalon… Tovább olvasom